Geschatte leestijd: 6 minuten.

Muziek. Deze site heet niet voor niks “Er zit muziek in mijn leven“. Muziek is dé rode draad in mijn leven. Zonder muziek, geen leven. Althans, muziek is voor mij wel héél belangrijk. Muziek geeft plezier, live optreden geeft een enorme kick, muziek leidt af, biedt troost in tijden van heftige chronische pijn, muziek verzacht, muziek vermaakt. Ik kan me niet voorstellen dat ik een leven kan lijden zónder muziek.

Op deze pagina:

Opvoeding met muziek

Met een vader die koordirigent en amv-docent (algemene muzikale vorming, ja, iets van héél vroeger) was, lag het behoorlijk voor de hand dat ik een muzikale opvoeding kreeg. Dat gebeurde dan ook. Met een broer die al vroeg begon met akoestisch gitaar spelen, later elektrisch, werd dat nog eens extra gestimuleerd. Ik maakte een meer traditionele start met blokfluit. Eerst sopraan-blokfluit, later alt. Ik maakte veel muziek samen met mijn broer en ook mijn nichtje, die dwarsfluit speelde.

In de loop der tijd werd de blokfluit een minder spannend instrument en werden de lessen een verplicht nummer; ik haakte af. Maar wilde nog steeds wel actief blijven met muziek maken. Ik weet echt niet meer wat de trigger was, maar ik werd richting piano geleid. Door wie of wat, ik weet het niet. Maar het was wel een sterke kracht.

80’s: de synthesizer!

Ik koos niet voor traditionele pianoles, maar voor een in de jaren ’80 superhip instrument: de synthesizer. Volgde lessen op de muziekschool in Bergen op Zoom, bij een behoorlijk modern docent, Peter Augustijn. Ik weet nog goed dat hij bij de allereerste les aan me vroeg: “wat wil je spelen, welke muziek vind je leuk?” Ik hoefde niet lang na te denken: dat werd “Ik kan het niet alleen, van De Dijk”. Als ik dát toch ooit eens zou leren spelen, op de wijze zoals Pim Kops daar piano speelt…een droom. Peter pakte dat, stapsgewijs, op een hele leuke manier aan. Ik was verkocht en heb een aantal jaren les gevolgd bij hem, ook nog privé-les in Hoogerheide.

Bandjes! Live!

Al op de middelbare school, het Moller lyceum in Bergen op Zoom, deed ik eerste bandervaring op. Door de schoolmusical, nou ja beter gezegd ‘rock opera’, kwam er een groepje muzikanten samen dat hard repeteerde om de rocknummers er goed in te krijgen. De musical werd een groot succes en ook naderhand bleven we op school spelen. De schoolband was geboren, die later overging in S.N.O.T. (Slaat Nergens Op Toch), een destijds in Bergen op Zoom behoorlijk populair coverbandje dat regelmatig in de Bergse kroegen optrad. Wereldberoemd waren we, in en om Bergen :-). Ik kreeg de smaak van live optreden goed te pakken. Heerlijk om voor publiek te spelen, mensen uit hun dak te zien gaan op de muziek die jíj met je mede-muzikanten maakt.

De band viel uiteindelijk uit elkaar toen iedereen voor studie eigen wegen koos. Maar…vrijwel tegelijkertijd werd ik door mijn buurman in Hoogerheide gevraagd of ik niet eens wilde komen proefdraaien in een coverband waar hij als trombonist in speelde. Men had al een paar toetsenisten op proef gehad, maar het was blijkbaar nog geen succes.

Coverband OnCue

Ik ging aan de slag bij OnCue, dat in 1994 ontstond. Ze waren eigenlijk pas nét begonnen, maar blijkbaar zat het qua toetsenisten nog niet mee. Op moment van schrijven is het 2020…en speel ik nog steeds bij OnCue. In 2019 vierden we ons 25-jarig bestaan als West-Brabantse coverband. Een jubileum dat niet al te veel coverbands weten te vieren. Maar spelen bij OnCue…dat is gewoon een feestje.

OnCue coverband live op het indrukwekkende podium van het Brabantse Wal Festival
OnCue live @ Brabantse Wal Festival

Alleen al de wekelijkse repetities, al ruim 25 jaar, zijn beregezellig én muzikaal serieus. Alleen al voor die repetities reis ik iedere week op en neer tussen Breda en Hoogerheide. Maar uiteindelijk repeteren we natuurlijk ook om op te treden. Gemiddeld zo’n 10 keer per jaar; soms wat meer, soms wat minder. De jaren dat optredens uit de lucht komen vallen zijn wel voorbij; het organiseren van spontane of jaarlijkse (dorps)feesten is steeds lastiger geworden met meer en meer vergunningen. Toch mogen we bij OnCue niet klagen en hebben we nog steeds werk. Ook al zijn we allemaal ruim 20 jaar ouder.

Tak&Band

Trouw als ik ben, kon ik me jarenlang niet voorstellen dat ik naast OnCue in een tweede band zou gaan spelen. Na de zoveelste rugoperatie was ik voor de zoveelste keer aan het revalideren bij fysiopraktijk Monné in Breda. Dat revalideren deden we samen met een aantal sportievelingen die bij Monné trainden, ieder voor een eigen doel. Ik vertelde de fysio over mijn meest recente optreden met OnCue, we hadden het over piano spelen. Totdat opeens een vriendelijke meneer met een grijze baard me aansprak die ook al enkele weken aan het trainen was. We raakten in gesprek.

Deze meneer, Pieter Tak, vertelde dat hij regelmatig als gitarist en zanger muziek maakte…of ik niet eens een keer mee wilde komen spelen. Hij zat ook in een klein bandje, op dit moment met alleen een bassist en een invaldrummer. Na een middagje jammen met Pieter en een avondje muziek maken met bassist Kees erbij was het al snel beklonken; als ik interesse had mocht ik wel voor vast komen meespelen. Ik vond het idee nog steeds wat gek, want was zó gewend aan spelen bij OnCue. Maar juist omdat de muziek die Pieter en Kees maakten zo totaal anders was als wat ik bij OnCue deed, ging ik de uitdaging aan. Tak&Band was geboren. Inmiddels is de band groter en wordt deze regelmatig uitgebreid met bv. hoorn, klarinet e.a.

Pieter maakt 100% eigen werk; zonder het in hokjes te willen stoppen: ‘echte singer-songwriter muziek met een boodschap‘.

2019: CD Presentatie ‘Everything’, Pieter Tak & Band

Bruuuuuce

Naast OnCue en later Tak & Band was er nog één muzikant die me van jongs af aan interesseerde: Bruce Springsteen. Dat is nogal een familiekwaal. Via ooms kwam ik op het spoor van Bruce; zij gingen naar live concerten van hem en waren altijd superenthousiast. Mijn broer, nichtje, ouders en ik raakten ‘besmet’ met het Springsteen-virus. Springsteen staat bij mij op eenzame hoogte, ook al zijn er talloze andere artiesten die me ook aanspreken; van Dire Straits tot De Dijk en van Sting tot Blof en Racoon. Maar Springsteen staat aan de top. Nog steeds, ook al is hij al over de 70.

De energie die deze man in zijn muziek legt, op zijn platen (cd’s…mp3’s…) weet vast te leggen, maar vooral live brengt is wat mij betreft ongeëvenaard. Concerten van ruim 3 uur, met een uitloop naar 4 uur of nog langer. Een bonk energie. Van supergevoelig naar stadion-bombastisch; Springsteen weet alles intens over te brengen. Heb je nog nooit een live concert van hem bijgewoond: grijp je kans, voor het niet meer kan!

2016: Bruce live @ Malieveld, Den Haag

De kracht van muziek

Muziek doet veel met mij. Muziek doet veel goeds met ook heel veel andere mensen. Denk alleen al aan een uitspraak van Springsteen:

The best music… is essentially there to provide you something to face the world with.

Bruce Springsteen

Maar als het gaat om de ‘healing power of music’, die ook vaak in de muziek en concerten van Springsteen terugkomt, kun je ook denken aan de inspanningen van o.a Stichting De Regenboogboom, Bedside Singers, Bedside Buskers, Live Music Now, MUZ-IC, Sounding Bodies, De Liedjesfabriek, Bach Kliniek, Piano Infuus, Kunstfanaatjes, Muziek aan Bed , Embrace, Stichting Muziek Jong voor Oud, Artur C. Jaschke, CliniClowns of Musicians on Call voor mensen die het even, of voor langere tijd, minder goed getroffen hebben.

Muziekids

Als je het hebt over de kracht van muziek: ik zet mij in het bijzonder in voor het prachtige en nuttige werk van Stichting Muziekids. Muziekids brengt meer muziek voor kinderen en jongeren in ziekenhuizen en zorginstellingen. Omdat het leuk is, als afleiding of als troostbieder. Muziekids wil het muzikale hart zijn van het ziekenhuis. Een plek waar kinderen, jongeren en anderen afgeleid en vermaakt worden, even mens en kind kunnen zijn, in plaats van patiënt.
Wil je bijdragen? Lees dan meer over Muziekids, kijk op de actiepagina of neem contact met me op. Want iedereen verdient de kracht van muziek!

Mijn ‘Current Faves’ op YouTube

Beluister mijn YouTube playlist met huidige favorieten

Ik heb in mijn kanaal op YouTube een aantal playlists aangemaakt; van ‘Born To Blues’ tot ‘Lekkere Luisterliedjes’ en van ‘Never Ever Forget’ tot ‘Dutch Dudes & Dudettes’. Bezoek mijn wereld op YouTube en abonneer je op mijn kanaal als je updates wilt ontvangen.

tak&band @ youtube
tak&band @ youtube

Eigen singer-songwriter werk van Pieter Tak&Band…

oncue @ youtube
oncue @ youtube

Covers met een eigen jasje van coverband OnCue

Blogs over muziek

Zonder muziek geen leven. Ik schrijf in deze omgeving regelmatig over alles wat muziek met me doet, wat ik meemaak als ik zelf on stage ben, of met een andersoortige link met muziek. En: deel via reacties vooral ook wat muziek met jóu doet!

Dan maar niet de sterkste

Soms kan muziek je gedachten opeens ‘aan’ zetten. Dat had ik bij een song op de radio van Hannah Mae: ‘Waterdicht’. De zin “Dan maar niet de sterkste” staat centraal in deze song. En juist dit zinnetje pakt me bij de lurven. Lees dit blog als je wilt weten waarom.

Bruce & Wij: gedeelde voorliefde voor ‘baas’ Bruce Springsteen

Bruce & Wij. De theatershow in 2022 met o.a. Kluun en Leon Verdonschot en een grote live band. Dichterbij The Boss kun je haast niet komen, zonder dat ‘de baas’ zelf erbij is. Ik genoot op de eerste dag van december van mijn eerste feestdagencadeautje. Goede band, prachtige verhalen en een publiek dat met mij…

Een rock-‘n-rollende muis voelt minder pijn

Internationaal wetenschappelijk onderzoek toont aan welke verbinding er is tussen de gehoorschors en de thalamus. Muizen die geluid horen dat 5 decibel harder is dan het omgevingsgeluid, ervaren minder pijn. Het soort muziek maakt daarbij niets uit, het volume van de muziek dus wel. Vormt dit onderzoek de basis voor een nieuwe pijnbehandeling bij mensen?

Muziekids verbindt zorg, cultuur, bedrijfsleven en onderwijs

Er zingt al een tijdje een idee rond in mijn hoofd: ‘Muziekids Connects’. Waarbij we gebruik gaan maken van de kracht die Muziekids heeft om allerlei partijen met elkaar te verbinden, die normaliter niet direct verbonden zijn. Lees het idee en laat vooral weten of je vindt dat dit idee kansrijk is, of verbetering nodig…

Heeft de muziekschool nog toekomst?

De muziekschool. Vroeger, in mijn jeugd, vond je in iedere gemeente een muziekschool. Het bruiste er, er werd volop muziek gemaakt, er waren veel muziekverenigingen. Muziekles hoorde er bij. Tegenwoordig zijn veel muziekscholen wegbezuinigd. En die er nog wel zijn, veelal in de grotere steden, zijn haast onbetaalbaar voor ‘de gemiddelde Nederlander’. Muziekles is weer…

Hou toch gewoon je mond tijdens een concert

Waarom kletsen mensen tijdens concerten? Ik irriteer me er aan wanneer ik een concert bezoek, of als ik zelf luistermuziek speel. Soms geven mensen tientallen euro’s aan een concertkaartje uit, om vervolgens dwars door de muziek heen te kletsen. Is mijn behoefte zo anders dan, tijdens een concert? Draait het meer om ‘de gezelligheid’ dan…

De kracht van muziek in de zorg: effecten in de praktijk

Steeds meer blijkt dat muziek écht een medicijn kan zijn voor mensen die ziek zijn, behandeld of geopereerd worden, herstellende zijn of die moeten leren omgaan met een chronische ziekte. Juist ook Stichting Muziekids ervaart dat in de praktijk, iedere dag weer. Een blog over de effecten van muziek op mensen die ziek zijn.

Leuke dingen doen. Hoe doe je dat?

‘Ga leuke dingen doen’ zei de neurochirurg tegen mij. Aan die boodschap heb ik best een tijdje moeten wennen. En vervolgens kwam de vraag op: ‘hoe doe je dat, leuke dingen doen’? En wat voor dingen dan? Een blog over hoe je leuke dingen doet, inclusief mijn persoonlijke dromenlijst. Droom -en doe- je mee?

Ik heb zing-angst. Ontneem ik mijn lijf een kans op minder pijn?

Vroeger zong ik heel graag. Ik ontdekte de kracht en lol van zingen tijdens de AMV lessen, die je vroeger als vanzelfsprekend volgde. Maar ergens in mijn tienerjaren ben ik die zin in zingen kwijtgeraakt. Ontwikkelde ik zelfs een angst om te zingen. Ik weet hoe goed zingen is voor je fysieke gesteldheid, mentale welbevinden…

Een blog over bloggen: hoe 1 jaar bloggen mij, en jou, bevalt

De covid-gekke jaarwisseling 20-21 deed mij nadenken over mijn eerste jaar ‘bloggen’. Wat vind ik van dat eerste jaar? En wat vind jij eigenlijk? Wat mis ik nog op mijn blogsite? Daarbij sleutelde ik een klein beetje aan het uiterlijk en aan wat extra functionaliteiten. Ook maakte ik, eindelijk, een echte ‘Over-mij’ pagina. Wil je…

Zingeving en verbinding: het agoramodel toegepast op mijn leventje

Heb jij wel eens nagedacht over de rode draad in de keuzes die je in je leven maakt? Ik af en toe, en de laatste tijd nogal vaak. Voor een interview-rubriek in Trouw over ‘Zingeving’ dacht ik er weer eens echt bewust over na. Online vond ik, niet toevallig, het agoramodel. Welke vier P’s, vier…

Muziek is van invloed op je lijf, geest en welzijn

Muziek is van invloed op ieders welzijn. Veel mensen gebruiken muziek om moeilijke tijden door te komen, bijvoorbeeld de corona-pandemie. Muziek is in iedere leeftijdsfase een verbindende factor. Er wordt steeds meer bekend over de effecten van muziek in de gezondheidszorg. Maar waarom is muziektherapie, in informele of meer formele vorm, dan nog steeds zo’n…

Het leven wordt mooi als je de juiste toon weet te vinden

Dealen met chronische pijn is geen gemakkelijk proces. Muziek is voor mij een ontzettend belangrijk element tijdens alle fasen van het pijnproces. Van afleiding en ontspanning tot letterlijke pijndemping en overleven: muziek bood en biedt een houvast en blijkt voor mij een goed overlevingsmechanisme. Net als muziek kent chronische pijn een eigen ritme, cadans en…

Méér muziek in je huis: tips en tools

Er zijn ontzettend veel manieren om méér muziek je huis in te halen. Muziek biedt afleiding en is een ideale tool om jezelf of je kinderen ontspanning te bieden. In corona-tijd, maar eigenlijk altijd. Lees de tips en online tools en haal ook méér muziek in huis.

Covered by Springsteen

De muzikale carrière van Bruce Springsteen is veelomvattend en enorm veelzijdig. Wat veel mensen die Springsteen maar oppervlakking volgen niet weten is dat hij in zijn tientallen jaren live concerten geven ook enorm veel covers heeft gespeeld. Linda maakte een prachtige website met een overzicht van vrijwel álle covers die aan bod zijn gekomen.

De (genees)kracht van muziek

Dit gastblog is geschreven door Saniya Ozir en verscheen eerder op PsyBlog. Omdat het mooi ingaat op wetenschappelijk onderzoek naar de kracht van muziek, neem ik het hier op. Na het behalen van een certificaat in de Sociale Psychologie, volgt Saniya de opleiding Toegepaste Psychologie. Daarnaast is ze druk bezig met het opdoen van allerlei…

Vraag een liedje aan voor een kind of jongere in het ETZ ziekenhuis Tilburg

Stichting Muziekids zorgt voor méér muziek in ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland. Maar, vanwege de voorzorgsmaatregelen tegen het Corona virus zijn de Muziekids Studio’s voorlopig niet ‘On Air’. Het muziek-maken voor de kleine (en soms) grote patiënten in het ziekenhuis wordt dan ook sterk gemist. Na even brainstormen heeft het Muziekids Tilburg team een bijzondere…

Geluksmomentje

Ontdek wat er in mijn hoofd plaatsvond, tijdens een gesprek met een kinderarts bij Amphia Breda

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.