Geschatte leestijd: 13 minuten.

“Ga leuke dingen doen.” Zei de neurochirurg van het Amphia/ETZ in 2017 tegen me. Maar verplicht leuke dingen doen, da’s nog niet zo makkelijk. Hoe doe je dat? En wat is eigenlijk ‘leuk’? Ik ben de laatste jaren bezig met ontdekken van wat dat ‘leuke’ is. En ik hou lijstjes bij. Lees hieronder meer over het nut van leuke dingen doen…en wat dat in de praktijk voor mij betekent. Doe je mee?

Geen tijd of energie om het hele artikel te lezen, maar wil je mij wel helpen mijn dromen te verwezenlijken?

Check mijn dromenlijst en help mij leuke dingen te doen 😉

“Leer er maar mee leven”

Ook dit zei diezelfde neurochirurg een paar jaar terug tegen me: “Je hebt gewoon pech gehad. Als deze laatste operatie geen verbetering gaat brengen, dan zal je er rekening mee moeten houden dat dit het is. Vind voor jezelf een manier om daar mee om te gaan”.

Ik ben heus niet de enige die zo’n boodschap krijgt. Alleen al het aantal chronische pijnpatiënten is in Nederland enorm. Schattingen variëren van zo’n 2,5 tot 3 miljoen Nederlanders, natuurlijk zie je binnen die groepen verschillende gradaties, verschillen in intensiteit van pijn. Maar ik ben zeker niet de enige. Laat staan mensen die dezelfde boodschap krijgen vanuit andere diagnoses.

Maar…het gaat nu wel over mijn leven. Het heeft impact op mij en mijn naasten. Dagelijks.

Leuke dingen doen

Ga vooral leuke dingen doen, adviseerde de chirurg dus. Mooie herinneringen maken. Verplicht en op recept. Maar waarom nou eigenlijk ‘leuke dingen doen’? Wat zit daar achter, behalve dat je je ook ongetwijfeld wat prettiger voelt?

De kracht van afleiding

Leuke dingen doen zorgt voor afleiding. Die kracht van afleiding zorgt weer voor meer ontspanning. En door ontspanning kan je even bijtanken, krijg je nieuwe energie. Maar ‘verplicht leuke dingen doen’ kan, als je niet oppast, juist weer bijdragen aan stress, aan het gevoel ‘ik móet nu leuke dingen doen maar ik weet niet wat en heb er eigenlijk ook geen zin in, geen energie voor’. Naar de kroeg met je vrienden, naar een festival, op vakantie, verplicht shoppen: sommige mensen dromen ervan, anderen bezorgt het direct een stressaanval.

Een chronische ziekte, chronische pijn in mijn geval, kán er toe leiden dat je helemaal nergens meer zin in hebt. Dat je de deur niet meer uitkomt, liefst de hele dag in bed ligt met de gordijnen dicht. Dat gaat zeer waarschijnlijk niet bijdragen aan nieuwe energie, het leidt eerder tot (of versterkt) een depressie.

De kracht zit ‘m veel meer in het feit dat ‘leuke dingen’ leiden tot afleiding van je ziekte, van de pijn. Dat je hersenen letterlijk ‘andere paadjes’ dan ‘pijn’ leren aanmaken, nieuwe herinneringen maken. En de truc zit er vooral in dat je dingen kiest die bij jóu passen. Natuurlijk mag je daarbij af en toe uit je comfort zone komen, maar ook weer niet te veel en te vaak. Kies vooral activiteiten die relatief klein en haalbaar zijn, die je niet continu uitdagen om (weer) over je eigen grenzen te gaan. Wat vaker een wandeling maken, al dan niet met je huisdier. Een wekelijkse ingeplande kop koffie met een goede vriend(in), die goed kan luisteren en je energie geeft. Een voordelige cursus die je altijd al eens wilde volgen, maar waar je nooit tijd voor had. Een wat in het slop geraakte hobby die je weer oppakt.

Gelukshormonen

Serotonine, dopamine, endorfine en oxytocine. De gelukshormonen. Endorfine krijg je van sporten, seks, eten of lachen. Die activiteiten leiden vaak ook tot meer dopamine, al krijg je die kick ook bij het afronden van doelen, het wegwerken van een to-do-lijstje. Serotonine regelt een aantal vitale lichaamsfuncties (nieren, hart, bloedvaten) en is van invloed op je humeur, je gemoed. Je krijgt het vooral vanuit respect en waardering. Oxytocine maak je aan in sociaal contact, écht face-to-face contact, bij het gevoel ‘ergens bij te horen’.

Olifantenpaadjes

Ik schreef al eens eerder over de werking van brein, geheugen en olifantenpaadjes. Je brein heeft ook een geheugen voor pijn. Hoe vaker pijn optreedt, hoe vaker en des te sneller die pijn terugkomt. Centrale sensitisatie (overgevoeligheid van het pijnalarmsysteem van het zenuwstelsel) treedt dan op. Het is zaak om naast die steeds sneller wordende pijnbanen alternatieve paden aan te leggen. Dat doe je onder andere door nieuwe en positieve ervaringen op te doen, door leuke dingen te doen.

Chronische pijn verminderen

  • Aandacht
  • Erkenning 
  • Begrip  
  • Geruststelling  
  • Afleiding
  • Ontspanning 
  • Veiligheid 
  • Vertrouwen 
Chronische pijn in stand houden / verergeren
  • Angst
  • Vermijding
  • Onrust
  • Spanning
  • Onzekerheid
  • Eenzaamheid
  • Somberheid
  • Verveling
  • Doemdenken
  • Piekeren
  • Eindeloos zorgen maken 
  • Een gevoel van hulpeloosheid  

Bron: Revalidatiecheck.nl.

Hoe ontdek je wat dat ‘leuke’ eigenlijk is?

Hoe kom je er nu achter wat voor jou ‘leuk’ is? En wat financieel haalbaar is? Hardop dromen is niet al te moeilijk, maar het moet liefst ook binnen je mogelijkheden blijven.

Écht ontdekken wat je nu leuk vindt om te doen is nog niet zo eenvoudig. Het gaat daarbij ook om vragen als “Wie ben ik”, “Wat wil ik”, “Wat kan ik”. Om zelfinzicht. Om keuzes maken.

Wat kan helpen is om een tijdje dagelijks (in een notitieblokje, digitale notitie of moodboard) bij te houden wat in je opkomt bij de vraag “wat vind ik leuk om te doen”. Telkens wanneer je iets leuks ziet, leest of doet, schrijf je dat kort op. Dat kunnen ook activiteiten zijn die je anderen ziet doet waarbij je denkt ‘dát zou ik ook wel willen doen/kunnen’. Door dit structureel op te schrijven ontstaan er vanzelf lijstjes, die je weer kunt gaan onderverdelen en rangschikken. Zo hield ik gedurende langere tijd een ‘leuke dingen lijst’ bij, die je verderop vindt.

Ook kun je anderen vragen je te helpen bij het samenstellen van een ‘leuke dingen lijst’. Anderen kunnen je spiegelen, zien soms van een afstand beter wat jij -middenin je situatie- wat minder goed ziet. Of kunnen je vragen stellen om samen te achterhalen waar nu je passies zitten. Dat kan een goede vriend doen, een coach of een psycholoog; iedereen waar jij op vertrouwt.

Laat je onzekerheden los en durf een keer te dromen. Het maakt in dit geval niet uit dat je droom uiteindelijk toch nooit bereikbaar is, maar het helpt je om meer achter je ultieme drijfveren te komen. Lukt het je niet om groots te dromen, zoek het dan dichter bij huis en maakt het kleiner.

JoHo.org – Over zingeving

Financieel haalbaar

Ik vroeg die allervriendelijkste neurochirurg van mij trouwens ook of hij wellicht ook een bijbehorend budget kon voorschrijven. Helaas, dat zat niet bij de bijwerkingen.

‘Leuke dingen doen’ kan ook zorgen voor extra financiële stress. Bij een chronische ziekte stijgen over het algemeen je inkomsten niet, ze zullen eerder (drastisch) dalen. Ook daar zit dus een tegenstelling.

Stel je lijst dan ook zodanig samen, dat het een mooie mix wordt van direct haalbare zaken en dromen waarvoor een bepaald budget nodig is. Alleen maar activiteiten die héél veel geld kosten gaat niet motiveren; het werkt juist stimulerend als je regelmatig een activiteit kunt afstrepen als zijnde ‘gerealiseerd’. Voor de meer euro’s kostende activiteiten kan je gericht gaan sparen of onderzoek doen naar financiële potjes of subsidies; soms is er meer mogelijk dan je denkt. Er zijn bijvoorbeeld ook fondsen en geldschieters die individuen in moeilijke situaties financieel ondersteunen, of je kunt bijvoorbeeld als onderdeel van een reïntegratie- of heractivatie-traject beroep doen op een subsidie. Soms wil je eigen netwerk je graag ondersteunen, dus een crowdfunding actie starten voor een van je dromen kan ook een oplossing zijn; zeker als je een bepaalde tegenprestatie kunt bieden.

Mijn ‘dromenlijst’, ofwel leuke-dingen-lijst

Welkom in mijn ‘City of Dreams’.

Omdat ik inmiddels heb geleerd dat je dromen moet uitspreken om een balletje te gaan laten rollen, bij deze mijn leuke-dingen-doen-lijstje. Het zijn geen vergezicht-dromen die alleen met vijf miljoen euro te realiseren zijn; ik heb geprobeerd het enigszins realistisch te houden. En ja, dat is een enigszins rekbaar begrip.

Heb jij op een of andere manier iemand in je netwerk die aan mijn droompjes kan bijdragen…het is voor een goed doel 😉

En o ja, kom eens terug op deze pagina. Ik droom veel, dus zal deze lijst regelmatig aanvullen. Als een droom is gerealiseerd, of deels, dan geef ik het aan en schrijf ik er een blog over!

Er staan momenteel 35 dromen op mijn dromenlijst. Met 4 daarvan ben ik al bezig, de invulling van die dromen vordert. Ik nummer ze trouwens expres niet, er zit geen rangorde in deze lijst. Ze zijn allemaal leuk.

Haalbaarheid is niet het punt van een bucket list. Je bucket list is bedoeld als een lijst van alles wat je wilt bereiken, doen, zien, voelen en ervaren in je leven.

Het NLPCollege

Muziek

  • Een middagje of avondje op een vette Hammond mét Leslie box spelen. Eerst een paar uurtjes alleen, daarna met OnCue.
  • Met Tak&Band live op de radio spelen in een programma dat aansluit op het soort muziek dat we spelen.
    • Update mei 2021: we krijgen zicht op een begin; werden uitgenodigd om in de radiostudio’s van BredaNu te komen spelen. Helaas kwamen we qua mogelijke datum nog niet rond, maar in het najaar kijken we opnieuw.
  • Een dagje backstage meelopen met De Dijk, Blof, Racoon, Di-rect, Tim Akkerman & The Ivy League (nee, de E Street Band noem ik bewust maar niet, haha).
  • Met coverband OnCue nog eens een dik optreden scoren bij een feest of festival met minimaal 1.000 bezoekers.
  • Een dagje de studio in met Tak&Band en enkele van onze recente songs professioneel opnemen.
  • Een reis maken naar New Jersey. Er zijn Facebook groepen waarin Springsteen fans praten over een groepsreis naar plekken aan de Jersey shore die gekoppeld zijn aan Springsteen. Het boek Born to Run laat ook veel locaties zien. Het lijkt me gaaf om daar langs te reizen.
  • Met mijn kinderen en vriendin naar een optreden van Snelle. Liefst met VIP behandeling 😁
    • Update juni 2021: We gaan! vrijdag 9 juli geeft Snelle een groots optreden bijna in onze achtertuin Bij Ons in Breda, op het voormalige CSM terrein. Die VIP behandeling, nee, die niet, maar…we gaan met z’n vijven + een nog nader te bepalen gast als zesde!
  • Een dagje achter de schermen kijken bij een groot muziekfestival in Nederland; denk ‘Pinkpop’, ‘Concert at Sea’ e.d. Die sfeer proeven.
  • Een concert van Bruce Springsteen in het buitenland bijwonen. Natuurlijk, zeker ook in Nederland (2022? 2023? De geruchten gaan…), maar er komt een dimensie bij als dat concert in het buitenland plaatsvindt. Nog nooit gedaan, als échte Springsteen liefhebber.
Mijn favoriete ‘habitat’: achter de piano. Foto © Anna Mazur.

Wereldburgerschap

  • Muziekids duurzaam aanwezig laten zijn in het Amphia ziekenhuis Breda. De studio-ambassadeur (iedere studio heeft een ambassadeur, bekende Nederlander) heb ik een tijdje geleden al in het vizier gekregen. Nu het ziekenhuis nog over de streep trekken.
  • Meewerken aan het allereerste muziekbeleid van een Nederlands ziekenhuis, als onderdeel van het kunstbeleid of activiteitenprogramma van een ziekenhuis.
  • Een flinke ontwikkelsubsidie binnenhalen voor de drie stichtingen die ik in mijn hart gesloten heb: JoHo (talentontwikkeling in een vaak internationale context), Muziekids (muziekbeleving voor kinderen en jongeren in ziekenhuizen) en Landelijke Pijn Organisatie (patiëntenplatform voor iedereen met chronische pijn).
  • (Minimaal) vijf donatie acties opzetten met scholen en/of bedrijven in en om Breda, ten bate van Stichting Muziekids.
  • Een jaar wonen en leven op Mallorca; mijn favoriete Spaanse bestemming. COVID-19 heeft ons laten zien dat ‘nuttig bezig zijn’ (binnen mijn belemmeringen) niet aan een locatie gebonden is. Ik ben gewoon heel nieuwsgierig hoe mij, en ons, dat bevalt. Mijn eigen teksten over werken en wonen in het buitenland in de praktijk gaan toetsen, verbeteren en aanvullen.
  • Een dagje meelopen en in gesprek zijn met Prof. Erik Scherder. Een hele inspirerende man lijkt mij, met veel kennis omtrent pijn, hersenen, de werking van muziek. Een man die veel weet van de onderwerpen waar ik wekelijks over schrijf. En tevens ambassadeur van Muziekids.

Reizen

  • Met mijn gezin een verre reis maken. Na al die jaren vakanties in Europa wil ik mijn kinderen een ander beeld meegeven. Reizen in landen en regio’s die in ontwikkeling zijn. Waar mensen leven in andere omstandigheden, die niet persé beter of slechter zijn dan de onze, maar gewoon anders.
  • Nogmaals een Interrail reis door Europa maken, net als aan het eind van de middelbare school. Maar die bagage op mijn rug, eh nee…dat gaan we anders doen dit keer.
  • Nog eens een uitgebreide cruise maken met mijn vriendin. Onze allereerste cruise naar het Midden-Oosten (2019) smaakt zeker naar meer.
  • Een keer alleen op reis, om te kijken hoe mij dat bevalt. Spannend én uitdagend tegelijkertijd. Peru en Ecuador staan wel behoorlijk hoog op mijn bestemmingenlijstjes.
  • Een bijzondere langere treinreis maken; bij voorkeur de Transsiberië/Transmongolië reis, of met de Oriënt Express.
  • Naast Peru en Ecuador: reizen door Nieuw-Zeeland, USA (muzieksteden als Memphis, New Orleans), Istanbul, Zuid-Afrika, Kenia, Maleisië (opnieuw, na 1996), Panama, Suriname, ABC-eilanden.
  • Samen op pad gaan met Erica Terpstra voor één van haar uitzendingen en mentaal gevoed worden door haar positieve kijk naar andere culturen. Het lijkt me een geweldige ervaring, haha!
  • Met een buscamper dwars door Europa reizen. Later, als we groot zijn. En oud(er). De tijd aan onszelf hebben. Of misschien wel eerder dan later…
  • Een luchtballonvaart maken (locatie maakt me niet zoveel uit)
  • Op een luxe manier reizen. Ik heb veel gebackpackt, op een redelijk lowcost manier. Het lijkt me ook eens heerlijk om business/first class te vliegen, of in een écht luxe 5-sterren hotel te verblijven.
    • Update: ‘natuurlijk’ heb ik al wel eens in een 5-sterren hotel geslapen en is het maken van een cruise (2019) ook behoorlijk decadent (en milieu-vervuilend trouwens ook). Maar het kan altijd nog (vele malen) luxer…dat lijkt me gewoon eens leuk.

Chronische pijn

  • Vertellen over leven met chronische pijn in een prime-time talkshow op tv en/of radio.
  • In gesprek gaan met het verbond van zorgverzekeraars en/of met de grotere farmaceuten over ondersteuning van een nieuw te realiseren pijnplatform.
  • Mijn blogs over chronische pijn gepubliceerd zien op andere plekken waar informatie wordt gegeven over pijn. Dat ze dus een groter publiek bereiken.
  • Een netwerk opbouwen van mensen met chronische pijn die er min of meer op dezelfde manier instaan als ik. Vanuit aanvaarding, berusting, kijken naar een leven mét pijn. Ik denk dat er een enorme kracht in zo’n netwerk zit, ook richting mensen die nog aan het ontdekken zijn hoe ze met pijn in hun leven moeten omgaan.
  • De Ultieme Checklist Voor Iedereen Met Chronische Pijn maken. Met gecategoriseerde praktische tips voor alle aspecten van je dagelijkse leven met pijn. Dan hebben die 10+ jaren leven met pijn toch érgens zin gehad.

De ‘ik weet niet precies hoe ik dit noem’-categorie

  • Een eigen tijdschrift of krant uitgeven. Over de ‘World of Koert’. Met interessante verhalen over de thema’s van mijn blogsite.
  • Een dagje meelopen met een meester ijsbereider. Dan kan ik het proces van dat wat ik zeer regelmatig eet eens van dichtbij zien. Al dan niet daaraan gekoppeld: Een bezoek brengen aan de beste ijsmakerij in Italië. Zien hoe ze daar het echte Italiaanse ijs bereiden, volgens ongetwijfeld eeuwenoude traditie. En proeven, veel proeven.
  • Een boek schrijven en uitgeven. Ik weet nog niet waarover. Af en toe komt er eens een onderwerp voorbij. Maar dat heeft nog niet tot serieuze pogingen geleid. Het suddert en pruttelt, dat wel.
  • Het bundelen van een deel van mijn blogs op deze blogsite tot een soort handzaam ‘boekje’ (pdf of print) dat anderen inspireert, binnen de thema’s waarover ik schrijf.
  • Een groot feest geven waar al de mensen die voor mij belangrijk zijn bijeen komen. En natuurlijk treed ik zelf met mijn bands op, tijdens dat feest. De organisatie ligt in handen van iemand anders, daar ligt niet mijn talent.
  • Een cursus Schrijven als hobby (o.i.d.) volgen, waarin mijn schrijfvaardigheden worden aangescherpt.

Hoe realiseer je je dromen?

Ik vond online een interview met work-life-balance coach Annemie Clement, met 7 concrete tips om je dromen daadwerkelijk te realiseren:

7 tips om je dromen daadwerkelijk te realiseren

door: work-life-balance coach Annemie Clement

  • Stap 1: Weet wat je wil
  • Stap 2: Neem controle over het waar, wat, wanneer en hoe
  • Stap 3: Vergelijk je niet met anderen
  • Stap 4: Waar je op focust dat groeit
  • Stap 5: Hou een positieve mindset
  • Stap 6: Verdeel je project in behapbare brokken
  • Stap 7: Sluit je dag af met het noteren van je realisaties

Joh, dat is leuk die dromen van jou, maar ze zijn helemaal niet realistisch. Stop eens met dagdromen!

Ik hoor het mijn -redelijk aanwezige- innerlijke stem al zeggen. Dromen moeten realistisch zijn, zeggen de meeste mensen ook. Haalbaar vooral. Maar ja, wat is realistisch? Wat is haalbaar? Veel zaken, bijvoorbeeld rondom technologische ontwikkelingen, leken vroeger helemaal niet haalbaar. Maar zijn er toch gekomen. Realisme heeft alles te maken met je comfortzone, met ‘de huidige situatie’.

Doelstellingen zijn het landingsgestel van uw dromen. Ze zorgen voor concretisering.

De Steven een-op-een-coaching

De Steven, praktijk voor een-op-een coaching, stelt dat dromen aan drie voorwaarden moeten voldoen:

  • Een droom moet aansluiten bij je behoeften.
  • Een droom moet binnen je cirkel van invloed liggen.
  • Een droom moet omgezet worden naar concretisering en doelstelling.

Nou, de dromen uit mijn dromenlijst voldoen wel aan een behoefte die ik heb. Uiteraard, anders stonden ze er niet op. Of ze binnen mijn cirkel van invloed liggen? Dat varieert. En ik ken de kracht van mijn netwerk natuurlijk nog niet. Ik snap goed dat ik ze moet concretiseren en onderverdelen om ze haalbaar te maken.

Deel je ervaringen

  • Ik hoop je met dit artikel te inspireren eens na te denken over jouw ‘leuke dingen’ en ‘dromen’. Welke zijn dat voor jou? En wat doe je om ze te bereiken?
  • Heb jij ook zo’n dromenlijst, bucket list? En is die openbaar in te zien?
  • Wie weet zie je wel een optie in je netwerk om een van mijn ‘dromen’, ‘leuke dingen’, mogelijk te maken, of een stapje dichterbij te brengen. Ik hoor het natuurlijk graag!

Deel jouw dromen, gedachten of afwegingen via de reacties hieronder, of neem contact met me op.

Meer lezen

  • Stichting JoHo heeft veel nuttige, praktische, informatie over het vinden van je passies en het leuk maken van je werk, vrijwilligerswerk of hobby. Begin eens te lezen bij Zingeving & Zinloosheid. Als donateur van JoHo krijg je toegang tot veel extra info en kun je digitale aantekeningen maken zodat je de informatie persoonlijk maakt.
  • Lees meer over het realiseren van je dromen bij De Steven, praktijk voor een-op-een coaching.
  • Edward Readicker-Henderson rekent genadeloos af met de travel-bucketlist-hype: Kill your bucket list

‘Zo’n bucket list werkt alleen’, waarschuwt sociaal-psycholoog Pieternel Dijkstra, ‘als je eerlijk bent tegenover jezelf en authentieke keuzes durft te maken. Schrijf dus geen dingen op omdat ze zo leuk staan op Instagram, maar blijf dicht bij je eigen waarden. Het moet zeker geen afvinklijst worden’.”

Marie claire: waarom een bucketlist totaal overrated is
Welcome in the Land of Hope and Dreams, Bruce Springsteen & E Street Band

2 gedachten over “Leuke dingen doen. Hoe doe je dat?

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.