Geschatte leestijd: 5 minuten.

Tijdens het zoveelste bezoek aan een ziekenhuis, ik geloof het ETZ in Tilburg, zat ik me te vervelen. Ik moest wachten op een chronische pijn behandeling, had een tijdje op m’n telefoon zitten typen en lezen, en zocht naar een andere manier van afleiding. Ik was zenuwachtig voor de behandeling, net als de mensen die om me heen óók zaten te wachten op dezelfde behandeling. Ik bedacht me ‘als ík dat gevoel al zo heb, wat moet dat voor kinderen wel niet zijn’.

Op dat moment nam ik me voor om zodra ik thuis was eens te gaan zoeken naar wat ziekenhuizen allemaal doen of organiseren om patiënten in het ziekenhuis af te leiden.

Dat viel best tegen. Natuurlijk, de koffiekar komt af en toe langs, er hangt kunst aan de muur en je kunt tijdschriften van een tafeltje pakken. Er zijn winkeltjes voor de hoogst noodzakelijke dingen en je kunt naar het restaurant. Maar échte afleiding, die vond ik niet of nauwelijks. Nu is een ziekenhuis misschien niet een plek waar je lekker wilt loungen of rondhangen, en het hoeft ook geen entertainment park te worden, maar er is een behoorlijk grote groep patiënten die vaker of voor langere tijd in het ziekenhuis moet zijn. Rondom een chronische ziekte, of als je regelmatig voor een behandeling moet terugkomen, of natuurlijk als je opgenomen bent.

Activiteiten voor kinderen

Ik kon me voorstellen dat het afleiden van volwassenen niet heel hoog op de prioriteitenlijst van een ziekenhuis staat. Maar hoe zat dat dan voor wat betreft kinderen?

Ik ging op onderzoek uit dichtbij huis, bij het Amphia.

Er wordt kinderen lachgas gegeven en er wordt hypnotherapie aangeboden, bijvoorbeeld bij pijnlijke behandelingen of bij prikangst. Er is een dierenmiddag, waarbij er iedere weer een (ander) dier op bezoek komt. Er is een kinderwebsite, ter voorbereiding van kinderen die naar het Amphia moeten. Eén keer per week zijn de Cliniclowns actief op de kinderafdeling en één keer per twee weken komen mensen van de Regenboogboom muziek maken en mooie verhalen vertellen. In de wachtkamer op de kinderafdeling liggen spelletjes en kunnen kinderen boeken of tijdschriften lezen.

Oké, er wordt dus wel degelijk wat gedaan. Maar eerlijke gezegd viel het me nog behoorlijk tegen.

Stichting Muziekids

In de zomer van 2018 las ik in BNDeStem, de regionale krant in Brabant, een stukje over een Bredase fundraising actie voor Muziekids. Muziekids wil “méér muziekbeleving bieden aan kinderen en jongeren in ziekenhuizen”, stond er bij. “O echt”, dacht ik bij mezelf. Da’s interessant. De combinatie van muziek, kinderen en ziekenhuizen triggerde iets in mij. Toevallig thema’s die in mijn leven ook belangrijk waren geworden (hoewel ik met dat thema ‘ziekenhuis’ iets minder blij was).

Ik ging lezen op de website van Muziekids. Er ging -wederom- een wereld voor me open. Deze stichting, actief sinds 2010, bleek al op vijf locaties actief met complete muziekstudio’s in het ziekenhuis! Volledig ingerichte ruimtes met drums, piano’s, gitaren, dj sets en veel meer. Het doel? “Gewoon samen met de kids lekker muziek maken”, zo vertelde oprichter Robbert de Vos online. “Niet te serieus, geen muziektherapie of zo, maar kinderen lekker afleiden met muziek. Zodat ze even hun ziekte en zorgen kunnen vergeten. Voor even worden afgeleid. En gewoon Saskia of Jeroen mogen zijn, in plaats van patiënt.”

Al verder lezend, bleek de stichting te werken met muziekvrijwilligers die in het ziekenhuis samen met een muziekprofessional, de studioleider, muziek maken met kinderen. Vooral dat laagdrempelige én het feit dat kinderen zélf iets kunnen doen sprak me direct aan. Niet alleen iets aanhoren of aanzien, maar méédoen. En je broer, zus, papa of mama waren ook welkom, zo las ik. En helemaal mooi: er bleek een Muziekids studio dichtbij huis in het ETZ Tilburg te zitten, waar ik regelmatig te vinden was (/ben).

Muziekids en Muziekids Breda, Brabant

Lang verhaal kort; ik besloot me -met de beperkte energie die ik nu eenmaal heb- in te gaan zetten voor Muziekids. De stichting bekender maken, misschien wat meeschrijven online, acties stimuleren en een lobby te starten voor Muziekids in het Amphia ziekenhuis Breda. Ik stapte de wereld van Muziekids binnen.

In het Amphia bleek men al wel bekend te zijn met Muziekids, er was ook al wel eens een studie gedaan naar het realiseren van een Muziekids studio in het ziekenhuis, maar e.e.a. was blijven liggen en/of vastgelopen op de kosten. Want, het inrichten van zo’n studio en het bekostigen van het salaris van de studioleider en de kosten rondom inzet van vrijwilligers vergt wel het een en ander aan fondsen. Het ziekenhuis betaalt niets, zo leerde ik al snel; stelt wel de ruimte beschikbaar (die uiteraard een stevige waarde vertegenwoordigt). Fondsen komen uit donaties van particulieren en bedrijven, vaste sponsoren en her en der wellicht een subsidie.

Voortdurende lobby

De lobby voor Muziekids @ Amphia loopt. Ik heb me door de experts van Muziekids laten vertellen dat dat meestal wel een lobbyproces van enkele jaren is. Ook is het mogelijk eerst andere vormen dan een studio te kiezen; bijvoorbeeld Muziekids Troubadours (troubadouren langs de bedden op de kinderafdeling), Muziekids Online (virtuele muziekbeleving) of de Muziekids pop-up-studio (bijvoorbeeld in een gang of in de centrale hal).

Lees mee en help mee: voor méér muziek in ziekenhuizen

Op deze pagina wil ik je op de hoogte houden van mijn vrijwilligerswerk voor Muziekids. Dat zal wisselend in intensiteit zijn, door de chronische pijn. Maar ik laat Muziekids niet meer los -en zij mij andersom ook niet, begreep ik :-).

Wil je meehelpen met de lobby in Breda, of elders in Brabant? Kan je Muziekids landelijk, in Breda of in Brabant financieel of inhoudelijk steunen, bijvoorbeeld met extra pr? Neem contact met me op, en kijk even bij Muziekids online op de actiepagina. Misschien kan je met de school van je kinderen iets organiseren, wil je vriendengroep, buurt, muziek- of sportvereniging zich inzetten voor Muziekids. Of wellicht kan je werkgever of je eigen bedrijf ondersteunen. Muziekids doen we samen, en ook hier telt iedere euro!

Ben je (ook) geïnteresseerd in de inzet van muziek in de zorg in algemene zin? Lees ook de blogs die ik regelmatig over dit onderwerp plaats bij Muziek in de zorg.

Media voor Muziekids

Regelmatig vertel ik in de media over Muziekids en mijn inspanning voor méér muziekbeleving in Nederlandse, met mijn speerpunt “Brabantse”, ziekenhuizen. Zo schreef het (West-)Brabantse dagblad BNDeStem over mijn activiteiten in de rubriek Lezers voor Lezers.

De familie van Wies over Muziekids

Luister eens naar de boodschap van de familie van Wies, die een periode dankbaar gebruik maakten van de Muziekids studio in het Prinses Máxima Centrum, Utrecht.

Daar word je toch stil van, niet?

Neem contact met me op om zelf een actie op touw te zetten voor méér muziekbeleving met Muziekids. De stichting kan je op allerlei manieren ondersteunen bij je actie.

Blogs over Muziekids

Muziekids in het Amphia – een ‘no-brainer’?

Ze hadden me nog zo gewaarschuwd, daar in Hilversum. “Neem gerust drie tot vier jaar de tijd Koert. Dit zijn geen snelle processen.” Naïef als ik was -maar ook op een missie- dacht ik ‘dat zal ik ze eens laten zien’. We zijn nu bijna vier jaar verder. En maken met Muziekids nog géén muziek…

Muziekids verbindt zorg, cultuur, bedrijfsleven en onderwijs

Er zingt al een tijdje een idee rond in mijn hoofd: ‘Muziekids Connects’. Waarbij we gebruik gaan maken van de kracht die Muziekids heeft om allerlei partijen met elkaar te verbinden, die normaliter niet direct verbonden zijn. Lees het idee en laat vooral weten of je vindt dat dit idee kansrijk is, of verbetering nodig…

De kracht van muziek in de zorg: effecten in de praktijk

Steeds meer blijkt dat muziek écht een medicijn kan zijn voor mensen die ziek zijn, behandeld of geopereerd worden, herstellende zijn of die moeten leren omgaan met een chronische ziekte. Juist ook Stichting Muziekids ervaart dat in de praktijk, iedere dag weer. Een blog over de effecten van muziek op mensen die ziek zijn.

‘Goed doen’ in de maatschappij: hoe doe je dat?

Voel jij je een ‘burger’? Of ‘wereldburger’? En doe jij aan (wereld)burgerschap? Iets dat voor velen haast vanzelfsprekend is: bijdragen aan de maatschappij, je inzetten voor een vereniging, of een goed doel steunen. Niet iedereen geeft daar het labeltje burgerschap aan, maar doet het gewoon. Een blog over goed doen. Over burgerschap. En over burgerparticipatie.…

Leuke dingen doen. Hoe doe je dat?

‘Ga leuke dingen doen’ zei de neurochirurg tegen mij. Aan die boodschap heb ik best een tijdje moeten wennen. En vervolgens kwam de vraag op: ‘hoe doe je dat, leuke dingen doen’? En wat voor dingen dan? Een blog over hoe je leuke dingen doet, inclusief mijn persoonlijke dromenlijst. Droom -en doe- je mee?

Waarom ieder ziekenhuis een muziekbeleid zou moeten ontwikkelen

Veel ziekenhuizen in Nederland hebben al jarenlang een kunstbeleid. Meestal in samenwerking met ‘De Vrienden Van…’ wordt kunst beheerd en aangekocht en is er binnen de muren volop aandacht voor het werk van lokale kunstenaars. Maar gek genoeg is er vrijwel nergens nog een muziekbeleid. Terwijl die kracht van muziek in de zorg toch alom…

Muziek is van invloed op je lijf, geest en welzijn

Muziek is van invloed op ieders welzijn. Veel mensen gebruiken muziek om moeilijke tijden door te komen, bijvoorbeeld de corona-pandemie. Muziek is in iedere leeftijdsfase een verbindende factor. Er wordt steeds meer bekend over de effecten van muziek in de gezondheidszorg. Maar waarom is muziektherapie, in informele of meer formele vorm, dan nog steeds zo’n…

Vraag een liedje aan voor een kind of jongere in het ETZ ziekenhuis Tilburg

Stichting Muziekids zorgt voor méér muziek in ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland. Maar, vanwege de voorzorgsmaatregelen tegen het Corona virus zijn de Muziekids Studio’s voorlopig niet ‘On Air’. Het muziek-maken voor de kleine (en soms) grote patiënten in het ziekenhuis wordt dan ook sterk gemist. Na even brainstormen heeft het Muziekids Tilburg team een bijzondere…

Spotlight: Musicians on Call

“Delivering the healing power of music”; Musicians on Call is “the club that keeps the beat going where it matters most.” Musicians on Call – website In mijn doorlopende zoektocht naar ‘welke partijen brengen nu méér muziek in de zorg’ kwam ik terecht op de website van het Amerikaanse Musicians on Call (MOC). Hoe is…

Geluksmomentje

Ontdek wat er in mijn hoofd plaatsvond, tijdens een gesprek met een kinderarts bij Amphia Breda