Geschatte leestijd: 10 minuten.

Ik ben Koert

Encantado, oftewel: aangenaam.

Ik ben Koert Hommel – nee, alsjeblieft geen zzzzzoem geluiden ;-).

Welkom in mijn wereld.

Wist je wat ik vroeger wilde worden?

Schrijver.

Ja echt! Boeken schrijven. Journalist, hoewel, misschien ben ik daarvoor iets te beleefd ;-). Meewerken in de schoolkrant. Gewoon, schrijven.

Maar ik heb daar te weinig mee gedaan. Ja, ik heb zakelijk wel veel teksten geschreven. Over reizen, wereldburgerschap, werken in het buitenland. En ik heb meegewerkt aan meerdere boeken. Ook weer over reizen, werken en wonen in het buitenland, maar ook over chronische pijn. Ben geïnterviewd, of heb meegelezen in proefversies. Heel leuk om te doen!

Maar privé liet ik mezelf niet zo zien, in teksten.

Dit blog brengt daar zeg maar…’een beetje’ verandering in. Ik laat mezelf, via de veiligheid van een aantal onderwerpen die in mijn wereld spelen, meer dan ooit zien.

Weet je wat ik tegenwoordig wil worden?

Ach, mijn ambities liggen niet meer zo hoog. Dat komt, ik ben chronisch ziek. Chronische pijn, ontwikkeld vanuit hernia’s en rugproblemen. Ik schrijf er in deze omgeving veel over.

Maar als ik even mag dromen…professioneel muzikant. Heerlijk, de hele dag en week in week uit muziek maken, on the road zijn, achter de toetsen staan. Telkens beter worden in je spel. De lat zou hoog liggen, denk ik. En ach, het leven van een popmuzikant combineert slecht met het leven in een gezin. Ik zou heel wat familiemomenten moeten missen.

Ik mis ook wat talent daarvoor. Speel al sinds begin jaren ’90 op amateurniveau; piano & hammond. Speel in meerdere bandjes, en neem af en toe muziek op met Pieter, een bevriende singer-songwriter. Waarmee ik in Tak&Band speel, naast het toetsenwerk bij Blue Electric Sun en coverband OnCue. Ook daar schrijf ik over in deze omgeving.

Music & Citizenship, Muziek en Burgerschap.

De twee rode draden van deze blogsite.

Mijn liefde voor muziek. Luisteren en maken. Altijd, dagelijks.

En een tijdje terug realiseerde ik me dat ‘burgerschap’ toch eigenlijk ook wel een flinke rode draad vormt. Je inzetten voor ‘het goede doel’, ‘het hogere doel’, een bijdrage leveren in de maatschappij.

Nu al helemaal, nu ik noodgedwongen veel thuis ben en voel dat ik iets terug moet doen voor de maatschappij die mij steunt. Hieronder vind je meer over die ‘goede doelen’ in mijn leven, die ik in een of andere vorm steun.

Waarom ‘music & citizenship’ en geen ‘muziek en burgerschap’?

Ik vind het gewoon mooier klinken.

Ik hou met name niet van dat woord ‘burger’schap. Citizenship is veel mooier. Het zou eigenlijk nog world citizenship moeten zijn, maar dat werd voor het -ja, zelf in elkaar geknutselde- weblogo te lang 🙂

Ik voel me soms ook meer wereldburger dan Nederlander. Ben de laatste tientallen jaren qua werk veel met wereldburgerschap bezig geweest. Heb een stage in Guatemala gelopen, onderzoek in Maleisië gedaan, veel gereisd.

Welkom in mijn wereld…die nogal breed is.

Muziek en Burgerschap vormen de rode draden.

Maar de onderwerpen die in mijn blog aan bod komen zijn breder.

Dat komt, mijn interesses zijn vrij breed. Van muziek (luisteren & maken) tot reizen, van pleegzorg tot wereldburgerschap en van politiek tot sociaal ondernemen. Ja en, een beetje noodgedwongen, schrijf ik ook over (chronisch) ziek zijn en chronische pijn.

Ik ben van nature vrij nieuwsgierig (o ja? ja!), ik wil van veel dingen veel (of een beetje) weten. Mijn opleiding? NHTV (láng geleden, tegenwoordig mooi internationaal “Breda University of Applied Sciences” geheten). NHTV is/was ook zo’n mooi brede opleiding…van veel aspecten een beetje weten.

Ik schrijf best veel; als je je abonneert kun je dus regelmatig een nieuw blog in je inbox verwachten.

Ik schrijf best lange teksten (jaahaaa soms echt! lang). Dat betekent niet dat ik jouw tijd niet serieus neem, echt niet. Maar ik hou van nuance. En een onderwerp is nu eenmaal vaak, zo niet altijd, van meerdere kanten te belichten.

Ik denk (te) veel. Ja, ik ben er voor in therapie 😉 Meer gevoel, minder denken. Ik weet het. Spreek je me een keer live: niet schrikken als ik soms zomaar stilval…dan werken de radartjes.

Wil je me leren kennen?

Kijk dan eens rond op deze blogsite.

Zo schreef ik bijvoorbeeld al over een muzikale ‘memory for life’, maakte ik een enorme inventarisatie van organisaties en stichtingen die helpen als je dagelijks pijn hebt, gaf ik met een Griekenland reisverslag een beetje inzicht in mijn gezin, schreef ik over vooroordelen over mensen met pijn, over wat Nick&Simon en Bruce Springsteen met elkaar gemeen hebben en over het feit dat ik niet alleen chronisch ziek maar ook chronisch positief ben.

Toch nog een paar extra ‘weetjes’.

 • Waar kan je jou ‘s nachts voor wakker maken? Ijs. Schepijs, wel te verstaan. Ik broed nog op een blog met een ultiem overzicht van de beste ijssalons, liefst wereldwijd. Maar als ik er nu één moet noemen: van der Poel in Hengelo. Betaalbare topkwaliteit. En Europa’s grootste ijsvitrine!
 • Wat is één van je grootste dromen? Op het podium staan, als toetsenist, voor 10.000 man. Een wereldcruise maken…lekker 6 maanden op reis, luxe, en veel bestemmingen ontdekken. Pijnvrij worden. Een eigen boek uitgeven.
 • Met wie zou je wel een beschuitje willen eten?
  • In Nederland: Anita Witzier. Mooie vrouw ‘op zekere leeftijd’, met veel humor die denk ik ook de mijne is. Mag het trouwens ook een ijsje zijn? Of Anita’s beroemde citroentaart…(had ik al gezegd dat ik heel erg van citroen & limoen hou?)
  • Internationaal: Meg Ryan, idem als Anita Witzier -al weet ik dat van die humor niet 🙂
  • En verder, om uiteenlopende redenen: Erica Terpstra (heerlijk positief en reislustig mens), Mathilde Santing…En natuurlijk ook met Bruce Springsteen, maar dan wordt het een muzikaal beschuitje.
 • Een maandje ‘de baas van Nederland’…en dan? Ach, een maand is zó kort. Maar ervan uitgaande dat ik dan een toverstokje zou krijgen: financiering naar een ‘ontwikkelingssamenwerking 2.0’-vorm. Invoeren van een wereldburgerschap-‘dienstplicht’: aan het eind van ieder decennium (als je 19, 29, 39 enz. wordt) ‘verplicht’ een periode iets voor een ander doen, mét internationale dimensie -het onderlinge culturele begrip zou stevig toenemen. Beleid ontwikkelen voor méér muziek in de zorg -laten we de zorg leuk(er) maken en mensen in ziekenhuizen en behandelcentra afleiding bieden. En de financiering van de zorg op z’n kop zetten met véél meer aandacht voor preventie en voorkomen van (chronische) pijn. Ja, ik ‘preek voor eigen parochie’, knap hè als niet-gelovige?

In mijn wereld…

 • worden wielen niet steeds opnieuw uitgevonden
 • streven we naar samenwerking
 • hebben we nog respect voor elkaar (ja, echt!)
 • passen we vooral humor toe als verbindend element, als het eens moeilijk wordt
 • mag nuance nog een plek hebben

Ben jij ook zo’n nieuwsgierig aagje en benieuwd naar mijn wereld?

Voel je meer dan welkom in mijn wereld.

Kijk eens wat rond op deze site…en hou je vooral niet in om her en der te reageren!

Ik vind het erg leuk om jouw gedachten en ervaringen te lezen én zal er waar relevant altijd ook weer op reageren.

Wil je onderdeel uitmaken van mijn wereld?

Steun mij, door de initiatieven in mijn wereld te steunen…

OnCue

Boek een optreden van coverband OnCue, gegarandeerd een topfeest, covers met een eigen twist mét blazers!

Tak&Band

Boek een optreden van Tak&Band, luistermuziek met een boodschap. 100% eigen werk;
singer-songwriter+ ervaren muzikanten

JoHo

Word donateur van The World of JoHo. Je steunt er JoHo en jezelf mee, draagt bij aan talentontwikkeling en internationale samenwerking en je helpt mee dat wielen niet telkens opnieuw hoeven te worden uitgevonden…

Muziekids

Word vriend van Muziekids (je steunt méér muziek voor kinderen en jongeren in de zorg) of start zelf een fundraising actie voor Muziekids

Landelijke Pijn Organisatie

Kennisdeling over leven met chronische pijn, lotgenotencontact (omdat (h)erkenning werkt), praktische tips hoe je je leven mét pijn zo zinvol mogelijk maakt, bewustwording, zelfmanagement, wegwijzers, checklists e.v.a. activiteiten.

Meer info over de mogelijkheden om deze initiatieven uit mijn wereld te steunen? Ik maakte er een speciale Steun mijn wereld-pagina voor.

Laat mij jou leren kennen

Ik vind het erg leuk om ook jou beter te leren kennen. Neem contact met me op en vertel meer over jezelf, over wat je drijft, wat je opgevallen is in mijn blog of waar we raakvlakken hebben.

 • Misschien kan ik iets dat jou inspireert aandacht geven in deze omgeving.
 • Wellicht heb je bij mij een blog gelezen dat je ergens voor wilt gebruiken.*
 • Ook als je een schrijf/blogopdracht voor me hebt, zonder al te grote deadlines, vind ik het altijd leuk meer te horen.
 • Ook sta ik open voor interviews, bijvoorbeeld over wonen, werken of reizen in het buitenland, talentontwikkeling, wereldburgerschap. Of over (over) leven met chronische pijn.

* Schroom niet om teksten die je bij mij hebt gelezen te hergebruiken. Ik geloof in de kracht van kennisdeling en het delen van ervaringen. Natuurlijk ga ik ervan uit dat je een korte bronvermelding maakt.

En o ja,

Ik ben niet zo sterk in grotere groepen.

Hou meer van het 1:1 contact. Oké, 1:2 of 1:3 mag ook.

Mij hoeft je niet in de spotlight te zetten. Misschien gek voor iemand die ook graag op het podium staat. Maar ja, da’s in de ‘veiligheid’ van een band.

Ik ga graag de diepte in.

Hou niet zo van koetjes-kalfjes gesprekken.

Ik ben ook niet zo goed in smalltalk. Een gesprek op gang brengen, vind ik soms lastig. Het mag van mij wel ergens over gaan. Wel met een beetje nuance, graag…

Ik hou van positiviteit.

Laten we het een beetje leuk maken.

Ik kan niet zo goed tegen klagers, zeurders, negatievelingen.

Er is al zoveel ellende. En het leven is al zo kort. Dus hou het positief, please.

Ik ben nogal inconsequent.

Want ik vind het dan weer wél leuk om af en toe in de media te komen, over onderwerpen die me liggen. Heb ook jarenlang de mediacontacten gedaan voor werkgever Stichting JoHo: radio, tv. Veel over reizen, werken en wonen in het buitenland.

De media & ik

Hieronder enkele mediapublicaties over mij als persoon, pijnpatiënt, muzikant en vrijwilliger:

In gesprek met Ingerborg pijnverpleegkundige 2.0 (podcast) – En nu eerlijk (podcast) – Geven is Leven (internet-interview) – NRC Dit ben ik (interview in krant) – Een creatieve zomer (YouTube interview Nieuwe Veste) – Trouw en Libelle (interviews in krant en tijdschrift) – Muziekids in Breda (interview krant) – Vrijwilliger zijn als je dagelijks pijn hebt (website interview MOOIWERK)

en nu eerlijk

Ik had in 2023 een heel eerlijk gesprek.

Nou ben ik sowieso wel een eerlijk persoon ;-), zonder dubbele agenda’s.

Maar Frank Oeben nodigde me uit voor een eerlijk podcastgesprek.

Ik voer eerlijke gesprekken over hoe mensen gekomen zijn waar ze zijn, wat ze hebben overwonnen, over geluk en succes, maar vooral over waar het over gaat. Geen gescripte gesprekken, geen interviews. Gesprekken over het leven. Met gewone mensen als jij en ik.

En nu eerlijk, podcast website Frank

Een gesprek over de impact van chronische pijn. Over het leven. Over zingeving. Over ‘het ongrijpbare’. Over de kracht van muziek.

Ga er rustig voor zitten, of luister in delen, want het is ruim 1:15 uur…je zou er een overkill aan ‘Koert’ van kunnen krijgen 🙂

In gesprek met Frank Oeben
Geven is Leven

Een mooi gesprek had ik in 2021 met redactrice Anneke de Bundel van het online platform Geven is Leven. Wij delen een passie voor reizen, betrokken zijn bij de wereld. Daarnaast wist Anneke mooi de connectie te verwoorden tussen chronische pijn, muziek en nieuwe zingeving.

NRC – Dit ben ik

Eind 2020 verscheen er een interview met mij in NRC, voor de rubriek Dit ben ik.

(Tip: zoom in om het artikel te kunnen lezen, of klik op de link -mits je NRC abonnee bent)

nieuwe veste – een creatieve zomer

En ook al in corona-2020 werd er een videoportret van mij gemaakt door de Nieuwe Veste, cultuurcenter in Breda. Voor de rubriek Een Creatieve Zomer.

trouw & libelle

In 2021 verscheen ‘mijn verhaal’ in o.a. Trouw en Libelle.

bndestem – over muziekids breda

Ook plaatste ik een oproep in de Lezers voor Lezers rubriek van regionaal dagblad BNDeStem:

Links de ‘lezerscolumn’ met mijn oproep voor fondsenwervende acties voor Muziekids
mooiwerk breda – mooi mens

De vrijwilligerswerkorganisatie MOOIWERK Breda plaatste een interview met mij over hoe vrijwilligerswerk mij helpt om te leren omgaan met chronische pijn in mijn leven.

Zo.

Genoeg over mij.

Volgens mij is dit by far de grootste ‘about me’ webpagina die er bestaat.

Ach, dat past dan ook weer niet bij mij als ‘groot ego’, maar wel bij mij als ‘schrijver van lange teksten’. Lekker inconsequent 😉

Wist je trouwens dat lange blogs (>2.000 woorden) vaak goed zijn voor ons aller doel waarvoor we op aarde zijn, hoog scoren in de zoekmachines?

In sommige omgevingen hoor je regelmatig “hou het kort, wees bondig, niet te lang”. Zoals je merkt en ook op de site kunt zien, is dat niet helemaal mijn uitgangspunt. Oké, oeverloos gezwam is ook weer niet nodig, maar ik hou niet van kort. Ik hou van nuances, meerdere invalshoeken. Nu schijnen lange blogs dus vaak beter te scoren in zoekmachines. Ze bevatten vaak vanzelf al meer keywords waarop blogs (door Google) worden beoordeeld. Én ze houden de bezoeker langer op de pagina; iets dat ook meetelt.

Size does matter, dus.

Maar goed, nogmaals, genoeg over mij.

Vertel eens wat over jezelf!

Via de reacties onderaan, of neem contact met me op.

2 gedachten over “Over mij & mijn wereld

 1. Ik vind dat we meer en vaker back to basics zouden moeten gaan; de mens, elkaar, samen, synergie, helpen, begrip, respect, gunnen, blij kunnen zijn voor een ander, algemeen belang, lange termijn visie, dromen, geloven, vertrouwen, steunen, geven en tot slot delen zodat we geluk kunnen vermenigvuldigen… That’s all…

  En geld, macht, status, titels, discriminatie, onrechtvaardigheid en oorlog verbannen uit onze dromen…

  1. Eens René! 👍 Leuk om te lezen hoe jij in het leven staat.

   Mooie “waarden”, zeker ook respect en gunnen. Ik zou daar “nuance” aan toe willen voegen. Tegenwoordig moet alles zwart wit en uitgesproken zijn om op te vallen. Er is niks mis met een beetje nuance. Verplaats je eens in die ander, en v.v. Stel vragen, wees nieuwsgierig. Wees het eens dat je het niet eens bent, ipv al dat gehakketak.

   Back to basics dus, óók in de omgang met elkaar!

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.