Geschatte leestijd: 3 minuten.

Ik ben nooit uitgelezen. Ik hou van lezen, heb stapels ‘nog te lezen’ boeken liggen. Ben al een eeuwigheid lid van de lokale bibliotheek en vraag vaak ‘een boek’ cadeau voor verjaardagen en andere bijzondere gebeurtenissen.

Door te lezen neemt je kennis toe. En ik schreef het al eens eerder, ik ben nieuwsgierig. Ik vind het leuk om me ergens in te verdiepen en wil dan graag de ‘voors en tegens’ van iets ontdekken. Niet te rechtlijnig, maar een onderwerp vanuit meerdere invalshoeken onderzoeken.

Die nieuwsgierigheid heeft me ook geholpen rondom het leren omgaan met chronische pijn. Er zijn namelijk meerdere wegen die naar ‘leren leven met pijn’ leiden. Die zorgen voor iets meer berusting in het feit dat je dagelijks pijn hebt. Noem het aanvaarding of een zekere mildheid (nee, geen ‘acceptatie’, dat is een brug te ver).

Kennis maakt je rijker. Als ik een boek over pijn lees, maak ik vaak al lezende een samenvatting. Ik gun het anderen ook om meer kennis over pijn op te bouwen. Om uit al die boeken dát mee te nemen dat bij je past, of juist zorgt voor nieuwe inzichten, je uit je comfortzone trekt. Want óók mensen met chronische pijn in hun leven ontwikkelen hun stokpaardjes, hun overtuigingen en eigen valkuilen. Een goed geschreven boek kan prikkelen om anders te leren denken.

Van welke boeken over chronische pijn is een samenvatting beschikbaar?

HEB JIJ ZELF EEN SAMENVATTING GEMAAKT?


Maak jouw samenvatting beschikbaar voor iedereen! Deel de kennis die jij hebt opgedaan met anderen, bijvoorbeeld via social groepen waar mensen met pijn in hun leven zich verbinden.

En neem contact met me op, dan neem ik de samenvatting in deze omgeving op.

Samenvatting: Ziekte, pijn en de invloed van de geest, Bruijn

Pijn, en ziekte in het algemeen, laat je op lichamelijk vlak zien wat er op een dieper niveau uit balans is. Ziekte is dus eigenlijk een spiegel. Door de ware aard van je problemen te verwerken, in plaats van tegen jezelf te gebruiken, kun je het genezingsproces bevorderen.

Samenvatting: Bevrijd van pijn – Zantema

Leren leven met pijn is iets dat veel pijnpatiënten maar moeizaam afgaat. Je wilt een oplossing voor je pijn, niet ermee leren omgaan.

Toch is dit de kernboodschap van Bevrijd van pijn: door de kennis over pijn en de praktische oefeningen uit het boek, zorg je er zelf voor dat de pijn jouw leven niet…

Samenvatting: Leven met pijn – Veehof e.a.

De impact van chronische pijn is gigantisch. Het boek Leven met pijn van Martine Veehof (e.a.) laat zien wat er gebeurt als je het gevecht tegen pijn loslaat en je waarden weer centraal zet in je leven, doelen en activiteiten. Ofwel: de kunst van het aanvaarden.

Samenvatting: De oplossing voor PIJN – Korbmacher

Niemand heeft “de oplossing voor pijn”. Ook Maikel Korbmacher niet. Toch schreef hij een (e-)boek met precies die titel. Maikel, fysiotherapeut, ondervond een aantal jaren lang zelf de gevolgen van chronische pijn. Pas toen hij doorkreeg dat de sleutel naar minder pijn in het aanpakken van meerdere factoren zit, kon hij geleidelijk aan zijn pijn…

Samenvatting PIJN- Bart Morlion

Eén op de vijf mensen, zelfs één op de vier in België, heeft chronische pijn. Professor Bart Morlion heeft zijn leven gewijd aan meer efficiënte pijnbestrijding, waarin psychosociale zorg een groot aandeel inneemt. Zijn kennis deelt hij dagelijks via een eigen universitaire pijnkliniek, via zijn voorzitterschap van de Europese pijnfederatie en nu ook via een…

Samenvatting: Zorgboek Pijn, Stichting September / Pijn-Hoop

Met chronische pijn leren leven ís goed mogelijk, maar hoe doe je dat, in de dagelijkse praktijk? Het Zorgboek Pijn is geschreven op basis van de ervaringen van andere mensen met pijn: mensen die met vallen en opstaan hebben geleerd hoe ze een plezierig, bevredigend leven kunnen leiden, ondanks de pijn.

Samenvatting: De Pijn De Baas – Frits Winter

De Pijn De Baas van dr. Frits Winter is een klassieker op het gebied van boeken over chronische pijn. Het boek kan je concreet helpen om je eigen therapeut te worden, zodat je zelf de invloed van de pijn op je leven leert terugdringen. Het boek wordt ook veel gebruikt als basis in therapie- en…

Van welk boek over pijn zou jij graag een samenvatting zien?

Natuurlijk zijn er (veel) meer boeken over chronische pijn geschreven dan er hier samenvattingen beschikbaar zijn. Van welk boek zou jij graag een samenvatting zien? Deel je reactie hieronder, of neem contact met me op.

Wellicht kan je mij het boek toesturen of is het te verkrijgen via een van de landelijke bibliotheken.

Waarom een samenvatting?

  • Op het eerste gezicht wordt er nog niet zoveel gepubliceerd over chronische pijn. Zoom je in, dan zijn er in de loop der tijd toch al behoorlijk wat pijnboeken geschreven. Door samenvattingen aan te bieden krijg je grip op wat er zoal verkrijgbaar is…en wat waarde toevoegt aan de kennis die je al hebt.
  • Een samenvatting van een boek is handig voor het snelle overzicht. Om te beoordelen of het de moeite waard is om het hele boek te gaan lezen, lenen of kopen. Een samenvatting is te beknopt om het boek te kunnen vervangen.
  • Een samenvatting van een boek is ook ná het lezen van het volledige boek handig. Je vindt er snel een compleet overzicht, je kan het later nog eens nalezen als bijvoorbeeld de inhoud wat is weggezakt.
  • Een samenvatting bevat uiteraard weinig nuance. Het heeft geen toelichtende anekdotes of voorbeeldverhalen waardoor stof tastbaar wordt. Het heeft geen illustraties…soms zegt één beeld meer dan 1000 woorden. Het heeft geen toelichtende tabellen en het bevat vaak niet de retourvragen aan de lezer, die je aan het denken zetten.

Kortom: Een samenvatting geeft grip, maar is ook altijd beperkt.

Tips bij het lezen van samenvattingen

  • Probeer bij alles wat je leest hetgeen je leest op je eigen situatie toe te passen. Wat vind jij van, hoe denk jij over, in hoeverre pas jij al toe wat je leest, in hoeverre wíl je toepassen wat je leest.
  • Uiteraard is de samenvatting deels ook míjn interpretatie van wat ik lees; het zijn de zaken die mij in het boek zijn opgevallen of triggeren die ik opschrijf. Daarmee ben ik verre van volledig, dat is ook niet het doel van de samenvatting. Het kan dus zijn dat jij juist andere zaken haalt uit het oorspronkelijke boek dan ik.
  • Hoewel iedere schrijver -als het goed is- let op leesbaarheid, kunnen sommige boeken over pijn soms wat technisch worden. Ook kennis over de wat meer technische aspecten van pijn kan helpen om inzicht te krijgen in hoe pijn in jouw lichaam en geest werkt. Even doorzetten dus, soms.

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.