Geschatte leestijd: <1 minuten.

Muziektijd met de Avondmatties – deel 2 van mijn radioavontuur bij BredaNu
Hoe leuk! Ik was te gast in de radio-uitzending van De Avondmatties van BredaNu! Twee uur lang praten over onderwerpen die me bezighouden én luisteren naar mijn favoriete muziek. Kunnen we dat niet iedere week doen? Een verslag in twee delen van 120 minuten over de wereld van mijzelf. Lees en luister je mee?

Muziektijd met de Avondmatties – deel 1 van mijn radioavontuur bij BredaNu
Hoe leuk! Ik was te gast in de radio-uitzending van De Avondmatties van BredaNu! Twee uur lang praten over onderwerpen die me bezighouden én luisteren naar mijn favoriete muziek. Kunnen we dat niet iedere week doen? Een verslag in twee delen van 120 minuten over de wereld van mijzelf. Lees en luister je mee?

Zingeving en verbinding: het agoramodel toegepast op mijn leventje
Heb jij wel eens nagedacht over de rode draad in de keuzes die je in je leven maakt? Ik af en toe, en de laatste tijd nogal vaak. Voor een interview-rubriek in Trouw over ‘Zingeving’ dacht ik er weer eens echt bewust over na. Online vond ik, niet toevallig, het agoramodel. Welke vier P’s, vier Z’ten en vier sferen komen terug in mijn leventje? Zonder narcistisch te willen worden, zoom ik eens wat dieper in op waarom ik de dingen doe zoals ik ze meestal doe.

Nieuw werk Tak&Band: geen virus houdt een muzikant tegen!
Geen coronavirus houdt een muzikant tegen. Ook de muzikanten van Tak&Band zijn in 2020 actief gebleven. Ook al zit live optreden er even niet in, een muzikant blijft muziek maken. De COVID-19 periode hebben we benut voor het inwerken van een nieuwe drummer én het maken en opnemen van een serie nieuwe songs. Luister je mee naar het eerste nieuwe werk uit deze reeks?

Muziek is van invloed op je lijf, geest en welzijn
Muziek is van invloed op ieders welzijn. Veel mensen gebruiken muziek om moeilijke tijden door te komen, bijvoorbeeld de corona-pandemie. Muziek is in iedere leeftijdsfase een verbindende factor. Er wordt steeds meer bekend over de effecten van muziek in de gezondheidszorg. Maar waarom is muziektherapie, in informele of meer formele vorm, dan nog steeds zo’n weinig duurzaam instrument in de Nederlandse gezondheidszorg? Wat dat betreft kunnen we nog veel van de USA leren. Ontdek in dit blog wat er al wél wordt onderzocht en ingezet op het gebied van muziek(therapie) voor ieders welzijn.

Muziekonderwijs is goed voor je brein -zeker ook dat van kinderen.
(Bijna) iedereen weet het. Muziek luisteren en vooral zelf muziek maken is goed voor zoveel dingen. Je wordt er vrolijk van, er komen emoties los, het ontspant, leidt af, verlaagt de bloeddruk, drukt pijn weg. Regelmatig wordt dit gevoel ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Zoals het onderzoek van twee Universiteiten in Chili, dat het effect van muziekonderwijs op het geheugen van kinderen onderzocht. Functionele MRI levert het bewijs dat kinderen die muziekles hebben gevolgd significant beter scoren op een geheugenoefening, door toegenomen hersenactiviteit. Zitten jouw kinderen al op muziekles?

Meer financiering voor muziekonderwijs: bruggen bouwen tussen onderwijs, cultuur en zorg
Muziek is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Maar goed muziekonderwijs is nog zeker geen standaard onderdeel van het lespakket op de lagere school. Welke manieren zijn er om lokaal fondsen en financiering te vinden voor méér muziek in de klas?

Sterk spul, hè? Muziek is emotie.
Soms kan ik muziek pro-actief opzoeken om bij een bepaalde emotie te komen. Muziek triggert nu eenmaal emoties bij mij; naast ‘lekker luisteren’ is dat voor mij de kracht van muziek. Soms grijpt een lied je onverwacht, als je het helemaal niet aan ziet komen. ‘Strong’ blijkt zo’n nummer te zijn. Waarbij ik de muziek zelf wel aardig vind, niet superbijzonder, grijpt de tekst me bij de keel. Lees en luister zelf maar.

Een Creatieve Zomer: zit er creativiteit in mijn leven?
Voor Een Creatieve Zomer werd ik geportretteerd met mijn muzikale werk bij Tak & Band en OnCue en het vrijwilligerswerk voor Stichting Muziekids. Gaat het me lukken om een brede en uitgebreide boodschap terug te brengen naar een video-item van 2 à 3 minuten? Kijk en oordeel zelf. Voor wie meer wil weten, heb ik de vragen ook in woord (en beeld) beantwoord.

Heal ME. Wow, veel directer dan dit wordt het niet.
Melissa Etheridge verloor in mei 2020 haar zoon Beckett Cypher aan een opiatenverslaving. Haar Heal M.E. concert van 20 juni sloeg bij mij in als een bom. En specifieker één song, die ik niet zag aankomen. Lees waarom deze zo’n indruk maakte.

Van treurwilg naar ultiem genieten. Ik heb regelmatig ‘de blues’.
Treur niet omdat iets voorbij is, geniet ervan dat het gebeurd is. Toch heb ik regelmatig ‘de blues’. Omdat bijvoorbeeld een vakantie of concert voorbij is. Maar ik kom er steeds meer achter dat Jacobowski gelijk heeft. Ik leer herkaderen, upchunken en vooral…niet meer treuren, maar genieten.

Je wordt ouder papa -geef het maar toe. Over online gamen.
Lijkt de huidige wereld van (online) gamen eigenlijk nog op die van 25, 30 jaar geleden? Ik ging zitten en keek toe, maar vooral ‘luisterde toe’, hoe mijn zoon van 10 met zijn vrienden online de favoriete game van nu speelde. Hierbij een transcript van hun gamespel…en een flashback van mij.

Van Simon & Garfunkel via Nick & Simon naar Bruce Springsteen. Helemaal niet gek hoor.
Simon & Garfunkel ‘Concert in Central Park’ heb ik vroeger grijsgedraaid. Ik werd dan ook blij verrast met Homeward Bound, de nieuwe TV documentaire van Nick en Simon. Lukt het ze om Simon, of Garfunkel, te spreken te krijgen? En een persoonlijke noot: wellicht smaakt hun USA trip naar meer…Nick & Simon go Springsteen? Ik zou het leuk vinden.

Het leven wordt mooi als je de juiste toon weet te vinden
Dealen met chronische pijn is geen gemakkelijk proces. Muziek is voor mij een ontzettend belangrijk element tijdens alle fasen van het pijnproces. Van afleiding en ontspanning tot letterlijke pijndemping en overleven: muziek bood en biedt een houvast en blijkt voor mij een goed overlevingsmechanisme. Net als muziek kent chronische pijn een eigen ritme, cadans en intensiteit. Uiteindelijk draait het om het vinden van de juiste toon om het leven weer leuker te maken.

Méér muziek in je huis: tips en tools
Er zijn ontzettend veel manieren om méér muziek je huis in te halen. Muziek biedt afleiding en is een ideale tool om jezelf of je kinderen ontspanning te bieden. In corona-tijd, maar eigenlijk altijd. Lees de tips en online tools en haal ook méér muziek in huis.

Mijn muziekherinnering ‘for life’
Muziek heeft de kracht om je telkens weer terug te brengen naar een situatie, locatie en tijdstip. Mijn muziekherinnering ‘for life’ gaat terug naar het Malieveld, 14 juni 2016.

Spotlight: MuzieKanjers. De kracht van muziek voor baby’s, kleuters en kinderen in de basisschoolleeftijd.
Muziek heeft een enorme invloed op baby’s, kleuters en jonge kinderen. Niet alleen draagt het bij aan een ontspannen en minder stressvol leven, ook stimuleert het het menselijk invoelingsvermogen én draagt het bij aan het leervermogen van kinderen. Tatiana van der Heijde ontwikkelde MuzieKanjers met muziekles en workshops voor jonge kinderen en kinderen op de basisschool. Op een speelse manier laat zij kinderen genieten van muziek en het samen met (groot)ouders of verzorgers muziek maken. Lees in dit blog meer over Tatiana en MuzieKanjers.

Covered by Springsteen
De muzikale carrière van Bruce Springsteen is veelomvattend en enorm veelzijdig. Wat veel mensen die Springsteen maar oppervlakking volgen niet weten is dat hij in zijn tientallen jaren live concerten geven ook enorm veel covers heeft gespeeld. Linda maakte een prachtige website met een overzicht van vrijwel álle covers die aan bod zijn gekomen.

Muziek leert je scherper waarnemen en bewuster nadenken. Over de ‘kracht van muziek’.
Muziek ontspant, leidt af, maar leert je ook scherper waarnemen en bewuster nadenken. Lees meer over de kracht van muziek. Hoe een van mijn kinderen, zonder pushen, zelf koos voor het volgen van muziekles. En hoe de kracht van muziek door Stichting Muziekids in ziekenhuizen wordt ingezet.

De doos waarvan iedere muzikant het leuk vindt om ‘m te openen…
Niets zo leuk als het uitpakken van een doos waar je volgende muzikanten-aankoop in zit. Dit keer de Bax bestelling van een keyboard (piano) standaard. En natuurlijk zitten daar plussen en minnen aan…

De (genees)kracht van muziek
Geschatte leestijd: 5 minuten.Dit gastblog is geschreven door Saniya Ozir en verscheen eerder op PsyBlog. Omdat het mooi ingaat op wetenschappelijk onderzoek naar de kracht van muziek, neem ik het hier op. Na het behalen van een certificaat in de Sociale Psychologie, volgt Saniya de opleiding Toegepaste Psychologie. Daarnaast is ze druk bezig met het … Lees verder De (genees)kracht van muziek

Luistermuziek met een boodschap: Pieter Tak & Band
Geschatte leestijd: 2 minuten.Sinds 2018 maak ik samen met Bredanaar Pieter Tak muziek. Tweewekelijks repeteren we (samen met o.a. bassist Kees van Proosdij) en regelmatig -maar nog niet vaak genoeg ;-)- treden we ergens in het land op. Over Pieter Pieter Tak is een ervaren singer/songwriter van veelal Engelstalige songs. Hij leerde zichzelf gitaar spelen … Lees verder Luistermuziek met een boodschap: Pieter Tak & Band

Heb het leven lief
Geschatte leestijd: 1 minuten.Ik werd gewezen op de prachtige songtekst van “Heb het leven lief”, geschreven door Pascal Obispo, Lionel Florence en Hans Kooreneef. Met name uitgevoerd door de vandaag (27-03-2020) overleden Liesbeth List. Ik ben normaal nogal gericht op de muziek en minder op de tekst, hoewel ik de laatste tijd meer ben gaan … Lees verder Heb het leven lief
Mijn blog volgen
Krijg nieuwe blogs direct in je mailbox. Wel zo makkelijk!