Geschatte leestijd: 3 minuten.

Talentontwikkeling. Iedereen, jong, oud, lager of hoger opgeleid, ontwikkelt voortdurend bestaande of nieuwe competenties en vaardigheden. Stel jezelf regelmatig de vraag “wat kan ik” en “wat wil ik kunnen”, en je hebt de basis voor welke talenten je (verder) wilt ontwikkelen.

JoHo

Al sinds 1998 mijn werkgever. Stichting JoHo is een ontwikkelingsorganisatie met wereldwijd winkels en websites, waar mensen en organisaties worden gestimuleerd en geholpen bij talentontwikkeling en internationale samenwerking. Door voortdurend talenten van mensen en organisaties te ontwikkelen kunnen zij steeds beter samenwerken en daardoor bijdragen aan een meer tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.

Life is a Journey to Open-mindedness, Helpfulness and Optimism

Een meer dan 2000 jaar oude quote van Ashoka. Aan de oever van de Ganges probeerde de Indiase visionair en heerser Ashoka zijn volk ervan te overtuigen dat alle volkeren op aarde gelijk zijn en van elkaar kunnen leren

Talententijdlijn

Maar welke talenten, competenties en vaardigheden wil je nu ontwikkelen of aanscherpen? De Talententijdlijn van JoHo helpt je daarbij.

 • Schrijf je ervaringen op aan de hand van de vaardigheden die je hebt opgedaan en de eigenschappen die je in de loop der tijd bij jezelf ontdekt hebt.
 • Neem achtereenvolgens als uitgangspunt:
  • je opleidingen
  • je vakanties
  • je werk (ook bijbanen en vrijwilligerswerk)
  • en je activiteiten in je vrije tijd
 • Neem bij elke gebeurtenis minimaal twee competenties uit de JoHo-lijst van competenties die door deze ervaring zijn verbeterd en twee competenties waarvan je hebt gemerkt dat je er anders tegenaan bent gaan kijken. Schrijf in enkele zinnen op waaraan je dat hebt gemerkt.

Aan de hand van dit overzicht stel je je Competentie Vitae samen en ontwikkel je een persoonlijke Roadmap die je kan helpen bij het zoeken naar de fundamentele vragen als: Wie ben ik? Waar wil ik heen? Hoe kom ik daar?

De volledige oefening die je inzicht geeft in je bestaande en te verkrijgen competenties en vaardigheden vind je bij de JoHo Roadmap Tools.

Vaardigheden ontwikkelen in het buitenland

Vaardigheden en competenties ontwikkel je uiteraard tijdens een stage, je werk, een cursus of je vrije tijd in Nederland. JoHo gelooft echter dat júist ook een ervaring in het buitenland, weg van je dagelijkse bezigheden en úit je comfortzone, de grootste verandering kan brengen. Doordat je functioneert in een andere cultuur ontwikkel je bijna als vanzelf interculturele en internationale vaardigheden. Of je nu op stage gaat, gaat reizen, gaat werken in het buitenland, op vakantie gaat of vrijwilligerswerk doet.

In het netwerk van JoHo vind je dan ook wereldwijd duizenden mogelijkheden die je kunnen bijstaan bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en competenties. Waar je kunt leren én eigen kennis en ervaring kunt brengen.

Internationale samenwerking

De rode draad bij de activiteiten van JoHo is vaak het beschikbaar maken van informatie. Via een praktische benadering wil JoHo informatie en partijen bij elkaar brengen, die daardoor tijd, geld en moeite kunnen besparen. Ook bij internationale samenwerking wordt kennis lang niet altijd gedeeld of efficiënt gebruik gemaakt van de beschikbare middelen. De wielen worden telkens weer, en door vele organisaties, opnieuw uitgevonden.

Via de lokale JoHo centers kunnen geïnteresseerde en ondernemende mensen met initiatieven op het gebied van internationale samenwerking, ontwikkelingshulp, duurzaam toerisme en natuurbescherming op eenvoudige wijze met elkaar in contact komen. Door onderling kennis over te dragen en hulp te krijgen en vragen wil JoHo een belangrijke bijdrage leveren aan succesvolle, internationale samenwerking.

WorldSupporter

JoHo heeft een community platform ontwikkelt, WorldSupporter, waar iedereen die zich wereldburger voelt, individu of bedrijf, ideeën kan uitwisselen en ervaringen kan delen. Ook kan je er posten over de ontwikkeling van jouw vaardigheden en competenties, bijvoorbeeld vanuit je werk, tijdens vakanties, reizen of vrijwilligerswerk.

Ook ik hou een WorldSupporter Magazine bij, waar ik regelmatig blog over reizen, internationale samenwerking, wereldburgerschap, lang verblijf buitenland en emigratie.

Blogs over Talentontwikkeling

In deze omgeving blog ik regelmatig over talentontwikkeling en manieren om, vaak via een buitenlandse ervaring, jezelf verder te brengen én bij te dragen aan een meer tolerante samenleving.

Bewust leven en je taalgebruik aanpassen mét chronische pijn

Veel mensen die leven met chronische pijn voelen zich slachtoffer van deze pijn. David Hanscom en zijn gast Jake Eagle spreken hierover in een interessante podcast. Door technieken toe te passen rondom bewust(er) leven én door letterlijk je taalgebruik aan te passen kun je afstand nemen van je (onbewuste) slachtofferschap, zelf weer de regie nemen en nieuwe diepere verbindingen met mensen aangaan.

Samenvatting: De Pijn De Baas – Frits Winter

De Pijn De Baas van dr. Frits Winter is een klassieker op het gebied van boeken over chronische pijn. Het boek kan je concreet helpen om je eigen therapeut te worden, zodat je zelf de invloed van de pijn op je leven leert terugdringen. Het boek wordt ook veel gebruikt als basis in therapie- en revalidatietrajecten. De Pijn De Baas leert je stapsgewijs en systematisch de pijn onder controle te krijgen, zodat het uiteindelijk een minder prominente rol in je leven krijgt.

Een Creatieve Zomer: zit er creativiteit in mijn leven?

Voor Een Creatieve Zomer werd ik geportretteerd met mijn muzikale werk bij Tak & Band en OnCue en het vrijwilligerswerk voor Stichting Muziekids. Gaat het me lukken om een brede en uitgebreide boodschap terug te brengen naar een video-item van 2 à 3 minuten? Kijk en oordeel zelf. Voor wie meer wil weten, heb ik de vragen ook in woord (en beeld) beantwoord.

Duurzaam leven. Ik worstel voorlopig nog.

Duurzaamheid. Voor mij een nogal lastig begrip. En…ik heb een dubbele duurzame moraal. Ben enerzijds bezig met wereldburgerschap en duurzaam leven, maar anderzijds soms ook nogal opportunistisch. En zeker wat betreft ‘reizen’ ook best niet-duurzaam. Maar ja, het is ook maar hoe je het begrip duurzaamheid benadert. Lees mee over mijn duurzaamheidsdilemma en hoe 1.000 jongeren ook mij inspireerden.

Bewuster keuzes maken met een tussenjaar

Mijn studiekeuze stond al vroeg voor 100% vast. Maar terugkijkend had ik tóch misschien wel andere keuzes gemaakt. Twijfelen op het moment van het maken van levenskeuzes is helemaal niet raar. Rondom je studie, baan, carrière(switch), privéleven, vakanties en reizen, pensioen: een ‘pas op de plaats’ of ‘tussenjaar’ kan helpen bij het bewuster maken van keuzes. Maar er zitten ook risico’s aan en goede begeleiding of spiegeling van professionals helpt écht om keuzes te maken die beter bij je passen. Lees mee en ontdek waarom er bij mij in huis overal wereldbollen staan.

Leren solliciteren en werk vinden in Cambodja

Niet alleen moeten Cambodjaanse werkgevers groeien in het bieden van een veilige en gezonde werkplek met arbeidsperspectief voor álle doelgroepen. Maar ook moeten met name jongeren en vrouwen in Cambodja beter leren solliciteren en werk vinden. Vakbonden CNV en CLC zorgen met projecten voor bewustwording en talentontwikkeling. En hoor ik daar een JoHo belletje klingelen?

Meer informele culturele ontmoetingen zijn nodig om culturele diversiteit niet steeds (vaker) te laten ontsporen.

Er is veel culturele diversiteit, en die groeit ook verder. Maar wat vaak ontbreekt is wederzijds begrip en respect voor elkaars culturen. Er is meer culturele dialoog nodig, bijvoorbeeld gefaciliteerd door bibliotheken. Maar ook het stimuleren van cultureel onderwijs, stages in het buitenland en ‘reizen’ kunnen bijdragen aan meer onderling begrip. Wanneer begint de overheid nu eens met dat écht te stimuleren en faciliteren, via stichtingen en het bedrijfsleven?

A quote a day keeps the doctor away

Ik hou van quotes; korte zinnetjes die je even aan het denken zetten. Welke inspireren mij zoal? Een klein overzichtje; over dromen, moed en stellige meningen. En over Confucius: Chinese filosoof en mensenverbinder.

Help jezelf door een ander te helpen – wat hebben altruïsme en pijndemping met elkaar te maken?

Mensen met chronische pijn doen er vaak alles aan om die pijn te verminderen. Behandelingen, operaties, medicatie, therapieën…pijnpatiënten gaan een hele tijd, energie en geld kostende mallemolen door om minder pijn te ervaren. Recent onderzoek van de Beijing University wijst uit dat vrijwilligerswerk en ‘iets goeds voor een ander doen’ kan meehelpen aan pijndemping. Dus: help jezelf, door een ander te helpen.

African women education development

Afhankelijk blijven van ontwikkelingshulp, of meer zelf doen?

Al jarenlang wordt de discussie gevoerd: houden hulporganisaties Afrikaanse landen niet afhankelijk van hun hulp? Moeten Afrikaanse landen het niet meer zelf gaan doen? Dembisa Moyo, auteur van onder andere ‘Doodlopende Hulp’, pleit voor minder ontwikkelingssamenwerking en meer focus op eigen productie en werkgelegenheid op het Afrikaanse continent. Afrika is er klaar voor. Maar is het Westen dat ook?

Tatiana van der Heijde maakt met MuzieKanjers muziek met baby's, kinderen en jongeren

Spotlight: MuzieKanjers. De kracht van muziek voor baby’s, kleuters en kinderen in de basisschoolleeftijd.

Muziek heeft een enorme invloed op baby’s, kleuters en jonge kinderen. Niet alleen draagt het bij aan een ontspannen en minder stressvol leven, ook stimuleert het het menselijk invoelingsvermogen én draagt het bij aan het leervermogen van kinderen. Tatiana van der Heijde ontwikkelde MuzieKanjers met muziekles en workshops voor jonge kinderen en kinderen op de basisschool. Op een speelse manier laat zij kinderen genieten van muziek en het samen met (groot)ouders of verzorgers muziek maken. Lees in dit blog meer over Tatiana en MuzieKanjers.

Mensen die een wereldcommunity vormen

(online) Vrijwilligerswerk -juist nu!

In tijden van corona en intelligente lockdown zou je kunnen denken dat er minder behoefte is aan vrijwilligers. Immers, veel initiatieven worden gecanceld of vallen stil. Het tegendeel is echter waar: je kunt juist nu op zóveel manieren bijdragen aan jezelf en een ander. Een blog over vrijwilligerswerk op afstand.

Kijken door een zonnebril

Ben jij nog nieuwsgierig? Het belang van nieuwsgierig blijven.

Geschatte leestijd: 2 minuten. Ik heb geen bijzondere talenten, ik ben alleen hartstochtelijk nieuwsgierig Albert Einsten Ik ben ook nieuwsgierig. Ik wil veel van veel weten. Heb een brede interesse – daarom ook dit weblog met allerlei uiteenlopende onderwerpen. En dan zijn het nog maar de eerste keuzes uit veel onderwerpen waar ik nieuwsgierig naar … Meer lezen over Ben jij nog nieuwsgierig? Het belang van nieuwsgierig blijven.

Stadsgezicht Malaga kathedraal

Business bootcamp Malaga: werken aan je business skills

Geschatte leestijd: 2 minuten.Recent las ik Transfer Magazine, dit keer volledig in het teken van de ‘International classroom’. Centraal in de artikelen staan vragen als: Hoe stimuleer je interactie tussen Nederlandse en internationale studenten, ‘at home’ of tijdens een uitwisseling? Op welke manier(en) kunnen scholen (meer) invulling geven aan internationale samenwerking, of ‘mondiaal’ burgerschap? Hoe … Meer lezen over Business bootcamp Malaga: werken aan je business skills

Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.