Geschatte leestijd: 3 minuten.

Talentontwikkeling. Iedereen, jong, oud, lager of hoger opgeleid, ontwikkelt voortdurend bestaande of nieuwe competenties en vaardigheden. Stel jezelf regelmatig de vraag “wat kan ik” en “wat wil ik kunnen”, en je hebt de basis voor welke talenten je (verder) wilt ontwikkelen.

JoHo

Al sinds 1998 mijn werkgever. Stichting JoHo is een ontwikkelingsorganisatie met wereldwijd winkels en websites, waar mensen en organisaties worden gestimuleerd en geholpen bij talentontwikkeling en internationale samenwerking. Door voortdurend talenten van mensen en organisaties te ontwikkelen kunnen zij steeds beter samenwerken en daardoor bijdragen aan een meer tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.

Life is a Journey to Open-mindedness, Helpfulness and Optimism

Een meer dan 2000 jaar oude quote van Ashoka. Aan de oever van de Ganges probeerde de Indiase visionair en heerser Ashoka zijn volk ervan te overtuigen dat alle volkeren op aarde gelijk zijn en van elkaar kunnen leren

Talententijdlijn

Maar welke talenten, competenties en vaardigheden wil je nu ontwikkelen of aanscherpen? De Talententijdlijn van JoHo helpt je daarbij.

  • Schrijf je ervaringen op aan de hand van de vaardigheden die je hebt opgedaan en de eigenschappen die je in de loop der tijd bij jezelf ontdekt hebt.
  • Neem achtereenvolgens als uitgangspunt:
    • je opleidingen
    • je vakanties
    • je werk (ook bijbanen en vrijwilligerswerk)
    • en je activiteiten in je vrije tijd
  • Neem bij elke gebeurtenis minimaal twee competenties uit de JoHo-lijst van competenties die door deze ervaring zijn verbeterd en twee competenties waarvan je hebt gemerkt dat je er anders tegenaan bent gaan kijken. Schrijf in enkele zinnen op waaraan je dat hebt gemerkt.

Aan de hand van dit overzicht stel je je Competentie Vitae samen en ontwikkel je een persoonlijke Roadmap die je kan helpen bij het zoeken naar de fundamentele vragen als: Wie ben ik? Waar wil ik heen? Hoe kom ik daar?

De volledige oefening die je inzicht geeft in je bestaande en te verkrijgen competenties en vaardigheden vind je bij de JoHo Roadmap Tools.

Vaardigheden ontwikkelen in het buitenland

Vaardigheden en competenties ontwikkel je uiteraard tijdens een stage, je werk, een cursus of je vrije tijd in Nederland. JoHo gelooft echter dat júist ook een ervaring in het buitenland, weg van je dagelijkse bezigheden en úit je comfortzone, de grootste verandering kan brengen. Doordat je functioneert in een andere cultuur ontwikkel je bijna als vanzelf interculturele en internationale vaardigheden. Of je nu op stage gaat, gaat reizen, gaat werken in het buitenland, op vakantie gaat of vrijwilligerswerk doet.

In het netwerk van JoHo vind je dan ook wereldwijd duizenden mogelijkheden die je kunnen bijstaan bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en competenties. Waar je kunt leren én eigen kennis en ervaring kunt brengen.

Internationale samenwerking

De rode draad bij de activiteiten van JoHo is vaak het beschikbaar maken van informatie. Via een praktische benadering wil JoHo informatie en partijen bij elkaar brengen, die daardoor tijd, geld en moeite kunnen besparen. Ook bij internationale samenwerking wordt kennis lang niet altijd gedeeld of efficiënt gebruik gemaakt van de beschikbare middelen. De wielen worden telkens weer, en door vele organisaties, opnieuw uitgevonden.

Via de lokale JoHo centers kunnen geïnteresseerde en ondernemende mensen met initiatieven op het gebied van internationale samenwerking, ontwikkelingshulp, duurzaam toerisme en natuurbescherming op eenvoudige wijze met elkaar in contact komen. Door onderling kennis over te dragen en hulp te krijgen en vragen wil JoHo een belangrijke bijdrage leveren aan succesvolle, internationale samenwerking.

WorldSupporter

JoHo heeft een community platform ontwikkelt, WorldSupporter, waar iedereen die zich wereldburger voelt, individu of bedrijf, ideeën kan uitwisselen en ervaringen kan delen. Ook kan je er posten over de ontwikkeling van jouw vaardigheden en competenties, bijvoorbeeld vanuit je werk, tijdens vakanties, reizen of vrijwilligerswerk.

Ook ik hou een WorldSupporter Magazine bij, waar ik regelmatig blog over reizen, internationale samenwerking, wereldburgerschap, lang verblijf buitenland en emigratie.

Blogs over Talentontwikkeling

In deze omgeving blog ik regelmatig over talentontwikkeling en manieren om, vaak via een buitenlandse ervaring, jezelf verder te brengen én bij te dragen aan een meer tolerante samenleving.

Muziekids verbindt zorg, cultuur, bedrijfsleven en onderwijs

Er zingt al een tijdje een idee rond in mijn hoofd: ‘Muziekids Connects’. Waarbij we gebruik gaan maken van de kracht die Muziekids heeft om allerlei partijen met elkaar te verbinden, die normaliter niet direct verbonden zijn. Lees het idee en laat vooral weten of je vindt dat dit idee kansrijk is, of verbetering nodig…

De gouden kooi in je baan of bij chronische ziekte

Wat te doen als je het niet meer naar je zin hebt in je werk, maar tegelijkertijd allerlei verplichtingen hebt in werk of privé? Het gevoel in een ‘gouden kooi’ te zitten kan je overvallen? Veel mensen denken dat een switch in werkgever de oplossing is. Maar leidt dat wel altijd tot het gewenste resultaat?…

Heeft de muziekschool nog toekomst?

De muziekschool. Vroeger, in mijn jeugd, vond je in iedere gemeente een muziekschool. Het bruiste er, er werd volop muziek gemaakt, er waren veel muziekverenigingen. Muziekles hoorde er bij. Tegenwoordig zijn veel muziekscholen wegbezuinigd. En die er nog wel zijn, veelal in de grotere steden, zijn haast onbetaalbaar voor ‘de gemiddelde Nederlander’. Muziekles is weer…

Leuke dingen doen. Hoe doe je dat?

‘Ga leuke dingen doen’ zei de neurochirurg tegen mij. Aan die boodschap heb ik best een tijdje moeten wennen. En vervolgens kwam de vraag op: ‘hoe doe je dat, leuke dingen doen’? En wat voor dingen dan? Een blog over hoe je leuke dingen doet, inclusief mijn persoonlijke dromenlijst. Droom -en doe- je mee?

Ik heb zing-angst. Ontneem ik mijn lijf een kans op minder pijn?

Vroeger zong ik heel graag. Ik ontdekte de kracht en lol van zingen tijdens de AMV lessen, die je vroeger als vanzelfsprekend volgde. Maar ergens in mijn tienerjaren ben ik die zin in zingen kwijtgeraakt. Ontwikkelde ik zelfs een angst om te zingen. Ik weet hoe goed zingen is voor je fysieke gesteldheid, mentale welbevinden…

Zingeving en verbinding: het agoramodel toegepast op mijn leventje

Heb jij wel eens nagedacht over de rode draad in de keuzes die je in je leven maakt? Ik af en toe, en de laatste tijd nogal vaak. Voor een interview-rubriek in Trouw over ‘Zingeving’ dacht ik er weer eens echt bewust over na. Online vond ik, niet toevallig, het agoramodel. Welke vier P’s, vier…

Chronisch positief: ziek zijn en toch je eigen toekomst inrichten.

Waar een wil is, is een weg. Een tegeltjeswaarheid als een koe, maar wanneer je chronisch ziek bent ligt dat soms toch net effe anders. In dit artikel licht ik een aantal organisaties en initiatieven uit die mensen met en zonder beperking ondersteunen bij het ontwikkelen van talenten. De chronische positiviteit bij veel mensen met…

Samenvatting: Zorgboek Pijn, Stichting September / Pijn-Hoop

Met chronische pijn leren leven ís goed mogelijk, maar hoe doe je dat, in de dagelijkse praktijk? Het Zorgboek Pijn is geschreven op basis van de ervaringen van andere mensen met pijn: mensen die met vallen en opstaan hebben geleerd hoe ze een plezierig, bevredigend leven kunnen leiden, ondanks de pijn.

Samenvatting: De Pijn De Baas – Frits Winter

De Pijn De Baas van dr. Frits Winter is een klassieker op het gebied van boeken over chronische pijn. Het boek kan je concreet helpen om je eigen therapeut te worden, zodat je zelf de invloed van de pijn op je leven leert terugdringen. Het boek wordt ook veel gebruikt als basis in therapie- en…

Business bootcamp Malaga: werken aan je business skills

Recent las ik Transfer Magazine, dit keer volledig in het teken van de ‘International classroom’. Centraal in de artikelen staan vragen als: Hoe stimuleer je interactie tussen Nederlandse en internationale studenten, ‘at home’ of tijdens een uitwisseling? Op welke manier(en) kunnen scholen (meer) invulling geven aan internationale samenwerking, of ‘mondiaal’ burgerschap? Hoe voorkom je dat…

Werken aan je vaardigheden met vrijwilligerswerk in het buitenland

In het buitenland werken is een verrijking; je krijgt de kans je kennis uit te bouwen over hoe het is om te werken in een land buiten Nederland én je doet internationale praktijkervaring op in een vaak totaal andere cultuur. Dat je als vrijwilliger in het buitenland ook werkt aan diverse individuele competenties en vaardigheden…

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.