Geschatte leestijd: 3 minuten.

Talentontwikkeling. Iedereen, jong, oud, lager of hoger opgeleid, ontwikkelt voortdurend bestaande of nieuwe competenties en vaardigheden. Stel jezelf regelmatig de vraag “wat kan ik” en “wat wil ik kunnen”, en je hebt de basis voor welke talenten je (verder) wilt ontwikkelen.

JoHo

Al sinds 1998 mijn werkgever. Stichting JoHo is een ontwikkelingsorganisatie met wereldwijd winkels en websites, waar mensen en organisaties worden gestimuleerd en geholpen bij talentontwikkeling en internationale samenwerking. Door voortdurend talenten van mensen en organisaties te ontwikkelen kunnen zij steeds beter samenwerken en daardoor bijdragen aan een meer tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.

Life is a Journey to Open-mindedness, Helpfulness and Optimism

Een meer dan 2000 jaar oude quote van Ashoka. Aan de oever van de Ganges probeerde de Indiase visionair en heerser Ashoka zijn volk ervan te overtuigen dat alle volkeren op aarde gelijk zijn en van elkaar kunnen leren

Talententijdlijn

Maar welke talenten, competenties en vaardigheden wil je nu ontwikkelen of aanscherpen? De Talententijdlijn van JoHo helpt je daarbij.

 • Schrijf je ervaringen op aan de hand van de vaardigheden die je hebt opgedaan en de eigenschappen die je in de loop der tijd bij jezelf ontdekt hebt.
 • Neem achtereenvolgens als uitgangspunt:
  • je opleidingen
  • je vakanties
  • je werk (ook bijbanen en vrijwilligerswerk)
  • en je activiteiten in je vrije tijd
 • Neem bij elke gebeurtenis minimaal twee competenties uit de JoHo-lijst van competenties die door deze ervaring zijn verbeterd en twee competenties waarvan je hebt gemerkt dat je er anders tegenaan bent gaan kijken. Schrijf in enkele zinnen op waaraan je dat hebt gemerkt.

Aan de hand van dit overzicht stel je je Competentie Vitae samen en ontwikkel je een persoonlijke Roadmap die je kan helpen bij het zoeken naar de fundamentele vragen als: Wie ben ik? Waar wil ik heen? Hoe kom ik daar?

De volledige oefening die je inzicht geeft in je bestaande en te verkrijgen competenties en vaardigheden vind je bij de JoHo Roadmap Tools.

Vaardigheden ontwikkelen in het buitenland

Vaardigheden en competenties ontwikkel je uiteraard tijdens een stage, je werk, een cursus of je vrije tijd in Nederland. JoHo gelooft echter dat júist ook een ervaring in het buitenland, weg van je dagelijkse bezigheden en úit je comfortzone, de grootste verandering kan brengen. Doordat je functioneert in een andere cultuur ontwikkel je bijna als vanzelf interculturele en internationale vaardigheden. Of je nu op stage gaat, gaat reizen, gaat werken in het buitenland, op vakantie gaat of vrijwilligerswerk doet.

In het netwerk van JoHo vind je dan ook wereldwijd duizenden mogelijkheden die je kunnen bijstaan bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en competenties. Waar je kunt leren én eigen kennis en ervaring kunt brengen.

Internationale samenwerking

De rode draad bij de activiteiten van JoHo is vaak het beschikbaar maken van informatie. Via een praktische benadering wil JoHo informatie en partijen bij elkaar brengen, die daardoor tijd, geld en moeite kunnen besparen. Ook bij internationale samenwerking wordt kennis lang niet altijd gedeeld of efficiënt gebruik gemaakt van de beschikbare middelen. De wielen worden telkens weer, en door vele organisaties, opnieuw uitgevonden.

Via de lokale JoHo centers kunnen geïnteresseerde en ondernemende mensen met initiatieven op het gebied van internationale samenwerking, ontwikkelingshulp, duurzaam toerisme en natuurbescherming op eenvoudige wijze met elkaar in contact komen. Door onderling kennis over te dragen en hulp te krijgen en vragen wil JoHo een belangrijke bijdrage leveren aan succesvolle, internationale samenwerking.

WorldSupporter

JoHo heeft een community platform ontwikkelt, WorldSupporter, waar iedereen die zich wereldburger voelt, individu of bedrijf, ideeën kan uitwisselen en ervaringen kan delen. Ook kan je er posten over de ontwikkeling van jouw vaardigheden en competenties, bijvoorbeeld vanuit je werk, tijdens vakanties, reizen of vrijwilligerswerk.

Ook ik hou een WorldSupporter Magazine bij, waar ik regelmatig blog over reizen, internationale samenwerking, wereldburgerschap, lang verblijf buitenland en emigratie.

Blogs over Talentontwikkeling

In deze omgeving blog ik regelmatig over talentontwikkeling en manieren om, vaak via een buitenlandse ervaring, jezelf verder te brengen én bij te dragen aan een meer tolerante samenleving.

Leuke dingen doen. Hoe doe je dat?

‘Ga leuke dingen doen’ zei de neurochirurg tegen mij. Aan die boodschap heb ik best een tijdje moeten wennen. En vervolgens kwam de vraag op: ‘hoe doe je dat, leuke dingen doen’? En wat voor dingen dan? Een blog over hoe je leuke dingen doet, inclusief mijn persoonlijke dromenlijst. Droom -en doe- je mee?

Zingeving en verbinding: het agoramodel toegepast op mijn leventje

Heb jij wel eens nagedacht over de rode draad in de keuzes die je in je leven maakt? Ik af en toe, en de laatste tijd nogal vaak. Voor een interview-rubriek in Trouw over ‘Zingeving’ dacht ik er weer eens echt bewust over na. Online vond ik, niet toevallig, het agoramodel. Welke vier P’s, vier Z’ten en vier sferen komen terug in mijn leventje? Zonder narcistisch te willen worden, zoom ik eens wat dieper in op waarom ik de dingen doe zoals ik ze meestal doe.

Samenvatting: Zorgboek Pijn, Stichting September / Pijn-Hoop

Met chronische pijn leren leven ís goed mogelijk, maar hoe doe je dat, in de dagelijkse praktijk? Het Zorgboek Pijn is geschreven op basis van de ervaringen van andere mensen met pijn: mensen die met vallen en opstaan hebben geleerd hoe ze een plezierig, bevredigend leven kunnen leiden, ondanks de pijn.

Samenvatting: De Pijn De Baas – Frits Winter

De Pijn De Baas van dr. Frits Winter is een klassieker op het gebied van boeken over chronische pijn. Het boek kan je concreet helpen om je eigen therapeut te worden, zodat je zelf de invloed van de pijn op je leven leert terugdringen. Het boek wordt ook veel gebruikt als basis in therapie- en revalidatietrajecten. De Pijn De Baas leert je stapsgewijs en systematisch de pijn onder controle te krijgen, zodat het uiteindelijk een minder prominente rol in je leven krijgt.

Stadsgezicht Malaga kathedraal

Business bootcamp Malaga: werken aan je business skills

Geschatte leestijd: 2 minuten.Recent las ik Transfer Magazine, dit keer volledig in het teken van de ‘International classroom’. Centraal in de artikelen staan vragen als: Hoe stimuleer je interactie tussen Nederlandse en internationale studenten, ‘at home’ of tijdens een uitwisseling? Op welke manier(en) kunnen scholen (meer) invulling geven aan internationale samenwerking, of ‘mondiaal’ burgerschap? Hoe … Lees verder Business bootcamp Malaga: werken aan je business skills

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.