Geschatte leestijd: 3 minuten.
Talentontwikkeling. Iedereen, jong, oud, lager of hoger opgeleid, ontwikkelt voortdurend bestaande of nieuwe competenties en vaardigheden. Stel jezelf regelmatig de vraag “wat kan ik” en “wat wil ik kunnen”, en je hebt de basis voor welke talenten je (verder) wilt ontwikkelen.
JoHo
Al sinds 1998 mijn werkgever. Stichting JoHo is een ontwikkelingsorganisatie met wereldwijd winkels en websites, waar mensen en organisaties worden gestimuleerd en geholpen bij talentontwikkeling en internationale samenwerking. Door voortdurend talenten van mensen en organisaties te ontwikkelen kunnen zij steeds beter samenwerken en daardoor bijdragen aan een meer tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
Life is a Journey to Open-mindedness, Helpfulness and Optimism
Een meer dan 2000 jaar oude quote van Ashoka. Aan de oever van de Ganges probeerde de Indiase visionair en heerser Ashoka zijn volk ervan te overtuigen dat alle volkeren op aarde gelijk zijn en van elkaar kunnen leren
Talententijdlijn
Maar welke talenten, competenties en vaardigheden wil je nu ontwikkelen of aanscherpen? De Talententijdlijn van JoHo helpt je daarbij.
- Schrijf je ervaringen op aan de hand van de vaardigheden die je hebt opgedaan en de eigenschappen die je in de loop der tijd bij jezelf ontdekt hebt.
- Neem achtereenvolgens als uitgangspunt:
- je opleidingen
- je vakanties
- je werk (ook bijbanen en vrijwilligerswerk)
- en je activiteiten in je vrije tijd
- Neem bij elke gebeurtenis minimaal twee competenties uit de JoHo-lijst van competenties die door deze ervaring zijn verbeterd en twee competenties waarvan je hebt gemerkt dat je er anders tegenaan bent gaan kijken. Schrijf in enkele zinnen op waaraan je dat hebt gemerkt.
Aan de hand van dit overzicht stel je je Competentie Vitae samen en ontwikkel je een persoonlijke Roadmap die je kan helpen bij het zoeken naar de fundamentele vragen als: Wie ben ik? Waar wil ik heen? Hoe kom ik daar?
De volledige oefening die je inzicht geeft in je bestaande en te verkrijgen competenties en vaardigheden vind je bij de JoHo Roadmap Tools.
Vaardigheden ontwikkelen in het buitenland
Vaardigheden en competenties ontwikkel je uiteraard tijdens een stage, je werk, een cursus of je vrije tijd in Nederland. JoHo gelooft echter dat júist ook een ervaring in het buitenland, weg van je dagelijkse bezigheden en úit je comfortzone, de grootste verandering kan brengen. Doordat je functioneert in een andere cultuur ontwikkel je bijna als vanzelf interculturele en internationale vaardigheden. Of je nu op stage gaat, gaat reizen, gaat werken in het buitenland, op vakantie gaat of vrijwilligerswerk doet.
In het netwerk van JoHo vind je dan ook wereldwijd duizenden mogelijkheden die je kunnen bijstaan bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en competenties. Waar je kunt leren én eigen kennis en ervaring kunt brengen.
Internationale samenwerking
De rode draad bij de activiteiten van JoHo is vaak het beschikbaar maken van informatie. Via een praktische benadering wil JoHo informatie en partijen bij elkaar brengen, die daardoor tijd, geld en moeite kunnen besparen. Ook bij internationale samenwerking wordt kennis lang niet altijd gedeeld of efficiënt gebruik gemaakt van de beschikbare middelen. De wielen worden telkens weer, en door vele organisaties, opnieuw uitgevonden.
Via de lokale JoHo centers kunnen geïnteresseerde en ondernemende mensen met initiatieven op het gebied van internationale samenwerking, ontwikkelingshulp, duurzaam toerisme en natuurbescherming op eenvoudige wijze met elkaar in contact komen. Door onderling kennis over te dragen en hulp te krijgen en vragen wil JoHo een belangrijke bijdrage leveren aan succesvolle, internationale samenwerking.
WorldSupporter
JoHo heeft een community platform ontwikkelt, WorldSupporter, waar iedereen die zich wereldburger voelt, individu of bedrijf, ideeën kan uitwisselen en ervaringen kan delen. Ook kan je er posten over de ontwikkeling van jouw vaardigheden en competenties, bijvoorbeeld vanuit je werk, tijdens vakanties, reizen of vrijwilligerswerk.
Ook ik hou een WorldSupporter Magazine bij, waar ik regelmatig blog over reizen, internationale samenwerking, wereldburgerschap, lang verblijf buitenland en emigratie.
Blogs over Talentontwikkeling
In deze omgeving blog ik regelmatig over talentontwikkeling en manieren om, vaak via een buitenlandse ervaring, jezelf verder te brengen én bij te dragen aan een meer tolerante samenleving.

Patiëntenparticipatie: nut én noodzaak
Alweer even terug schreef ik een prikkelend artikel of de pijnpatiënt al centraal staat in haar, of zijn, eigen behandeling. Ik kreeg er diverse reacties op. De laatste weken las ik verschillende artikelen over een andere vorm van patiëntbetrokkenheid: niet bij de behandeling, maar bij het onderzoek naar een mogelijke behandeling en bij het ontwikkelen van beleid. Waarom is het eigenlijk belangrijk dat patiënten betrokken worden bij onderzoek en beleidsvorming rondom (nieuwe) behandelingen? Wat zijn mogelijke voordelen voor onderzoekers en voor patiënten? En hoe ver staat het eigenlijk met mijn eigen participatie en patiëntbetrokkenheid?

Spotlight: Judith van Boven – Master of Music
Bij sommige mensen druipt de passie voor muziek er gewoon vanaf. Ik leerde Judith van Boven via de online wereld kennen. Een bijzonder inspirerende muziekmanus-van-alles: van dirigent tot muziekdocent en van muziekworkshopgever tot podiumangst-coach. Lees mee in deze Spotlight en leer alle muzikale tonen in het leven van Judith van Boven kennen!

Schrijven maakt gezond
Expressief schrijven. Is dat schrijven met een enorme explosie aan gevoelens? Schrijven tot je er bij neer valt? Of is het een methode die kan bijdragen aan pijnvermindering? Ik dook in de wereld van expressive writing en ging eens te rade bij de mensen die er expliciet in geloven. Kan schrijven dan ook echt gezond maken?

Muziektijd met de Avondmatties – deel 2 van mijn radioavontuur bij BredaNu
Hoe leuk! Ik was te gast in de radio-uitzending van De Avondmatties van BredaNu! Twee uur lang praten over onderwerpen die me bezighouden én luisteren naar mijn favoriete muziek. Kunnen we dat niet iedere week doen? Een verslag in twee delen van 120 minuten over de wereld van mijzelf. Lees en luister je mee?

Muziektijd met de Avondmatties – deel 1 van mijn radioavontuur bij BredaNu
Hoe leuk! Ik was te gast in de radio-uitzending van De Avondmatties van BredaNu! Twee uur lang praten over onderwerpen die me bezighouden én luisteren naar mijn favoriete muziek. Kunnen we dat niet iedere week doen? Een verslag in twee delen van 120 minuten over de wereld van mijzelf. Lees en luister je mee?

Een blog over bloggen: hoe 1 jaar bloggen mij, en jou, bevalt
De covid-gekke jaarwisseling 20-21 deed mij nadenken over mijn eerste jaar ‘bloggen’. Wat vind ik van dat eerste jaar? En wat vind jij eigenlijk? Wat mis ik nog op mijn blogsite? Daarbij sleutelde ik een klein beetje aan het uiterlijk en aan wat extra functionaliteiten. Ook maakte ik, eindelijk, een echte ‘Over-mij’ pagina. Wil je weten wat ik van mijn eerste blogjaar vond? Waarvoor je mij ’s nachts wakker kan maken? En welke toekomstdromen ik zoal heb? Lees mijn blog over bloggen.

Zingeving en verbinding: het agoramodel toegepast op mijn leventje
Heb jij wel eens nagedacht over de rode draad in de keuzes die je in je leven maakt? Ik af en toe, en de laatste tijd nogal vaak. Voor een interview-rubriek in Trouw over ‘Zingeving’ dacht ik er weer eens echt bewust over na. Online vond ik, niet toevallig, het agoramodel. Welke vier P’s, vier Z’ten en vier sferen komen terug in mijn leventje? Zonder narcistisch te willen worden, zoom ik eens wat dieper in op waarom ik de dingen doe zoals ik ze meestal doe.

Koreman’s Limoncello: ‘wereld’beroemde Bredase citroenlikeur
Ik hou er van. Citroenlikeur. Zeker als ‘ie ijskoud is. Een simpel drankje, met maar vier ingrediënten. Maar zó lekker. Ik las over het verhaal van twee Bredase jongens, Thom en Frank, die als startend ondernemer in de wereld van de limoncello gedoken zijn. En en passant in 2020 meteen een silver medal award in de wacht sleepten in een internationale competitie. Passie, wereldburgerschap en tegelijkertijd met beide beentjes op de grond. De fles Koreman’s limoncello staat inmiddels koud te worden. Binnenkort een proefsessie.

Internationalisering in het onderwijs: nog steeds een wereld te winnen
Nederland moet oppassen dat het de discussie rondom internationalisering van het onderwijs niet versmalt tot verengelsing en aantallen internationale studenten. Ook op het gebied van uitgaande internationale studentenmobiliteit, de international classroom en online internationaal studeren valt er nog een wereld te winnen. Eén van mijn irritaties ligt bij het ontbreken van een strategisch beleidskader voor het verbeteren van de kwaliteit, begeleiding en monitoring van internationale stages. Het wordt hoog tijd dat er financiering komt voor een Nederlands netwerk van stagebegeleidende bedrijven wereldwijd. Met periodieke stagebezoeken, aandacht voor praktische ondersteuning van studenten in het buitenland, structureel delen van kennis en ervaring door studenten en het duurzaam beklijven van verbeterde internationale competenties. Als iedere student in Nederland de kans krijgt een stageperiode in het buitenland door te brengen, leiden we studenten -én hum omgeving- pas echt op tot Nederlandse wereldburgers.

Muziekonderwijs is goed voor je brein -zeker ook dat van kinderen.
(Bijna) iedereen weet het. Muziek luisteren en vooral zelf muziek maken is goed voor zoveel dingen. Je wordt er vrolijk van, er komen emoties los, het ontspant, leidt af, verlaagt de bloeddruk, drukt pijn weg. Regelmatig wordt dit gevoel ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Zoals het onderzoek van twee Universiteiten in Chili, dat het effect van muziekonderwijs op het geheugen van kinderen onderzocht. Functionele MRI levert het bewijs dat kinderen die muziekles hebben gevolgd significant beter scoren op een geheugenoefening, door toegenomen hersenactiviteit. Zitten jouw kinderen al op muziekles?

Chronisch positief: ziek zijn en toch je eigen toekomst inrichten.
Waar een wil is, is een weg. Een tegeltjeswaarheid als een koe, maar wanneer je chronisch ziek bent ligt dat soms toch net effe anders. In dit artikel licht ik een aantal organisaties en initiatieven uit die mensen met en zonder beperking ondersteunen bij het ontwikkelen van talenten. De chronische positiviteit bij veel mensen met een chronische ziekte zouden we véél vaker voor het voetlicht moeten brengen. Denk je mee?

Bewust leven en je taalgebruik aanpassen mét chronische pijn
Veel mensen die leven met chronische pijn voelen zich slachtoffer van deze pijn. David Hanscom en zijn gast Jake Eagle spreken hierover in een interessante podcast. Door technieken toe te passen rondom bewust(er) leven én door letterlijk je taalgebruik aan te passen kun je afstand nemen van je (onbewuste) slachtofferschap, zelf weer de regie nemen en nieuwe diepere verbindingen met mensen aangaan.

Samenvatting: Zorgboek Pijn, Stichting September / Pijn-Hoop
Met chronische pijn leren leven ís goed mogelijk, maar hoe doe je dat, in de dagelijkse praktijk? Het Zorgboek Pijn is geschreven op basis van de ervaringen van andere mensen met pijn: mensen die met vallen en opstaan hebben geleerd hoe ze een plezierig, bevredigend leven kunnen leiden, ondanks de pijn.

Samenvatting: De Pijn De Baas – Frits Winter
De Pijn De Baas van dr. Frits Winter is een klassieker op het gebied van boeken over chronische pijn. Het boek kan je concreet helpen om je eigen therapeut te worden, zodat je zelf de invloed van de pijn op je leven leert terugdringen. Het boek wordt ook veel gebruikt als basis in therapie- en revalidatietrajecten. De Pijn De Baas leert je stapsgewijs en systematisch de pijn onder controle te krijgen, zodat het uiteindelijk een minder prominente rol in je leven krijgt.

Meer financiering voor muziekonderwijs: bruggen bouwen tussen onderwijs, cultuur en zorg
Muziek is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Maar goed muziekonderwijs is nog zeker geen standaard onderdeel van het lespakket op de lagere school. Welke manieren zijn er om lokaal fondsen en financiering te vinden voor méér muziek in de klas?

Een Creatieve Zomer: zit er creativiteit in mijn leven?
Voor Een Creatieve Zomer werd ik geportretteerd met mijn muzikale werk bij Tak & Band en OnCue en het vrijwilligerswerk voor Stichting Muziekids. Gaat het me lukken om een brede en uitgebreide boodschap terug te brengen naar een video-item van 2 à 3 minuten? Kijk en oordeel zelf. Voor wie meer wil weten, heb ik de vragen ook in woord (en beeld) beantwoord.

Duurzaam leven. Ik worstel voorlopig nog.
Duurzaamheid. Voor mij een nogal lastig begrip. En…ik heb een dubbele duurzame moraal. Ben enerzijds bezig met wereldburgerschap en duurzaam leven, maar anderzijds soms ook nogal opportunistisch. En zeker wat betreft ‘reizen’ ook best niet-duurzaam. Maar ja, het is ook maar hoe je het begrip duurzaamheid benadert. Lees mee over mijn duurzaamheidsdilemma en hoe 1.000 jongeren ook mij inspireerden.

Bewuster keuzes maken met een tussenjaar
Mijn studiekeuze stond al vroeg voor 100% vast. Maar terugkijkend had ik tóch misschien wel andere keuzes gemaakt. Twijfelen op het moment van het maken van levenskeuzes is helemaal niet raar. Rondom je studie, baan, carrière(switch), privéleven, vakanties en reizen, pensioen: een ‘pas op de plaats’ of ‘tussenjaar’ kan helpen bij het bewuster maken van keuzes. Maar er zitten ook risico’s aan en goede begeleiding of spiegeling van professionals helpt écht om keuzes te maken die beter bij je passen. Lees mee en ontdek waarom er bij mij in huis overal wereldbollen staan.

Van treurwilg naar ultiem genieten. Ik heb regelmatig ‘de blues’.
Treur niet omdat iets voorbij is, geniet ervan dat het gebeurd is. Toch heb ik regelmatig ‘de blues’. Omdat bijvoorbeeld een vakantie of concert voorbij is. Maar ik kom er steeds meer achter dat Jacobowski gelijk heeft. Ik leer herkaderen, upchunken en vooral…niet meer treuren, maar genieten.

Leren solliciteren en werk vinden in Cambodja
Niet alleen moeten Cambodjaanse werkgevers groeien in het bieden van een veilige en gezonde werkplek met arbeidsperspectief voor álle doelgroepen. Maar ook moeten met name jongeren en vrouwen in Cambodja beter leren solliciteren en werk vinden. Vakbonden CNV en CLC zorgen met projecten voor bewustwording en talentontwikkeling. En hoor ik daar een JoHo belletje klingelen?