Geschatte leestijd: <1 minuten.


Tien keer steun bij chronische pijn & ziekte
Ik hou van inspirerende quotes. Eenvoudige quotes kunnen je soms opeens enorm aan het denken zetten. In dit blog 10x steun wanneer je te maken krijgt met chronische pijn, of een andere aanhoudende ziekte.

Het moet anders: samen op weg naar passende pijnzorg
Alle partijen in de pijnwereld zijn het er wel over eens: de pijnzorg moet ánders. De huidige wijze van zorg aan mensen met chronische pijn is niet die van de toekomst. Wát er dan anders moet? En hoe dat anders moet? Lees over mijn bezoek aan de conferentie ‘Samen op weg naar passende pijnzorg’…

Dan maar niet de sterkste
Soms kan muziek je gedachten opeens ‘aan’ zetten. Dat had ik bij een song op de radio van Hannah Mae: ‘Waterdicht’. De zin “Dan maar niet de sterkste” staat centraal in deze song. En juist dit zinnetje pakt me bij de lurven. Lees dit blog als je wilt weten waarom.

Ik ga emigreren! Met bestemming ‘blue zone’?
Langer leven, zonder dat je daar heel bewust je best voor doet. Dat willen we (bijna) allemaal, toch? Journalist Dan Buettner ging op reis en bezocht 5 gemeenschappen waar mensen een buitengewoon lang en kleurrijk leven leiden…zonder daar ogenschijnlijk erg hun best voor te doen. Wat is hun geheim?

Zeven kansen voor goede pijnzorg in Nederland
Zeven kansen om de goede zorg in Nederland voor de toekomst te behouden. Om, met de bestaande middelen, dingen anders, beter, te doen. Om de zorg betaalbaar te houden, laagdrempelig en de juiste zorg op de juiste plek te brengen. Lees je mee hoe deze zeven kansen ook de pijnzorg in Nederland kunnen verbeteren?

Welk verband is er tussen Emoties en (aanhoudende) Pijn?
Ik volgde als pijnpatiënt, ervaringsdeskundige, een interessant webinar van Reducept over “emoties en pijn”. Welk verbanden kunnen er zijn tussen bepaalde emoties die je voelt en chronische pijn? Waarom is het belangrijk dat te snappen? En wat kunnen pijnbehandelaren daar mee? Leer meer over het verband tussen emoties en pijn.

Samenvatting: Ziekte, pijn en de invloed van de geest, Bruijn
Pijn, en ziekte in het algemeen, laat je op lichamelijk vlak zien wat er op een dieper niveau uit balans is. Ziekte is dus eigenlijk een spiegel. Door de ware aard van je problemen te verwerken, in plaats van tegen jezelf te gebruiken, kun je het genezingsproces bevorderen.

Connectie Pijnstad en Zorgstandaard Chronische Pijn
In hoeverre zijn de Zorgstandaard Chronische Pijn & Pijnstad aanvullend op elkaar? Hoog tijd voor verbinding tussen deze set aan afspraken omtrent goede pijnzorg en LPO’s Pijnstad.

‘Goed luisteren’: 31 direct toepasbare tips voor jou als behandelaar
Goed luisteren, hoe doe je dat? Het is zo essentieel in communicatie tussen patiënt en arts, maar niet iedereen is even bedreven in écht luisteren. In dit blog vind je 31 direct toepasbare luistertips. Welke aanvullende tip heb jij, om beter te luisteren in een behandelgesprek ?

Wat leer je als pijnprofessional én pijnpatiënt van het Nursing pijncongres?
Vrijdag 03-03-2023 was ik te gast als spreker op het pijncongres van Nursing voor verpleegkundigen. Een dag vol kennisoverdracht, workshops en verbinding voor iedereen die in z’n beroep te maken krijgt met pijn en chronische pijn. In dit artikel lees je wat ik op het congres deelde én wat ik er leerde.

Welkom in het oerwoud van de pijnbehandelingen
Keuzes maken als je chronische pijn hebt…ben je er mee bekend? Als chronisch pijnpatiënt krijg je er voortdurend mee te maken. Het aantal keuzehulp tools is nog zeer beperkt. Lees je mee waarom pijnpatiënten beter ondersteund moeten worden bij de vele keuzemomenten die voorbij komen?

Lofzang op Erica: reizen met verwondering
Ik heb een zwak voor Erica. Mevrouw Erica Terpstra. En dan vooral ontdekkingsreizigster Erica. ‘Erica op Reis’: ik krijg er geen genoeg van. Erica heeft het begrip ‘reizen met verwondering’ uitgevonden!

Bruce & Wij: gedeelde voorliefde voor ‘baas’ Bruce Springsteen
Bruce & Wij. De theatershow in 2022 met o.a. Kluun en Leon Verdonschot en een grote live band. Dichterbij The Boss kun je haast niet komen, zonder dat ‘de baas’ zelf erbij is. Ik genoot op de eerste dag van december van mijn eerste feestdagencadeautje. Goede band, prachtige verhalen en een publiek dat met mij…

Over de basis van chronische pijn en pijnzorg
Om goed te kunnen leren omgaan met chronische pijn is kennis over wat pijn is heel belangrijk. Maar ook: welke factoren zijn van invloed op (chronische) pijn, en wat is eigenlijk goede pijnzorg? Lees dit artikel waarin je meer leert over de basis van chronische pijn en goede pijnzorg, gekleurd met mijn persoonlijke ervaringen.

Leren van een ander als je een chronische ziekte hebt
‘In duisternis wandelen’. Ik luister online naar De Verwondering. Janneke beschrijft hoe het voelt om te leren omgaan met haar reuma. Ik vind het een mooie omschrijving. Lees je mee welke 9 lessen ik uit het gesprek haalde?

‘Alsof mijn lijf in brand staat!’ – metaforen bij chronische pijn
‘Alsof mijn lijf continu in brand staat! En de brandweer overal druk is, maar niet bij mij’. ‘Alsof ik continu op een soort metalen pin loop. Die steekt in m’n voet en niet weg te halen is’. Mensen die pijn hebben gebruiken allerlei beeldspraak om hun pijn uit te drukken. Lees meer over het gebruik…

Een rock-‘n-rollende muis voelt minder pijn
Internationaal wetenschappelijk onderzoek toont aan welke verbinding er is tussen de gehoorschors en de thalamus. Muizen die geluid horen dat 5 decibel harder is dan het omgevingsgeluid, ervaren minder pijn. Het soort muziek maakt daarbij niets uit, het volume van de muziek dus wel. Vormt dit onderzoek de basis voor een nieuwe pijnbehandeling bij mensen?

De supportieve coach komt bij je thuis!
In de wereld van de GGZ wordt er al langer mee gewerkt: de supportieve coach. Iemand die bij je thuis komt en je helpt met allerlei praktische zaken, om de ‘stoornis’ die je hebt in te passen in je leven. Dat helpt, aantoonbaar. Waarom is er in de wereld van chronische pijn eigenlijk niet allang…

Onderzoeksresultaten effectiever communiceren: nieuw Nationaal Centrum Wetenschapscommunicatie
Nederland krijgt een nationaal centrum voor wetenschapscommunicatie. Minister Dijkgraaf (OCW) wil een sterker fundament voor de communicatie over allerlei wetenschappelijke effecten. Het doel? De kloof tussen ons als ‘burgers’ en die wetenschappers kleiner maken. Zo ontstaat meer draagvlak voor wetenschappelijk onderzoek, is het idee. Welke ervaringen heb ik rondom wetenschapscommunicatie?

Samenvatting: Bevrijd van pijn – Zantema
Leren leven met pijn is iets dat veel pijnpatiënten maar moeizaam afgaat. Je wilt een oplossing voor je pijn, niet ermee leren omgaan.
Toch is dit de kernboodschap van Bevrijd van pijn: door de kennis over pijn en de praktische oefeningen uit het boek, zorg je er zelf voor dat de pijn jouw leven niet…

Ervaringen met Reducept: chronische pijn en virtual reality (vervolg)
In oktober 2020 schreef ik over een relatief nieuwe ontwikkeling in de wereld van de pijnbestrijding: de inzet van virtual reality (VR) om van je pijn af te komen. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en ben ik nieuwsgierig naar de ontwikkelingen rondom Reducept. Lees je (weer) mee?

Muziekids verbindt zorg, cultuur, bedrijfsleven en onderwijs
Er zingt al een tijdje een idee rond in mijn hoofd: ‘Muziekids Connects’. Waarbij we gebruik gaan maken van de kracht die Muziekids heeft om allerlei partijen met elkaar te verbinden, die normaliter niet direct verbonden zijn. Lees het idee en laat vooral weten of je vindt dat dit idee kansrijk is, of verbetering nodig…

De gouden kooi in je baan of bij chronische ziekte
Wat te doen als je het niet meer naar je zin hebt in je werk, maar tegelijkertijd allerlei verplichtingen hebt in werk of privé? Het gevoel in een ‘gouden kooi’ te zitten kan je overvallen? Veel mensen denken dat een switch in werkgever de oplossing is. Maar leidt dat wel altijd tot het gewenste resultaat?…

Doen papa’s hersenen aan paniekvoetbal?
Zondagochtend, 10:45 uur, aan de ontbijttafel. Alarmbellen rinkelen. Het is weer eens zover. Mail- en appberichten vanuit de basisschool zorgen ervoor dat onze jongste, Jans, voor de zoveelste keer aan de coronatest moet. Het zal dit keer toch niet…? Ondertussen ratelt mijn brein volop. Lees verder en ontdek op welke manier mijn hersenen op de…

Kan je nog genieten als je chronische pijn hebt?
Hoe ziet Palma de Mallorca, mijn favoriete Spaanse stad, er rond kerst en tijdens de jaarwisseling uit? Ik wilde het wel eens met eigen ogen zien. Met mijn gezin reisde ik op oudejaarsdag naar Mallorca. Middenin COVID-19 tijd, maar wél gevaccineerd en zónder enige klachten. Op zoek naar die kleine geluksmomentjes, die ik zo hard…
Laden…
Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.
Mijn blog volgen
Krijg nieuwe blogs direct in je mailbox. Wel zo makkelijk!