Geschatte leestijd: 1 minuten.

De inzet van muziek in de zorg. Het is een van mijn passies geworden, sinds 2018. Na veel ziekenhuisbezoeken en evenzoveel momenten van verveling na behandelingen en operaties dacht ik “als ik dit al ervaar, hoe moet dat wel niet voor kinderen zijn”? Vervolgens ben ik gaan onderzoeken wat er zoal in Nederlandse ziekenhuizen gedaan en aangeboden wordt om mensen in het algemeen, maar kinderen en jongeren in het bijzonder, af te leiden. Welke activiteiten vinden er plaats, welke partijen zijn actief, wat speelt er überhaupt op dit terrein?

Stichting Muziekids

Eén van de grotere partijen op het gebied van ‘afleiding van kinderen en jongeren in ziekenhuizen’ is Stichting Muziekids. Al sinds 2010 zijn de bevlogen mensen achter deze stichting actief met muziek in ziekenhuizen. Als moment van afleiding, er “gebeurt even iets geks” op de afdeling, kinderen worden benaderd als kind (of jongere) en niet als patiënt. Het triggerde mij, gecombineerd met mijn passie voor muziek zelf, om me in te gaan zetten voor deze stichting. Wil je meer lezen over Muziekids, volg dan de berichten op de Muziekids pagina.

Muziek in de zorg

Los van Muziekids, ben ik geïnteresseerd geraakt in alles wat met “muziek” en “zorg” te maken heeft. En…dat blijkt nogal wat te zijn. Maar tegelijkertijd ook nog een ontwikkeling die in de kinderschoenen staat. Op deze pagina post ik regelmatig nieuws over ontwikkelingen rondom de inzet van muziek in de zorg. Ik richt mijn blik met name op ontwikkelingen in Nederland, maar kijk af en toe uiteraard ook over de grenzen heen. Dát is dan weer de link met een van die andere passies van mij, “internationale samenwerking”.

“Muziek is ontspanning en dat is iets waar zieke kinderen in een ziekenhuis behoefte aan hebben. Muziekids is uniek en zorgt dat kinderen even het ziekenhuis vergeten. Dat is belangrijk voor ze en kan zelfs bijdragen aan een sneller herstel”.

Prof. Gert Jan Kaspers, VUmc Amsterdam

“Muziek is een geweldige prikkel en verrijking voor het brein van jongeren. Muziek maken of beluisteren verlaagt het stressniveau wat het genezingsproces kan bevorderen”.

Prof.dr. Erik Scherder, neuropsycholoog

Blogs over muziek in de zorg

Muziek is van invloed op je lijf, geest en welzijn

Muziek is van invloed op ieders welzijn. Veel mensen gebruiken muziek om moeilijke tijden door te komen, bijvoorbeeld de corona-pandemie. Muziek is in iedere leeftijdsfase een verbindende factor. Er wordt steeds meer bekend over de effecten van muziek in de gezondheidszorg. Maar waarom is muziektherapie, in informele of meer formele vorm, dan nog steeds zo’n weinig duurzaam instrument in de Nederlandse gezondheidszorg? Wat dat betreft kunnen we nog veel van de USA leren. Ontdek in dit blog wat er al wél wordt onderzocht en ingezet op het gebied van muziek(therapie) voor ieders welzijn.

Wat zijn de effecten van muziek in de zorg? Een duik in de onderzoeksresultaten.

Leuk hoor, die inzet van muziek in ziekenhuizen. Maar wat zijn nu eigenlijk de effecten van muziek in de gezondheidszorg? Een aantal eerste onderzoeken op een rij. Lees mee en ontdek wat Muziekids, Beethoven, Oxford University, Scherder, gitaarmuziek en de Erasmus Universiteit met elkaar gemeen hebben.

En o ja: er is méér geld voor meer toegepast onderzoek nodig. Dat geld is er, dat weet ik zeker. Maar help je me mee om het in de richting van Muziekids te brengen? Voor de kinderen (én ouderen) in de Nederlandse ziekenhuizen.

De kracht van muziek: alom bekend. En tegelijk nog zo miskend.

Iedereen kent de kracht van muziek. Maar tegelijkertijd wordt die kracht maatschappelijk nog lang niet overal benut. Op welke manier kan muziek bijdragen in de zorg aan kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen? Het is hoog tijd voor een centrale positie van muziek in de maatschappij en zorgsector.

Chirurgen van het Erasmus MC aan het werk tijdens een wakkere hersenoperatie.

Geopereerd worden terwijl je muziek maakt: wakkere hersenoperaties

Steeds vaker wordt de techniek van de ‘wakkere hersenoperatie’ toegepast. Een techniek die al langer in het Erasmus MC wordt gebruikt, maar zeker de laatste jaren meer in de belangstelling komt. Lees over Jelle van Tilburg, die gitaar bleef spelen tijdens zijn eigen hersenoperatie. ‘Wish You Were Here’ van Pink Ployd zorgde ervoor dat zijn hersentumor kon worden weggehaald en Jelle tegelijkertijd zijn fijne motoriek en creativiteit kon behouden.

Niets zo fijn als een live publiek laten genieten van jouw live muziek

De (genees)kracht van muziek

Geschatte leestijd: 5 minuten.Dit gastblog is geschreven door Saniya Ozir en verscheen eerder op PsyBlog. Omdat het mooi ingaat op wetenschappelijk onderzoek naar de kracht van muziek, neem ik het hier op. Na het behalen van een certificaat in de Sociale Psychologie, volgt Saniya de opleiding Toegepaste Psychologie. Daarnaast is ze druk bezig met het … Meer lezen over De (genees)kracht van muziek

Vraag nu een liedje aan bij Muziekids voor patiëntjes in het ETZ ziekenhuis Tilburg

Vraag een liedje aan voor een kind of jongere in het ETZ ziekenhuis Tilburg

Geschatte leestijd: 1 minuten.Stichting Muziekids zorgt voor méér muziek in ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland. Maar, vanwege de voorzorgsmaatregelen tegen het Corona virus zijn de Muziekids Studio’s voorlopig niet ‘On Air’. Het muziek-maken voor de kleine (en soms) grote patiënten in het ziekenhuis wordt dan ook sterk gemist. Na even brainstormen heeft het Muziekids Tilburg … Meer lezen over Vraag een liedje aan voor een kind of jongere in het ETZ ziekenhuis Tilburg

Musicians on Call muzikante aan bed bij een patiënt

Spotlight: Musicians on Call

Geschatte leestijd: 3 minuten. “Delivering the healing power of music”; Musicians on Call is “the club that keeps the beat going where it matters most.” Musicians on Call – website In mijn doorlopende zoektocht naar ‘welke partijen brengen nu méér muziek in de zorg’ kwam ik terecht op de website van het Amerikaanse Musicians on … Meer lezen over Spotlight: Musicians on Call

Medische instrumenten en invulformulier

Geluksmomentje

Ontdek wat er in mijn hoofd plaatsvond, tijdens een gesprek met een kinderarts bij Amphia Breda

Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.