Geschatte leestijd: 7 minuten.

‘A quote a day, keeps the mind at bay’

Een spreuk die me altijd al aantrok. Maar ik wist niet precies hoe dat ‘at bay’ te vertalen. Gelukkig is daar Google. ‘Een dagelijkse quote, houd je geest onder controle’. Ofwel, zorgt ervoor dat je geest positief blijft, niet zorgt voor problemen.

Mooi toch?

In de rechterkolom op de homepage van deze blogsite plaats ik regelmatig een nieuwe quote. Maar er is daar geen plek om méér quotes onder elkaar te plaatsen. Ik vind het tegelijkertijd jammer als de reeds geplaatste quotes in de eeuwigheid verdwijnen.

Want wát ik daar plaats, zegt uiteraard iets over mij en mijn wereld. Soms zou je wíllen dat je zelf iets had gezegd, dat een ander in plaats van jou zegt. En soms is het juist weer makkelijker, veiliger zo je wilt, om een ander iets te ‘laten’ zeggen.

Vandaar een verzameling ‘wereldquotes’ op deze pagina.

En soms is het iets meer dan een quote, een mooie uitspraak. Met al die aangehaalde mensen heb ik wel iets. Soms bewonder ik ze. Soms heb ik respect voor ze. Soms benijd ik hun uitgesprokenheid. Soms vind ik ze heel wijs. Bij iedere quote geef ik een korte uitleg.

Quotes die mij aanspreken

friedrich nietzsche

Without music, life would be a mistake.
Friedrich Nietzsche

Tweet

Natuurlijk. Ik kan me geen leven zonder muziek voorstellen. Muziek betekent alles.

art rooijakkers

Voor mij voelt het bijna tegen­natuurlijk om ergens stellig over te zijn.
Art Rooijakkers

Tweet

Voor mij ook. Ik heb een hekel aan vooringenomen stelligheid.

adelheid roosen

Onze markteconomie voedt ons in het individuele denken, waardoor we het gemeenschappelijke leegroven. Alles is gericht op harde concurrentie.
Adelheid Roosen

Tweet

Ik hou niet van die harde concurrentie. Ik geloof in de kracht van samen, gemeenschappelijke, wat voor een ander overhebben.

waylon

Niets verbindt zo makkelijk als muziek. Het verbindt en alles komt er samen: verschillende culturen, talen, levensovertuigingen. En dat komt weer allemaal samen in emoties. Taal is iets universeel, maar muziek zeker ook!
Waylon

Tweet

Een prachtige uitspraak van Waylon, alias Willem Bijkerk, in ‘The Voice of Holland’ 2021. Die verbindende kracht van muziek vind ik zó sterk.

stephen king

Ieder boek dat je ter hand neemt, bevat zijn eigen les of lessen. En vaak hebben slechte boeken je meer te leren dan goede.
Stephen King

Tweet

Het achterhalen van die lessen vind ik het leuke aan boeken lezen. Ik lees graag.

isa hoes

Ik zie altijd van iedereen de andere kant. Soms is dat irritant voor mensen om me heen, maar het is wel helemaal wie ik ben.
Isa Hoes

Tweet

Ik heb dat ook. En soms is dat heel irritant. Zwart-wit denken, het is zó verdomd makkelijk af en toe. Grijs is lang niet altijd fijn.

belinda meuldijk

Mensen die over de waarheid denken te beschikken, zijn vaak erg onaangenaam en onverdraaglijk.
Belinda Meuldijk

Tweet

‘De waarheid’, die bestaat niet. Mensen die claimen die te kennen, vertrouw ik per definitie niet.

babette van veen

Volg je hart en neem eventuele mislukkingen op de koop toe. Smijt je hart en ziel erin, dat heb ik van mijn vader geleerd. Van de acht plannen lukten er misschien drie, maar hij was altijd bezig en altijd dingen aan het bedenken.
Babette van Veen

Tweet

Dat vind ik mooi, doorlopend nieuwe dingen durven proberen. En het niet erg vinden als dingen mislukken: je hebt het wel aangedurfd.

bruce springsteen

I think that if the foundation of what you’ve built is built well, you’ll be able to inhabit it on a nightly basis and your audience will come in and it will feel like they’re seeing it for the first time.
Bruce Springsteen

Tweet

Precies zo zie ik het spelen in coverband OnCue en singer-songwriter band Tak&Band. Of we een nummer 2 of 200 keer hebben gespeeld, maakt dan niet uit.

peter drucker

The only skill that will be important in the 21st century is the skill of learning new skills. Everything else will become obsolete over time.
Peter Drucker

Tweet

Jezelf continu uitdagen om verder te ontwikkelen. Ik ben het helemaal met Drucker eens dat dat onze grootste uitdaging is. Stilstand is achteruitgang. Ik probeer mijzelf dan ook voortdurend uit te dagen nieuwe dingen te leren. Mijn kennis te vergroten, door veel te lezen.

douwe bob

Goede muziek staat los van een bepaald genre, daar geloof ik heilig in.
Singer songwriter Douwe Bob

Tweet

Ook mijn muzieksmaak is enorm breed; van rock tot country en van blues tot klassiek. Ik hou van allerlei soorten muziek, zolang er bezieling in zit. Nederlands- of Engelstalig (of anderstalig), dat maakt me weinig uit. Live uitgevoerd heeft mijn voorkeur, maar in een goede studio-opname kan ook heel veel gevoel liggen.

femke halsema

Heel veel mensen hebben behoefte aan aardigheid. En zijn ook in staat tot aardigheid.
Femke Halsema

Tweet

Daar geloof ik heilig in. De meeste mensen willen aardig zijn en aardig worden gevonden. De felle schreeuwers, bijvoorbeeld op social media, zijn zeker in de minderheid.

frank van der lende

Ik geloof dat in ieder mens een verhaal zit. Daar ben ik nieuwsgierig naar. Ik wil dat verhaal kennen.
Frank van der Lende

Tweet

Die nieuwsgierigheid, die deel ik zeker. Ik ben ook altijd benieuwd naar het verhaal van mensen die ik zie. Wat drijft iemand om te doen wat hij of zij doet, wat zit er áchter het gedrag dat je ziet. Ieder mens heeft mooie verhalen, die we vaak veel te weinig kennen.

jan terlouw

Hoed u voor de mensen die iets zeker weten!
Jan Terlouw

Tweet

Ik had het al eerder over nuance; ik geloof niet in de stelligheid die sommige mensen hanteren. Vaak is dat een truc om te willen overtuigen. Er zijn altijd meerdere kanten aan iets, aan een verhaal of een mening. Er zijn altijd voors en tegens: niets is zeker.

Lees ook het boek van Jan Terlouw: Hoed u voor mensen die iets zeker weten; met gedachten over politiek, wetenschap en kunst.

martina de witte

De wetenschap heeft aangetoond dat je met elkaar synchroniseert als je samen muziek maakt of van muziek geniet. Die positieve gevoelens leiden tot verbondenheid.
Martina de Witte

Tweet

Muziek’interventies’ en muziektherapie hebben natuurlijk een heel duidelijk effect op ons mensen. Dat wordt ook steeds vaker wetenschappelijk bevestigt. Ik vind die ontwikkeling reuzeinteressant, als onderdeel van zorgbeleid of gewoon, als afleidend instrument. Ik zie het wekelijks in de bands waarin ik speel; ik zie het dagelijks bij Muziekids. Lees het hele interview.

steven van zandt

Kunst is meer dan luxe, of een naschools klasje. Als je kunst integreert in andere schooldisciplines leren kids beter, sneller en kunnen ze makkelijker verbindingen leggen.
Steven Van Zandt, initiatiefnemer Teachrock

Tweet

In het onderwijs zijn veel creatieve vakken tot het minimum beperkt, of zelfs helemaal verdwenen. Muziekonderwijs hangt erg af van een individuele docent met een liefde voor muziek. Teachrock van Little Steven Van Zandt probeert dat tij in Amerika te keren, zoals Muziekids en Méér Muziek In De Klas dat in Nederland doen.

steF bos

De ruimte is oneindig zolang je maar je grens verlegt.
Stef Bos

Tweet

Er kan veel, óók in een leven met dagelijkse pijn. Maar daartoe moet je wel grenzen gaan verleggen. Een proces waar ik nu een tijdje mee bezig ben. Het oprekken van wat er kan, terugvallen, stapje voor stapje voortgaan. Waar of wat me dat brengt? Ik weet het eerlijk waar niet. Maar waar ik eerder alleen het einddoel zag, zie ik nu vooral de weg ernaartoe. Ik zie wel.

Daphne deckers

Niemand in het leven komt je echt iets brengen. Je moet het zelf gaan halen.
Daphne Deckers

Tweet

Ik discussieerde in mezelf of ik het hier nu écht mee eens ben. De quote heeft iets negatiefs in zich, maar is tegelijkertijd stimulerend. Hoe dan ook, het inspireert me blijkbaar wel. Wil je iets gedaan krijgen, dan moet je er zelf om vragen en naar handelen. Ik vind het prachtig om te zien hoe bv. vrijwilligers bij de LPO bijdragen aan een concept dat Anna en ik hebben bedacht. Maar, dat doen ze omdat wij om hulp vragen. Ik vind hulp vragen soms nog moeilijk, maar het gaat me wel steeds beter af.

ursula dette

Verzamel je lichtgevende dagen en bewaar ze voor donkere tijden
Ursula Dette

Tweet
edward abbey

Lege mensen zijn vol van zichzelf
Edward Abbey

Tweet

De mensen die vol van zichzelf zijn, zijn vaak de hardste schreeuwers. De mensen die de meeste aandacht krijgen. Maar wáárom schreeuwen ze zo hard? Vaak zijn ze van binnen leeg…en dat moet gecompenseerd worden. Af en toe ben ik wel eens jaloers op dat soort mensen. Ik ben meer kat-uit-de-boom-kijkerig, wat meer afwachtend. Tegelijkertijd heb ik geleerd om mezelf te laten zien, zeker waar het gaat om (begrip voor) chronische pijn. En ik ben zeker niet leeg. Ik hou van mensen met diepgang, of ik het nu met ze eens ben of niet. Herkenbaar? Leg zeker contact!

Heb jij ook een mooie quote?

Deel de quote, van jezelf of een die je hebt gezien, met mij via onderstaand formulier, of stuur een e-mail op contact@erzitmuziekinmijnleven.org. Als je inzending me aanspreekt, neem ik je quote hier op.

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.