Geschatte leestijd: 3 minuten.

Sinds 2012/2013 heb ik pijn. Chronische pijn, dus.

Chronische pijn is een ziekte van het zenuwstelsel. Chronische pijn is een voortdurende of terugkerende pijn die langer aanhoudt dan de normale genezingsperiode voor een ziekte of verwonding, of die langer dan drie tot zes maanden duurt.

Ik ben er redelijk van overtuigd dat de oorzaak daarvan fysiek is, vanuit een slechte (onder)rug. Eigenlijk al sinds mijn tienerjaren, dat zich uitte in een eerste hernia toen ik +/- 19 was. Druk aan de studie destijds op de NHTV, Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer.

Na een periode van plat liggen c.q. bedrust (ja, eerst “verplicht bewegen” was er toen nog niet bij) ben ik uiteindelijk geopereerd in Amphia Breda. Hernia weggehaald, herstellen…en door. Jarenlang ging dat goed, met halfjaarlijks onderhoud door een chiropractor en rekening houden met tillen etc.

Kantelpunt 2012

Tot 2012 dus. De zo herkenbare uitstralende pijn van rug naar (in mijn geval) linkerbeen kwam terug.

Lang verhaal kort…na wachten, behandelen, twijfelen, second (en third) opinions (ETZ Tilburg, MUMC Maastricht, Maartenskliniek Nijmegen) uiteindelijk besloten om opnieuw te opereren. Dit keer in België, Turnhout (want: kortere wachtlijst). Zelfde operatie, zelfde tussenwervel.

Dat ging een halfjaar goed; herstellen, fysio, bewegen…totdat dezelfde pijn net zo hard wéér terug kwam. En die is sindsdien niet meer weggegaan.

Sleutelen, zoeken, sleutelen, overwegen, zoeken, sleutelen

Die “drie tot zes maanden” zijn bij mij inmiddels jaren geworden. Jaren waarin ik, samen met gezin, familie en vrienden, ontzettend heb gezocht naar oplossingen voor die pijn; behandelingen, therapieën, zowel in het medische als in het alternatieve circuit. Ik heb meningen opgehaald in ETZ Tilburg, in de Maartenskliniek Nijmegen, in het MUMC in Maastricht. Ik ben uiteindelijk nog een paar keer geopereerd, er is een neurostimulator geplaatst, mijn onderrug is vastgezet. Er is een hoop gesleuteld dus, om uiteindelijk in de fase van ‘ermee leren leven’ terecht te komen.

Chronische pijn is nu eenmaal een negatieve ervaring. Als je stopt ertegen te vechten kun je een heel boeiend en zinvol leven leiden. Het draait niet zozeer om pijnreductie, maar om het vinden van een nieuwe houding ten opzichte van de pijn. Te leven vanuit persoonlijke levenswaarden.

Pijn zonder strijd, Jaap Spaans

Leven met chronische pijn

Leven met pijn is kwalitatief uitermate teleurstellend.

Sorry, een betere krachtterm weet ik even niet te vinden.

Leven met chronische pijn is een rollercoaster van emoties, om een cliché te gebruiken. Je bungelt heen en weer tussen hoop, woede, berusting; sommige mensen vergelijken het met de fasen van rouw. Ik weet niet of die vergelijking helemaal opgaat, maar het is zéker afscheid nemen van een oud leven en leren leven met een nieuw leven.

Ik ben nogal nieuwsgierig. Dat betekent binnen dit thema dat ik veel wil weten van allerlei aspecten van chronische pijn. Technisch (hoe werkt pijn, hoe werkt je brein, etc.) maar ook sociaal-emotioneel (communicatie over leven met pijn, de invloed van je mind op je body, hoe werkt het onderbewuste, etc.). Ik lees en kijk dus alles wat met chronische pijn te maken heeft. Sommigen beweren dan weer dat je daarmee de pijn ook in stand houdt (je richt je brein er telkens op), anderen beweren dat je juist door dat proces heen moet om uiteindelijk tot berusting of acceptatie te komen. Dat is ook een beetje het leven met chronische pijn: de één vindt dit, de ander dat.

Kennis = kunde

Ik ga hier niet alle infobronnen opsommen die ik in de loop der tijd voorbij heb zien komen, wees gerust. Een paar wil ik er hier wel noemen: Anna Raymann met haar Boek-en-steun (Overleven met chronische pijn, ik mocht proeflezer zijn) en (besloten) Facebook groep Chronische pijn, Retrainpain.org, Dr. Sarno met zijn TMS diagnose (Tension Myoneural Syndrome) en Mind Body Prescription, Frits Winter (de Pijn de Baas), Pain Alliance Europe, Pijnpatiënten naar 1 stem.

Lezen over chronische pijn geeft me een gevoel van grip en soms hoop. Het delen van ervaringen met lotgenoten, daar was ik heel sceptisch over. Maar ben er, na flink getreuzel, toch mee gestart. Hoe heerlijk blijkt het toch te zijn om zaken onderling te herkennen en aan dat spreekwoordelijke halve woord genoeg te hebben. Het zien van documentaires over pijn geeft herkenning, houvast en soms ook bevestiging dat ‘de Amerikaanse aanpak’ niet altijd mijn aanpak is.

Podcast over leren leven met chronische pijn

In 2022 interviewde Romy Kooman mij over chronische pijn én over de kracht van muziek. Dit deed zij in het kader van haar opleiding Journalistiek. Romy houdt tevens een website bij over muziek als medicijn.

Interview over de kracht van muziek op mijn lijf en mentale gesteldheid

Blogs over chronische pijn

In dit onderdeel van mijn wereld schrijf ik regelmatig over hoe het is om te leven met pijn. Dat wordt geen klaagzang, maar ik vind het prettig om inzicht te geven in mijn leven met chronische pijn. Het schrijven werkt voor mij therapeutisch (O ja? Ja.). Ik hoop dat het anderen ook wat meer inzicht geeft, aanknopingspunten of nieuwe invalshoeken.

Hardlopen voor Pijnstad

Nóóit kunnen bedenken, maar het gaat toch echt gebeuren: 6 oktober 2024 ga ik samen met mijn zoon 5 kilometer hardlopen tijdens de Singelloop Breda. Dat doen we ten bate van de bouw van het online platform Pijnstad. Ik ga hardlopen, mét chronische pijn, voor iedereen die ook met aanhoudende pijnklachten te maken krijgt. Steun…

Rouwen is toch eigenlijk met een ‘au’?

Of je nu te maken krijgt met afscheid nemen van een dierbare, of met het (leren) omgaan met een chronische ziekte: je doorloopt 5 fasen van rouw. Dat had ik lang niet zo door. In dit blog maak ik de vergelijking tussen beide. Herken jij de 5 fasen van rouw?

Tien keer steun bij chronische pijn & ziekte

Ik hou van inspirerende quotes. Eenvoudige quotes kunnen je soms opeens enorm aan het denken zetten. In dit blog 10x steun wanneer je te maken krijgt met chronische pijn, of een andere aanhoudende ziekte.

Het moet anders: samen op weg naar passende pijnzorg

Alle partijen in de pijnwereld zijn het er wel over eens: de pijnzorg moet ánders. De huidige wijze van zorg aan mensen met chronische pijn is niet die van de toekomst. Wát er dan anders moet? En hoe dat anders moet? Lees over mijn bezoek aan de conferentie ‘Samen op weg naar passende pijnzorg’…

Dan maar niet de sterkste

Soms kan muziek je gedachten opeens ‘aan’ zetten. Dat had ik bij een song op de radio van Hannah Mae: ‘Waterdicht’. De zin “Dan maar niet de sterkste” staat centraal in deze song. En juist dit zinnetje pakt me bij de lurven. Lees dit blog als je wilt weten waarom.

Ik ga emigreren! Met bestemming ‘blue zone’?

Langer leven, zonder dat je daar heel bewust je best voor doet. Dat willen we (bijna) allemaal, toch? Journalist Dan Buettner ging op reis en bezocht 5 gemeenschappen waar mensen een buitengewoon lang en kleurrijk leven leiden…zonder daar ogenschijnlijk erg hun best voor te doen. Wat is hun geheim?

Zeven kansen voor goede pijnzorg in Nederland

Zeven kansen om de goede zorg in Nederland voor de toekomst te behouden. Om, met de bestaande middelen, dingen anders, beter, te doen. Om de zorg betaalbaar te houden, laagdrempelig en de juiste zorg op de juiste plek te brengen. Lees je mee hoe deze zeven kansen ook de pijnzorg in Nederland kunnen verbeteren?

Welk verband is er tussen Emoties en (aanhoudende) Pijn?

Ik volgde als pijnpatiënt, ervaringsdeskundige, een interessant webinar van Reducept over “emoties en pijn”. Welk verbanden kunnen er zijn tussen bepaalde emoties die je voelt en chronische pijn? Waarom is het belangrijk dat te snappen? En wat kunnen pijnbehandelaren daar mee? Leer meer over het verband tussen emoties en pijn.

Samenvatting: Ziekte, pijn en de invloed van de geest, Bruijn

Pijn, en ziekte in het algemeen, laat je op lichamelijk vlak zien wat er op een dieper niveau uit balans is. Ziekte is dus eigenlijk een spiegel. Door de ware aard van je problemen te verwerken, in plaats van tegen jezelf te gebruiken, kun je het genezingsproces bevorderen.

Welkom in het oerwoud van de pijnbehandelingen

Keuzes maken als je chronische pijn hebt…ben je er mee bekend? Als chronisch pijnpatiënt krijg je er voortdurend mee te maken. Het aantal keuzehulp tools is nog zeer beperkt. Lees je mee waarom pijnpatiënten beter ondersteund moeten worden bij de vele keuzemomenten die voorbij komen?

Lofzang op Erica: reizen met verwondering

Ik heb een zwak voor Erica. Mevrouw Erica Terpstra. En dan vooral ontdekkingsreizigster Erica. ‘Erica op Reis’: ik krijg er geen genoeg van. Erica heeft het begrip ‘reizen met verwondering’ uitgevonden!

Bruce & Wij: gedeelde voorliefde voor ‘baas’ Bruce Springsteen

Bruce & Wij. De theatershow in 2022 met o.a. Kluun en Leon Verdonschot en een grote live band. Dichterbij The Boss kun je haast niet komen, zonder dat ‘de baas’ zelf erbij is. Ik genoot op de eerste dag van december van mijn eerste feestdagencadeautje. Goede band, prachtige verhalen en een publiek dat met mij…

Over de basis van chronische pijn en pijnzorg

Om goed te kunnen leren omgaan met chronische pijn is kennis over wat pijn is heel belangrijk. Maar ook: welke factoren zijn van invloed op (chronische) pijn, en wat is eigenlijk goede pijnzorg? Lees dit artikel waarin je meer leert over de basis van chronische pijn en goede pijnzorg, gekleurd met mijn persoonlijke ervaringen.

‘Alsof mijn lijf in brand staat!’ – metaforen bij chronische pijn

‘Alsof mijn lijf continu in brand staat! En de brandweer overal druk is, maar niet bij mij’. ‘Alsof ik continu op een soort metalen pin loop. Die steekt in m’n voet en niet weg te halen is’. Mensen die pijn hebben gebruiken allerlei beeldspraak om hun pijn uit te drukken. Lees meer over het gebruik…

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.