Geschatte leestijd: 2 minuten.
Veel van de blogs die ik schrijf gaan over gezondheid en specifieker over leven met chronische pijn. Ik bekijk het leven, ondanks de pijn, vaak met een positieve blik. In veel van mijn berichten neem ik dan ook een positieve boodschap op.
Op deze pagina vind je mijn blogs gecategoriseerd naar de zes dimensies van Positieve Gezondheid.
Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte en klachten. Bij gezondheid staan ook elementen als veerkracht, zingeving en zelfmanagement centraal.
Machteld Huber; van oorsprong huisarts en grondlegger Positieve gezondheid.
Positieve gezondheid – wat is het en wat heb ik er aan?
Als patiënt ben je natuurlijk veel meer dan alleen je ziekte. Je bent en blijft allereerst méns. Positieve Gezondheid stelt jou als mens centraal, niet de ziekte of klacht die je hebt. Aan de hand van zes dimensies wordt er gekeken naar jouw fysieke en mentale welbevinden, maar ook naar welzijn en zingeving. Ook in…
Lees het hele artikel over positieve gezondheidLees de blogs over positieve gezondheid
- Dagelijks functioneren
- Mentaal welbevinden
- Zingeving
- Kwaliteit van leven
- Meedoen (sociaal maatschappelijk participeren)
- Lichaamsfuncties
Dagelijks functioneren

Samenvatting: De Pijn De Baas – Frits Winter
De Pijn De Baas van dr. Frits Winter is een klassieker op het gebied van boeken over chronische pijn. Het boek kan je concreet helpen om je eigen therapeut te worden, zodat je zelf de invloed van de pijn op…

Samenvatting PIJN- Bart Morlion
Eén op de vijf mensen, zelfs één op de vier in België, heeft chronische pijn. Professor Bart Morlion heeft zijn leven gewijd aan meer efficiënte pijnbestrijding, waarin psychosociale zorg een groot aandeel inneemt. Zijn kennis deelt hij dagelijks via een…

Chronische pijn komt nooit alleen
Chronische pijn is niet alleen een ‘kwaal’ die bij andere ziektebeelden komt kijken, maar ook een op zichzelf staande ziekte. En: chronische pijn komt nóóit alleen. Zowel de pijn zelf als de behandelingen van de pijn, veelal medicatie, hebben verwachte…

Van moe naar moedig: durven bang te zijn en tóch handelen.
Er is veel moed nodig om bang te durven zijn en tóch te gaan handelen. Hoe ik mezelf in kleine stapjes van vooral moe naar moedig ontwikkelde.
Mentaal welbevinden

Muziektijd met de Avondmatties – deel 2 van mijn radioavontuur bij BredaNu
Hoe leuk! Ik was te gast in de radio-uitzending van De Avondmatties van BredaNu! Twee uur lang praten over onderwerpen die me bezighouden én luisteren naar mijn favoriete muziek. Kunnen we dat niet iedere week doen? Een verslag in twee…

Samenvatting: De oplossing voor PIJN – Korbmacher
Niemand heeft “de oplossing voor pijn”. Ook Maikel Korbmacher niet. Toch schreef hij een (e-)boek met precies die titel. Maikel, fysiotherapeut, ondervond een aantal jaren lang zelf de gevolgen van chronische pijn. Pas toen hij doorkreeg dat de sleutel…

Chronische pijn komt nooit alleen
Chronische pijn is niet alleen een ‘kwaal’ die bij andere ziektebeelden komt kijken, maar ook een op zichzelf staande ziekte. En: chronische pijn komt nóóit alleen. Zowel de pijn zelf als de behandelingen van de pijn, veelal medicatie, hebben verwachte…

10 do’s om de impact van chronische pijn op je partner te ‘managen’
Als er érgens in het proces van leren omgaan met chronische pijn dingen mis kunnen gaan, ligt dat op het terrein van de relaties met je dierbaren. Veel mensen vinden ‘iets’ van die pijn; ik schreef al vaker over vooroordelen….
Zingeving

Positieve gezondheid – wat is het en wat heb ik er aan?
Als patiënt ben je natuurlijk veel meer dan alleen je ziekte. Je bent en blijft allereerst méns. Positieve Gezondheid stelt jou als mens centraal, niet de ziekte of klacht die je hebt. Aan de hand van zes dimensies wordt er…

Lofzang op Erica: reizen met verwondering
Ik heb een zwak voor Erica. Mevrouw Erica Terpstra. En dan vooral ontdekkingsreizigster Erica. ‘Erica op Reis’: ik krijg er geen genoeg van. Erica heeft het begrip ‘reizen met verwondering’ uitgevonden!

Meer dan 100 organisaties & stichtingen die hulp bieden als je chronische pijn hebt
Hoewel alleen al in Nederland bijna drie miljoen mensen dagelijks te maken hebben met pijn, denkt men toch nog vaak alleen te staan met soms onbegrepen klachten. Er zijn veel organisaties, instellingen, stichtingen en patiëntenverenigingen die mensen bijstaan met informatie,…

Waarom het goed is dat er meer aandacht komt voor de inzet van cultuur in de gezondheidszorg
Eind 2019 publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de resultaten van een wereldwijd onderzoek waaruit blijkt dat het actief of passief beleven van kunst de gezondheid en het algehele welbevinden bevordert. In 2019 is dit wereldwijd, voor de allereerste keer, onderzocht. Kijk,…
Kwaliteit van leven

Op bezoek bij…de pijnpoli van Henk van Driel
Ieder ziekenhuis in Nederland heeft tegenwoordig wel een pijnpoli. Daarnaast vind je verspreid over Nederland zelfstandige pijnklinieken. Maar wat gebeurt daar? En hoe ziet het werk van de pijnspecialist er dan uit? Wat kan een pijnarts bereiken bij en samen…

Over de basis van chronische pijn en pijnzorg
Om goed te kunnen leren omgaan met chronische pijn is kennis over wat pijn is heel belangrijk. Maar ook: welke factoren zijn van invloed op (chronische) pijn, en wat is eigenlijk goede pijnzorg? Lees dit artikel waarin je meer…

Niet alleen ziek
De helft van de Nederlanders is chronisch ziek. Heeft in een of andere vorm een ziekte met een dagelijkse impact op henzelf. Maar die impact is ook breder dan het individu. Ik schreef al eens over de impact op je…

Samenvatting: Zorgboek Pijn, Stichting September / Pijn-Hoop
Met chronische pijn leren leven ís goed mogelijk, maar hoe doe je dat, in de dagelijkse praktijk? Het Zorgboek Pijn is geschreven op basis van de ervaringen van andere mensen met pijn: mensen die met vallen en opstaan hebben geleerd…
Meedoen, sociaal maatschappelijk participeren

Papa, kunnen we nu weer voetballen?
Wat is de impact van een chronisch zieke ouder op zijn of haar kinderen? Hoe betrek je je kinderen wel, of niet, bij je ziekte? Wat vertel je wel, wat niet? Hoe denken kinderen na over de ziekte van hun…

Chronisch positief: ziek zijn en toch je eigen toekomst inrichten.
Waar een wil is, is een weg. Een tegeltjeswaarheid als een koe, maar wanneer je chronisch ziek bent ligt dat soms toch net effe anders. In dit artikel licht ik een aantal organisaties en initiatieven uit die mensen met en…

Loop je mee met Monné? Ik doe dat al jaren 🙂
Een mooi voorbeeld van waar werelden soms prachtig samenkomen. Al jaren bezoek ik periodiek mijn fysiopraktijk Monné voor behandeling en onderhoud. En tegenwoordig ook voor de wekelijkse beweging. Lees hoe een babbel tijdens een van de vele behandelsessies in 2020…

Samenvatting: Leven met pijn – Veehof e.a.
De impact van chronische pijn is gigantisch. Het boek Leven met pijn van Martine Veehof (e.a.) laat zien wat er gebeurt als je het gevecht tegen pijn loslaat en je waarden weer centraal zet in je leven, doelen en activiteiten….
Lichaamsfuncties

Ben jij echt aan de morfine?? Pas maar op, je raakt er verslaafd aan.
Over het medisch gebruik van morfine bestaan behoorlijk wat vooroordelen. En daarnaast krijg ik vanuit mijn omgeving best vaak vragen over mijn morfinegebruik. Hoog tijd dus voor een blog over de feiten en fabels rondom morfine, over mijn ervaringen en…

Ik heb zing-angst. Ontneem ik mijn lijf een kans op minder pijn?
Vroeger zong ik heel graag. Ik ontdekte de kracht en lol van zingen tijdens de AMV lessen, die je vroeger als vanzelfsprekend volgde. Maar ergens in mijn tienerjaren ben ik die zin in zingen kwijtgeraakt. Ontwikkelde ik zelfs een angst…

Samenvatting: De oplossing voor PIJN – Korbmacher
Niemand heeft “de oplossing voor pijn”. Ook Maikel Korbmacher niet. Toch schreef hij een (e-)boek met precies die titel. Maikel, fysiotherapeut, ondervond een aantal jaren lang zelf de gevolgen van chronische pijn. Pas toen hij doorkreeg dat de sleutel…

Pijn bestrijden door te schieten op pijnmonstertjes
Er zijn diverse manieren om chronische pijn te behandelen, van heel traditioneel tot redelijk modern. Eén van de nieuwste behandelvormen is virtual reality. Het bedrijf Reducept ontwikkelde een innovatief concept waarmee pijnpatiënten thuis, of op een behandellocatie, zelf met een…
Het spinnenweb: vragenlijst mijn positieve gezondheid
Op de website mijnpositievegezondheid.nl kun je een vragenlijst invullen die in kaart brengt (‘het spinnenweb’) hoe jij ‘scoort’ op de zes dimensies van positieve gezondheid. De vragenlijst kun je regelmatig invullen en in je eigen account bewaren, zodat er een overzicht in de tijd ontstaat. Tevens vormt de tool een goed gespreksuitgangspunt voor een gesprek over (jouw) gezondheid. Vraag je daarbij periodiek ook eens af wat je zou willen veranderen en check de tips hoe je tot verandering kunt komen..
