Geschatte leestijd: 2 minuten.
Veel van de blogs die ik schrijf gaan over gezondheid en specifieker over leven met chronische pijn. Ik bekijk het leven, ondanks de pijn, vaak met een positieve blik. In veel van mijn berichten neem ik dan ook een positieve boodschap op.
Op deze pagina vind je mijn blogs gecategoriseerd naar de zes dimensies van Positieve Gezondheid.
Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte en klachten. Bij gezondheid staan ook elementen als veerkracht, zingeving en zelfmanagement centraal.
Machteld Huber; van oorsprong huisarts en grondlegger Positieve gezondheid.
Positieve gezondheid – wat is het en wat heb ik er aan?
Als patiënt ben je natuurlijk veel meer dan alleen je ziekte. Je bent en blijft allereerst méns. Positieve Gezondheid stelt jou als mens centraal, niet de ziekte of klacht die je hebt. Aan de hand van zes dimensies wordt er gekeken naar jouw fysieke en mentale welbevinden, maar ook naar welzijn en zingeving. Ook in…
Lees het hele artikel over positieve gezondheidLees de blogs over positieve gezondheid
- Dagelijks functioneren
- Mentaal welbevinden
- Zingeving
- Kwaliteit van leven
- Meedoen (sociaal maatschappelijk participeren)
- Lichaamsfuncties
Dagelijks functioneren

Papa, kunnen we nu weer voetballen?
Wat is de impact van een chronisch zieke ouder op zijn of haar kinderen? Hoe betrek je je kinderen wel, of niet, bij je ziekte? Wat vertel je wel, wat niet? Hoe denken kinderen na over de ziekte van hun…

10 oplossingsrichtingen om écht beter om te leren gaan met chronische pijn – deel 1
Dé tip die alle pijn wegneemt, dé ‘quick fix, die is er niet. Chronische pijn leren ‘accepteren’ als onderdeel van je leven…dat lukt mij in ieder geval niet. Toch zijn er meer oplossingsrichtingen om écht beter om te leren gaan…

Meer kennis draagt bij aan minder pijn – lezing Isala pijnkliniek
Meer kennis, minder chronische pijn. Zo simpel is het (helaas) niet, maar opbouw van kennis over de werking van pijn is wel degelijk belangrijk als je chronische pijn een minder prominent onderdeel van je leven wilt laten zijn. Het Isala…

Wil je met me ruilen?
In tijden van corona klagen redelijk veel Nederlanders over de verplichting om thuis te moeten blijven. Alleen voor essentiële zaken nog naar buiten te gaan. Mensen met een chronische ziekte vinden het moeilijk om die klaagzang aan te horen. Immers,…
Mentaal welbevinden

Pijnmanagement Programma’s: multidisciplinaire benadering van chronische pijn
De impact van chronische pijn op mensen en de maatschappij is gigantisch. De aantallen mensen met dagelijkse pijn zijn giga, het geld dat er mee gemoeid is aan medische zorg en maatschappelijke kosten is enorm en nog altijd toenemend. Het…

Nieuw onderzoek naar medicinale cannabis
Wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van medicinale cannabis als pijnbestrijder is hard nodig. Er wordt nog steeds veel geëxperimenteerd in de wereld van de medicinale wiet. Wetenschappelijke onderbouwing van het gebruik van cannabinoïden kan patiënten helpen én de kennis over…

‘Alsof mijn lijf in brand staat!’ – metaforen bij chronische pijn
‘Alsof mijn lijf continu in brand staat! En de brandweer overal druk is, maar niet bij mij’. ‘Alsof ik continu op een soort metalen pin loop. Die steekt in m’n voet en niet weg te halen is’. Mensen die pijn…

Chronisch positief: ziek zijn en toch je eigen toekomst inrichten.
Waar een wil is, is een weg. Een tegeltjeswaarheid als een koe, maar wanneer je chronisch ziek bent ligt dat soms toch net effe anders. In dit artikel licht ik een aantal organisaties en initiatieven uit die mensen met en…
Zingeving

Wat is dat nou, die kracht van muziek…en van Muziekids?
Wat is nou de reden dat ik zoveel met muziek heb? Wat doet muziek met mij? En waarom zet ik me zo graag in voor Muziekids? In dit blog ga ik op zoek naar het ‘waarom’ van die kracht van…

Lobbyen in coronatijd
In deze tijd van coronacrisis heeft iedereen het op zijn eigen manier zwaar. Maar ook zijn er gevolgen van deze crisis die minder in het oog springen maar wel wereldwijd plaatsvinden. Is het logisch dat Plan International daar juist nu…

Samenvatting: De oplossing voor PIJN – Korbmacher
Niemand heeft “de oplossing voor pijn”. Ook Maikel Korbmacher niet. Toch schreef hij een (e-)boek met precies die titel. Maikel, fysiotherapeut, ondervond een aantal jaren lang zelf de gevolgen van chronische pijn. Pas toen hij doorkreeg dat de sleutel…

Samenvatting: Zorgboek Pijn, Stichting September / Pijn-Hoop
Met chronische pijn leren leven ís goed mogelijk, maar hoe doe je dat, in de dagelijkse praktijk? Het Zorgboek Pijn is geschreven op basis van de ervaringen van andere mensen met pijn: mensen die met vallen en opstaan hebben geleerd…
Kwaliteit van leven

De toekomst van revalidatie: beschikbaar voor iedereen met chronische pijn?
In 2019 nam ik deel aan een revalidatieprogramma chronische pijn bij Revant, in Breda. In 2021 werd ik uitgenodigd voor een tijdreis naar Revant in 2043. De centrale vraag: hoe ziet Revant en revalidatie er dan uit? Als alles mogelijk…

Samenvatting: De Pijn De Baas – Frits Winter
De Pijn De Baas van dr. Frits Winter is een klassieker op het gebied van boeken over chronische pijn. Het boek kan je concreet helpen om je eigen therapeut te worden, zodat je zelf de invloed van de pijn op…

Spotlight: Musicians on Call
“Delivering the healing power of music”; Musicians on Call is “the club that keeps the beat going where it matters most.”Musicians on Call – website In mijn doorlopende zoektocht naar ‘welke partijen brengen nu méér muziek in de zorg’ kwam…

Ik heb last van vooroordelen. Ja, echt!
Iedereen heeft wel eens een vooroordeel. Ook ik. Wil je weten wie ik een ‘domme muts’ noemde, lees dan vooral verder. Maar soms zijn vooroordelen te harde oordelen over iemand. Of over een ziekte. Vooroordelen over chronische pijn, ik ken…
Meedoen, sociaal maatschappelijk participeren

Meer dan 100 organisaties & stichtingen die hulp bieden als je chronische pijn hebt
Hoewel alleen al in Nederland bijna drie miljoen mensen dagelijks te maken hebben met pijn, denkt men toch nog vaak alleen te staan met soms onbegrepen klachten. Er zijn veel organisaties, instellingen, stichtingen en patiëntenverenigingen die mensen bijstaan met informatie,…

Samenvatting: De Pijn De Baas – Frits Winter
De Pijn De Baas van dr. Frits Winter is een klassieker op het gebied van boeken over chronische pijn. Het boek kan je concreet helpen om je eigen therapeut te worden, zodat je zelf de invloed van de pijn op…

‘Goed doen’ in de maatschappij: hoe doe je dat?
Voel jij je een ‘burger’? Of ‘wereldburger’? En doe jij aan (wereld)burgerschap? Iets dat voor velen haast vanzelfsprekend is: bijdragen aan de maatschappij, je inzetten voor een vereniging, of een goed doel steunen. Niet iedereen geeft daar het labeltje burgerschap…

Patiëntenparticipatie: nut én noodzaak
Alweer even terug schreef ik een prikkelend artikel of de pijnpatiënt al centraal staat in haar, of zijn, eigen behandeling. Ik kreeg er diverse reacties op. De laatste weken las ik verschillende artikelen over een andere vorm van patiëntbetrokkenheid: niet…
Lichaamsfuncties

Niet alleen ziek
De helft van de Nederlanders is chronisch ziek. Heeft in een of andere vorm een ziekte met een dagelijkse impact op henzelf. Maar die impact is ook breder dan het individu. Ik schreef al eens over de impact op je…

Schrijven maakt gezond
Expressief schrijven. Is dat schrijven met een enorme explosie aan gevoelens? Schrijven tot je er bij neer valt? Of is het een methode die kan bijdragen aan pijnvermindering? Ik dook in de wereld van expressive writing en ging eens te…

Wat leer je als pijnprofessional én pijnpatiënt van het Nursing pijncongres?
Vrijdag 03-03-2023 was ik te gast als spreker op het pijncongres van Nursing voor verpleegkundigen. Een dag vol kennisoverdracht, workshops en verbinding voor iedereen die in z’n beroep te maken krijgt met pijn en chronische pijn. In dit artikel lees…

Het zit ‘m allemaal in die (grijze) cellen!
Stamceltherapie. Ik kende het begrip uiteraard wel, relateerde het vooral aan behandeling van kanker. Maar stamceltherapie voor chronische pijn, nee, dat kende ik tot voor kort niet. Totdat ik een uitnodiging zag voor een online focusgroep, als onderdeel van een…
Het spinnenweb: vragenlijst mijn positieve gezondheid
Op de website mijnpositievegezondheid.nl kun je een vragenlijst invullen die in kaart brengt (‘het spinnenweb’) hoe jij ‘scoort’ op de zes dimensies van positieve gezondheid. De vragenlijst kun je regelmatig invullen en in je eigen account bewaren, zodat er een overzicht in de tijd ontstaat. Tevens vormt de tool een goed gespreksuitgangspunt voor een gesprek over (jouw) gezondheid. Vraag je daarbij periodiek ook eens af wat je zou willen veranderen en check de tips hoe je tot verandering kunt komen..
