Geschatte leestijd: 7 minuten.

In deze bijzondere tijden van corona zie ik zo af en toe ook positief nieuws voorbij komen. Bijvoorbeeld een ideeënbox van Méér muziek in de klas over hoe je juist nu ook thúis meer muziek in huis kan halen. Of een overzicht van Muziekids hoe je kinderen ook virtueel kunt laten meegenieten van muziek en zelf muziek maken. Ook ik zet een aantal mogelijkheden op een rij om méér muziek in je huis te brengen.

Online muziekles

Zit je zelf, of zit je kind, op muziekles? Fysiek bij elkaar komen zit er nu nog even niet in, hoewel de richtlijnen weer aan het veranderen zijn. Maar je kunt wel navragen of de muziekdocent ook lessen online geeft. Dat gaat voor een aantal instrumenten en op een aantal niveaus eigenlijk ook prima. De docent kan -net als wanneer je fysiek bij elkaar bent- stukjes voorspelen die je vervolgens naspeelt. Je kan online dieper ingaan op achterliggende muziektheorie, je kan samen je voorkeursmuziek uit gaan zoeken, toonladders of vingerzetting oefenen…eigenlijk zijn veel onderdelen van je normale muziekles ook virtueel prima te doen. Misschien een idee om ook in de post-corona tijd een deel van de muzieklessen online aan te gaan bieden? Scheelt iedereen weer heel wat reisbewegingen én tijd.

Tip: zoek op YouTube maar eens op ‘online muziekles’!

Tijs krijgt online muziekles piano tijdens de corona periode
Muziekles met je juf via de iPad en smartphone

Maak samen een Line Rider

Een wát? Een Line Rider. Gebaseerd op een computerspelletje van een aantal jaren terug (de hype was rond 2006), heeft iemand een doorlopende tekening gemaakt op de vijfde symfonie van Beethoven. Eén of meerdere kleine poppetjes ‘rijden’ in vloeiende bewegingen over doorgetrokken en onderbroken lijnen, op de maat van de muziek.

De Line Rider app, waarmee je zelf tekeningen kunt maken, is voor een paar euro te downloaden in de App stores. OK, het vergt wat oefening (het schijnt dat onderstaand Beethoven filmpje in +/- 3 maanden is gemaakt), maar het dwingt je om spelenderwijs héél goed naar de muziek te luisteren. En er zijn -uiteraard- diverse online tutorials te vinden.

Online lesmateriaal van TeachRock

Voor iedereen met een interesse in muziek en Amerikaanse artiesten heeft TeachRock een enorm aantal muzieklessen gratis toegankelijk online staan. Het lesmateriaal is geschreven voor muziekdocenten op lagere, middelbare en hogere scholen in de US, maar sowieso leuk om te bekijken en de lessen te volgen. Via de lessen krijg je ook inzicht in achterliggende gedachten van songwriters, beter inzicht in de lyrics, etc. Je kan zoeken op o.a. leeftijd, genre of lesniveau. Het materiaal bestaat al langere tijd, maar is in corona-tijd helemaal relevant, nu duizenden muziekstudenten vanuit huis muziekles proberen te blijven volgen. E Street Band gitarist Steven Van Zandt, aka Little Steven, is founder van TeachRock en in de founder’s board zitten o.a. Jackson Browne, Martin Scorsese, Bono en Bruce Springsteen.

Bezoek de Online Muziekstudio van Muziekids

Wil je weten hoe je muziek kunt maken op afstand van elkaar? Stichting Muziekids inventariseerde al eerder een aantal apps en online mogelijkheden om samen muziek te maken. Van een Chrome music lab tot beatboxen en van Ableton live online tot ukelele spelen.

Steun je Stichting Muziekids, dan ondersteun je de muziekactiviteiten van de muziekstudio’s in de ziekenhuizen en kinderklinieken waar Muziekids normaal gesproken actief is. En in deze corona-tijd maakt men samen met de patiëntjes op afstand, online, muziek!

Spotify family abonnement voor méér muziek in je huis

Je bent vast al wel bekend met Spotify, de muziek-streamingdienst waar je gratis, of voor een vast bedrag per maand, digitaal kunt luisteren naar je favoriete muziek. Wil je graag specifieke nummers luisteren en zónder advertentieonderbrekingen, kies dan voor een betaald abonnement. Je kan dan onbeperkt muziek downloaden en nummers ‘skippen’.

Wist je dat Spotify ook een family-abonnement biedt? Voor €14,99 per maand (kosten: april 2020) kun je tot 6 Premium accounts instellen voor gezinsleden die op hetzelfde adres wonen, zodat iedereen lekker naar zijn eigen favoriete muziek luistert. Ook kun je een ‘Family Mix’ gezinsaccount (laten) samenstellen, gevuld met ieders favoriete muziek.

‘Samen een uurtje Spotifyen’ is een hartstikke leuke bezigheid voor een druilerige zondagmiddag -of juist samen van muziek genietend tijdens de maaltijd in de doordeweekse avondzon. Ook leuk trouwens voor feestjes -zodra het week kan-, om de muzieksmaak van je vrienden beter te leren kennen!

Bewegen op muziek

Dansen op muziek maakt je niet alleen alerter, maar verbetert ook je mobiliteit, coördinatie en stabiliteit. Maar bovenal is het bewezen dat dansen op muziek je gelukkig(er) maakt. 

Met bewegen op muziek sla je twee vliegen in één klap: even lekker je energie kwijt door te bewegen én dat doen op je favoriete muziek. Online zijn er duizenden (instructie)filmpjes te vinden met praktische tips om samen méér muziek je huis in te halen en lekker te bewegen op muziek. Ideaal als activiteit als de energie even ‘laag’ is, na een stevige concentratie vergende werkmiddag of studie-uur…of juist als er tevéél energie in huis is en je jezelf -of je kinderen- even wilt ontladen.

Muziek verbindt en dat is duidelijk merkbaar. Mensen bewegen enthousiaster mee als er muziek op staat. Het stimuleert herinneringen én je brengt er vaak een gesprek mee op gang. Het zijn fantastische momenten.

Bewegen met ouderen, Sport Nederweert

Tip: Praktisch handboek + cd, met 15 uitgewerkte bewegingsspelletjes, bedoeld voor iedereen die met jonge kinderen werkt in de leeftijd van 3-8 jaar:

Zelf muziekinstrumenten maken

Zet een paar pannen van verschillende grootte bij elkaar, pak twee houten pollepels en zie daar: je hebt een zelfgemaakt drumstel in huis. Maar het kan uitgebreider: in 5 minuten een fluitje maken van een tak, een ‘timpani’ drum maken van plastic flessen, een trompet van rietjes en karton en de gevorderden onder ons maken zelfs een eigen kazoo, gitaar of houten cajon.

Eenvoudig en leuk om te doen, je bent een paar minuten, uurtje of middagje aan het knutselen én hebt een leuk eindresultaat dat je vervolgens kan leren bespelen.

Je eigen muziek produceren: DAW software

Ben je al wat langer bezig met zelf muziek maken dan bestaan er tegenwoordig veel mogelijkheden om je eigen muziek ook op te nemen, of met een computer en software zelfs digitaal muziek te componeren. Deze corona-tijd-van-veel-in-huis-zijn is het ideale moment om je verder te gaan verdiepen in de talloze mogelijkheden die de productie-software (DAW genaamd, Digital Audio Software) biedt.

DAW software is er uiteraard in allerlei soorten en maten. Van gratis programma’s als Cakewalk by Bandlab, Garageband en ProTools tot geavanceerde programma’s (tot een paar honderd euro) als Reaper, Ableton Live, ProLogic of Steinberg Cubase. Let op: sommige daws zijn alleen bruikbaar op bepaalde operating systems (bijvoorbeeld alleen voor Apple, of alleen voor Windows), terwijl er ook software is die op verschillende systemen draait. Welke software je ook kiest, neem er de tijd voor want de mogelijkheden zijn vaak ontzettend uitgebreid. Dat biedt veel opties om je muziek in elkaar te zetten, maar kan in het begin ook flink frustreren omdat je door alle knoppen het bos niet meer ziet of beginnersfouten maakt. Gelukkig zijn er voor elk systeem veel online tutorials te vinden.

Leestip: Beste DAW software in 2020

Beleef je favoriete concert en/of muzikant opnieuw: méér live muziek in je eigen huiskamer.

Meer vrije tijd dan normaal? Of ben je juist hard aan het werk en ‘s avonds toe aan wat muzikale ontspanning? Zet in plaats van de reguliere televisie eens een concertfilm of -documentaire op van je favoriete muzikant. Bij uitstek een manier om even helemaal ondergedompeld te worden in de muziek en te ontspannen.

Uiteraard heeft Netflix een aantal concertregistraties online staan, maar ook diverse mooie muziekdocumentaires. Zo bekeek ik -uiteraard- al ‘Springsteen on Broadway’, maar ook ‘Gaga: five foot two’, ‘Keith Richards: under the influence’ (práchtig!) en ‘Avicii: true stories’.

YouTube staat bomvol kwalitatief hele fraaie (of soms muzikaal of beeldtechnisch haperende) ‘Full concert’ concertregistraties van vrijwel iedere muzikant. Maar vaak ik ook de officiële internetpagina van je favoriete muzikant een goed startpunt voor veel gratis live beeldmateriaal.

Door het coronavirus treden muzikanten op dit moment nergens meer op. Om dit enigszins te compenseren zetten veel artiesten eerdere concertregistraties live, via hun site of via de social kanalen. Daarnaast treden ze nu wél online live op, vaak via hele interessante ‘back-to-basics sessies’ vanuit hun eigen huis. Ook leuk, voor wie van klassieke muziek houdt, zijn de dagelijkse concertuitzendingen van de European Concert Hall Organisation (dagelijks dus, om 20:00, via de Facebook pagina’s van aangesloten zalen).

Ook interessant: 3voor12 concertregistratiesvideoplatform Koninklijk Concertgebouwarchieven van TivoliVredenburg

Muziek met je jonge kinderen: Muzido

Wil je samen met je baby, dreumes, peuter of kleuter thuis meer muziek maken? Start dan bij de Muzido spelsuggesties met bijbehorende liedjes (en mp3’s om gratis te downloaden). Muzido staat voor MUZIek DOe je samen. Samen met je jonge kind muziek maken is niet alleen heel leuk, maar ook leerzaam én goed voor de ontwikkeling van je kind.

Kijk voor de 0 tot 4 jarigen ook eens bij Muziekidee en voor de kleuters bij Aan de slag. Eerder schreef ik al over het werk van MuzieKanjers in Breda en omgeving. Leuke muzieklessen met je (kleine) kind op schoot, voor als het na corona weer live bij elkaar kan!

In 2013 was er zelfs een ‘Jaar van Muziek met het Jonge Kind’. Dat zou er toch gewoon ieder jaar moeten zijn?!

Deel je eigen ‘méér muziek in je huis’- ervaringen

  • Heb jij een leuke manier gevonden om méér muziek je huis in te halen? Deel je tip via de reacties hieronder en ik voeg de mogelijkheid toe aan het overzicht op deze pagina!

Meer lezen over muziek

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.