Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 3 maart 2030 - 4 maart 2030
Hele dag

Locatie

Categorieën


Geschatte leestijd: 3 minuten.

Sinds 2007 wordt jaarlijks op 3 maart de Internationale Dag van de Muziekvrijheid gevierd.

Leer in dit artikel meer over de rechten van iedere muzikant, wereldwijd, op vrijheid van expressie en participatie aan het culturele leven. Deze internationale dag vraagt jaarlijks op 3 maart aandacht voor deze muzikale mensenrechten en viert, met muzikale events wereldwijd, de artistieke vrijheid.

Muziekvrijheid?

In verschillende landen is muziekvrijheid, de vrijheid om je via muziek uit te drukken, nog niet vanzelfsprekend. Zeggen wat je denkt, in gesproken woord of muziek, lijkt zo vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. De internationale NGO Freemuse organiseert daarom jaarlijks, wereldwijd, Music Freedom Day; de Dag van de Muziekvrijheid.

Een dag vol muzikale activiteiten en evenementen om de vrijheid van expressie te vieren. Én om te protesteren tegen onderdrukking van musici en artiesten. Want nog steeds worden in diverse landen muzikanten sociaal, cultureel en economisch achtergesteld.

Freemuse

Freemuse is een onafhankelijke internationale NGO die lobbyt voor vrijheid van artistieke expressie en culturele diversiteit. Freemuse heeft een UN-ECOSOC status, werkt adviserend aan dit orgaan van de Verenigde Naties.

Freemuse werkt samen met artiesten en culturele organisaties, activisten en allerlei partners, wereldwijd. De focus ligt op het ondersteunen van individuele artiesten voor wat betreft issues m.b.t. gender, ras of seksuele geaardheid.

Artiesten worden wereldwijd onderdrukt, nog steeds

  • Indiase transgender en visueel kunstenaar Payal Rathwa werd in het openbaar lastig gevallen en met dood bedreigd.
  • Rapper en jeugdwerker Julián Sneider Múñoz Silva, a.k.a JS, werd vermoord in de Colombiaanse stad Calí. Hij gebruikte muziek om jongeren te wijzen op manieren om legaal inkomen te generen.
  • Cubaanse schrijvers Abel Sierra Madero e Legna Rodríguez Iglesias werden gecensureerd op de website van Casa de las Américas, een van de belangrijkste culturele instellingen van Cuba.
  • Rapper Hasél werd in Spanje veroordeeld voor negen maanden gevangenisstraf en 30.000 euro boete voor zijn (aldus het vonnis ‘opruiende’) songteksten. Freemuse en PEN Català lobbyen voor hervorming van de Spaanse wetgeving om deze in lijn te brengen met de internationale mensenrechten.

Zomaar vier willekeurige voorbeelden, uitgelicht op de Freemuse website, waarin muzikanten door lokale wetgeving aanlopen tegen censuur, bedreiging of zelfs gevangenisstraf.

The State of Artistic Freedom

Jaarlijks verschijnt in februari een flagship report, “The State of Artistic Freedom”. Het rapport werd in 2021 gepubliceerd tijdens het “Re:Writing the Future Festival” in Berlijn.

In het rapport vind je een analyse van:

  • 978 schendingen van de artistieke vrijheid in 2020
  • in 89 landen en online locaties
  • 17 artiesten werden vermoord
  • 82 artiesten werden gevangen genomen
  • 133 artiesten werden gearresteerd
  • 26% van de schendingen vonden plaats in Europa, 22% in Noord- en Zuid-Amerika, 19% in het Midden-Oosten & Noord-Afrika, 15% in Azië & Pacific, 9% in Afrika en 9% Online.

Het hele rapport kun je downloaden bij Freemuse.

Global Action Network for Artistic Freedom

In 2019 startte Freemuse het “Global Action Network (GAN) for Artistic Freedom”. Een netwerk van artiesten, cultureel werkers, culturele instellingen, kunstorganisaties en individuele voorvechters van muzikale vrijheid.

Het doel?

Samenwerken en samen lobbyen om aandacht te vragen voor de wereldwijd afnemende ruimte voor kunst en cultuur in de samenleving.

Deel je ervaringen

  • Ken jij artiesten die in een of andere vorm onderdrukt worden in het land waar ze hun muziek uitbrengen? Deel hun verhaal via de reacties hieronder, of neem contact op.
  • Ken je artiesten die op dit moment een vorm van bedreiging ervaring door het werk dat ze uitbrengen? Er is een speciaal Artist Assistance formulier waarmee artiesten mentaal, juridisch én financieel kunnen worden ondersteund als ze direct worden bedreigd.

Meer lezen

  • Lees meer over het Global Action Network van Freemuse en partners
  • Ontdek de verschillende campagnes die Freemuse wereldwijd initieert
  • Lees meer over de rechten van een muzikant op vrijheid van expressie en op deelname aan het culturele leven.  Twee ‘rechten’ die onderdeel zijn van de mensenrechten en specifiek van toepassing zijn op muzikanten. Censuur kan deze rechten bedreigen.