Geschatte leestijd: 8 minuten.
Een tijdje terug kwam ik in het kader van Muziekids in contact met Tatiana van der Heijde. Tatiana is een muzikale duizendpoot, speelt klarinet en is opgeleid als muziekdocent “Muziek op Schoot”. In 2016 ontwikkelde zij vanuit haar passie voor muziek en kinderen “MuzieKanjers”.
Ik vind MuzieKanjers een prachtig voorbeeld van hoe iemand zijn passies, in dit geval muziek en kinderen, vertaalt naar een eigen onderneming. Mooi ook om het enthousiasme van Tatiana te zien als zij vertelt over MuzieKanjers en haar vele andere muzikale ‘projectjes’, die allemaal tegelijk lopen en elkaar deels overlappen.
‘Spelenderwijs’ heeft Tatiana daarmee een enorm netwerk ontwikkeld in de Bredase muzieksector (en ver daarbuiten); een netwerk dat we hopelijk samen en stapsgewijs kunnen enthousiasmeren om acties voor ‘mijn passie’ Muziekids op touw te zetten.
Wat doet een muzikale duizendpoot zoal?
Muziek maken en muziekles geven aan jonge kinderen, dat doet Tatiana het allerliefst. Maar haar agenda zit bomvol met allerlei muzikale activiteiten, zoals:
- muziek maken in allerlei muziekensembles en projectorkesten
- verzorgen van workshops op locatie, bijvoorbeeld in een kinderdagverblijf, bij een kinderfeestje, tijdens een event of in de bibliotheek
- coachen van pedagogisch medewerkers: de ontwikkeling van kinderen spelenderwijs stimuleren door te zingen en muziek te maken
- deelnemen aan concertreizen, met muzikale uitvoeringen in het Europese buitenland
- muziekles geven aan kinderen in de basisschoolleeftijd
- deelnemen aan congressen en events op het gebied van muziekeducatie
Daarnaast runt Tatiana dus haar eigen onderneming MuzieKanjers en volgt ze regelmatig aanvullende cursussen op het gebied van muziekeducatie.
Hoe kwam Tatiana tot MuzieKanjers?
Op 7-jarige leeftijd begon Tatiana met klarinet spelen. Al snel startte ze bij de Biltse Harmonie en in de jaren daarna speelde ze in veel verschillende orkesten en ensembles. Na een studie Bewegingswetenschappen en een aantal jaren werk als instructeur van gymlessen voor kinderen van 0 tot 12 jaar, koos Tatiana in 2015 voor de opleiding tot docent Muziek op Schoot. Na het afronden van deze post-hbo opleiding startte ze in 2016 MuzieKanjers.
Tatiana: “In mijn baan als gyminstructeur ontdekte ik hoe leuk het is om met jonge kinderen te werken. Maar ik was ook al een tijdje op zoek naar een nieuwe uitdaging. Muziek maak ik al heel mijn leven en ook vrij fanatiek: ik heb in allerlei ensembles en orkesten gespeeld, maar wel altijd als vergevorderde amateur. Een loopbaancoach zette mij op het volgende pad, eigenlijk heel logisch met mijn muzikale achtergrond, en zo begon ik in de zomer van 2015 de post-HBO opleiding tot docent Muziek op Schoot. In 2016 leidde dat haast automatisch tot mijn eigen bedrijf MuzieKanjers.”
In 2018 volgde Tatiana een aanvullende cursus Muziek in de onderbouw en een training Wereldse muziek. In 2020 aangevuld met de cursus Muziek als Vak aan het conservatorium in Den Haag, vanwege de corona situatie deels via online lessen.
Wat is MuzieKanjers?
Bij MuzieKanjers komen twee passies van Tatiana samen: werken met jonge kinderen én muziek maken. MuzieKanjers is in te schakelen voor onder andere workshops muziek maken, coaching en begeleiding op het gebied van muziekles aan kinderen en Muziek op Schoot; muziekactiviteiten voor de jongste kinderen van 0 tot 4 jaar.
Zó mooi om de blikken van verwondering en de intense concentratie op die gezichtjes te zien als ik op een instrument speel. En dan natuurlijk zelf proberen.
Tatiana van der Heijde
Tatiana: “Je ziet de kinderen overduidelijk genieten, ieder op zijn of haar eigen manier. De kinderen voelen zich bij mij op hun gemak en krijgen alle ruimte om de eerste stapjes te zetten in de muziek. Je kunt wat mij betreft niet vroeg genoeg beginnen.”
Naast de Muziek op Schoot® lessen geeft Tatiana ook muziekles voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Bij de culturele centra Nieuwe Veste in Breda en de Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur heeft ze haar eigen kleuter- en AMV-groepen. Ook geeft ze diverse lessen na schooltijd.
Tatiana: “Ik heb een aantal vaste ochtenden met ouder-kind lessen Muziek op Schoot. Daarnaast geef ik regelmatig workshops op kinderdagverblijven en soms geef ik bijvoorbeeld les in een ruimte op de kinderboerderij. Ideaal en laagdrempelig als ouders eens een keer willen proberen wat het inhoudt. Naast de lessen aan de ‘kleintjes’ geef ik ook steeds meer muzieklessen voor kleuters. Met deze doelgroep kun je echt weer een stap verder!”
Samen muziek maken met kinderen en jongeren staat centraal bij alle activiteiten die MuzieKanjers biedt. Maar uiteraard besteedt Tatiana ook tijd aan de meer bedrijfsmatige kanten van haar eigen onderneming: pr maken (al gaat ook veel via mond-tot-mond reclame), administratie, uitzoeken en maken van nieuw lesmateriaal, social media kanalen bijhouden, onderhoud van instrumenten, etc.
Muziek op Schoot
Muziek op Schoot is het onderdeel van MuzieKanjers dat echt gericht is op de állerkleinsten: baby’s vanaf 4 maanden komen al bij Tatiana op muziekles! De dreumesen (1-jarigen) en peuters (2-4-jarigen) doen samen met hun ouder mee. Maar ook komen regelmatig opa’s en oma’s met hun kleinkinderen naar de workshops toe, als activiteit die de onderlinge band nog eens extra versterkt.
Tijdens de lessen zijn er luistermomenten en schoot- en bewegingsspelletjes. Al spelend en ontdekkend stimuleren Tatiana en de begeleidende ouders de muzikale ontwikkeling van het kind. Ook andere ontwikkelingsgebieden, zoals de motoriek en taal- en sociale vaardigheden, worden daarbij aangesproken.
Elke MuzieKanjers-les wordt op maat samengesteld voor de groep, zodat de activiteiten altijd aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Door een vaste begroeting en afsluiting krijgen de kinderen een veilig en vertrouwd gevoel. Ook herhaalt de muziekdocent de liedjes vaak, zodat kinderen steeds meer mee kunnen doen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van voor de kinderen geschikte instrumentjes, zoals ritmestokjes, schud-eitjes en trommeltjes. De kleurrijke materialen, zoals ballen, blokken en sjaaltjes, maken de lessen speels en extra aantrekkelijk voor de kinderen die meedoen. Ouders krijgen altijd de bladmuziek van de liedjes mee naar huis. Ook deelt Tatiana korte , eenvoudige, filmpjes van de liedjes die gespeeld zijn in een app-groep. Handig om thuis een vervolg te geven aan de MuzieKanjers lessen en samen met je kinderen muziek te maken.
Mijn eigen ervaringen met muziek en opgroeiende kinderen
Als papa van drie kinderen, inmiddels (bijna) 13, 10 en 8, heb ik altijd geprobeerd spelenderwijs muziek toe te passen in het opvoeden en opgroeien. Ik ben zelf muzikaal opgevoed en heb veel plezier gehaald uit muziekonderwijs vroeger. Ik schreef er al eens eerder over op de introductiepagina Muziek. Ik ben er van overtuigd dat dat een positieve invloed heeft gehad op gevoel en verstand…al is dat natuurlijk raar om over jezelf te zeggen haha 😉
Gek genoeg heb ik sinds mijn tienerjaren een soort ‘zang’blokkade ontwikkeld. Als jonger kind vond ik zingen fijn, ik wilde bijvoorbeeld altijd graag voorzingen tijdens de AMV muzieklessen. Maar later niet meer. Dat was in het begin na de geboorte van Ana knap onhandig, want uiteraard wilde zij ook graag samen liedjes zingen en muziek maken. Ik moest echt een paar drempels over om samen met haar te gaan zingen, maar ben dat uiteindelijk wel gaan doen. Althans, als er niemand anders in de buurt was. Zo ging dat ook bij Tijs en later Jans. En nog steeds zing ik niet graag, ook niet als ik alleen ben.
Thuis staat vaak muziek op. Ik heb samen luisteren naar muziek ook altijd gestimuleerd. Mijn kinderen hebben nooit echt interesse gehad in zelf een muziekinstrument bespelen. Ik heb dat ook niet gepusht, maar natuurlijk wel geprobeerd. Er staan in huis meerdere (digitale) piano’s, dus dat maakt het ‘even samen muziek maken’ heel makkelijk. Des te leuker om nu te zien dat Tijs, inmiddels 10, ook serieuzer aan de slag wil met leren piano spelen en sinds kort op muziekles zit bij de Nieuwe Veste. Het ‘leren op school’ gaat hem vooralsnog heel makkelijk af. Goed ook dat hij met deze muzieklessen een extra uitdaging krijgt, want piano leren spelen gaat níet vanzelf.
Ook die muzieklessen gaan heel anders dan vroeger, hoewel ook ik al een moderne vorm van piano/synthesizerles heb gekregen bij de muziekschool in Bergen op Zoom. Tegenwoordig kun je er voor kiezen om direct ook in een bandje les te krijgen, gekoppeld aan een halfuur zelf les (in duo’s). Super om te zien dat Tijs nu al na enkele lessen leert samenspelen met andere muzikanten!

“Mijn twee zoontjes (1,5 en 3) hebben het onwijs naar hun zin gehad bij de lessen van “het muziekmevrouwtje”. Thuis horen we de liedjes regelmatig terugkomen en wordt er met stokjes stevig getrommeld en getikt. Ik merk dat tijdens de lessen zowel hun gevoel voor ritme alsmede hun interesse voor muziek een stuk is toegenomen. En Tatiana geeft haar lessen met een onvermoeid enthousiasme.
Hanneke
Muziek is verrijkend, rustgevend, geeft meer menselijk invoelingsvermogen én hogere cijfers: wat wil een kind (of ouder) nog meer?
Muziek stimuleert de emotionele ontwikkeling. Het bespelen van een instrument vergroot het zelfvertrouwen en geeft kinderen een gevoel van eigenwaarde. Met een instrument en met muziek kun je je gevoel een plek geven, maar ook je creativiteit vergroten en daaruit veel voldoening halen. Daarnaast zorgt muziek voor een betere sociale ontwikkeling. Het kind ervaart saamhorigheidsgevoel, krijgt aandacht voor de ander. Daarnaast leren kinderen te wachten op hun beurt en om te gaan met spelregels.
Wie zoekt naar effecten van muziek op kinderen komt al snel bij neuropsycholoog Erik Scherder uit. “Muziek is niet alleen verrijkend (wat is fijner dan naar mooie muziek luisteren?) en rustgevend, maar het stimuleert ook het menselijk invoelingsvermogen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat tieners die van jongs af met muziek bezig zijn, op de middelbare school in alle vakken hogere cijfers halen dan tieners met weinig muziekervaring.” Kortom, muziek is niet alleen prettig, maar ook noodzakelijk om het leervermogen op een hoger plan te tillen. Door op gepaste wijze muziek te maken bij deze kindjes, wordt de ontwikkeling van de niet volgroeide hersenen gestimuleerd.
Scherder is er altijd helder in: de aanraking met lekker veel muziek zal kinderen en jongeren goed doen: minder stress en vermoeidheid, meer rust in het brein.
Voor wie daar nog over twijfelt: lees Scherders boek Singing in the Brain maar eens. En/of: neem een keer met je kind deel aan een MuzieKanjers workshop, zodat je het effect op kinderen met eigen ogen kunt zien…
Muziek op schoot veilig op afstand: online videolessen
Op een veilige manier live met elkaar samen zingen en muziek maken in een groep met volwassen en kinderen is even niet haalbaar in corona-tijd. Maar muziek is en blijft uiteraard belangrijk! Daarom kun je deelnemen aan de online cursus met videolessen van 30 minuten. Zo kun je toch zingen, spelen, dansen en muziek maken samen met je dreumes of peuter, vanuit je eigen huiskamer.
Je leest er meer over in de MuzieKanjers webshop.

Deel je ervaringen
- Maak jij samen met je kind regelmatig muziek? Zing je samen liedjes, of speel je een instrument?
- Heb je zelf een instrument leren spelen als kind of jongere? In hoeverre heb jij aan die ervaring wat gehad in je latere leven?
- Ben je muziekdocent op een lagere of middelbare school? Op welke manier(en) is ‘muziek’ een onderdeel in het curriculum? Wat leeft er qua muziekonderwijs bij jullie op school?
Deel je ervaringen via de reacties hieronder.
Meer lezen
- Geïnteresseerd in de lessen of activiteiten van Tatiana en MuzieKanjers? Lees online meer en neem contact op.
- Meer lezen over muziek maken met jongere kinderen? Ga naar de website Muziek met het jonge kind. De Stichting Muziek op Schoot promoot het belang van een gezonde muzikale opvoeding van het jonge kind.
- Interesse om een van de meest kwetsbare doelgroepen, jonge kinderen in het ziekenhuis, het plezier en de kracht van muziek te bieden? Kijk op de Muziekids pagina hoe jij kan steunen.
- Meer lezen over de effecten van muziek op het brein? Lees het boek Singing in the Brain van Erik Scherder.
De lessen van Tatiana zijn doordacht, gestructureerd, muzikaal, actief en gezellig. Na afloop van de cursus is er gelegenheid voor “Hoe-gaat-het-ermee” onder het genot van een kopje koffie, terwijl de kinderen nog even mogen spelen. In alles straalt het er vanaf dat Tatiana kundig is in wat zij doet en er zelf ook van geniet.”
Antoon, vader van 1,5 jarig dochtertje
Bron foto’s: MuzieKanjers