Geschatte leestijd: 2 minuten.
Ik heb geen bijzondere talenten, ik ben alleen hartstochtelijk nieuwsgierig
Albert Einsten
Ik ben ook nieuwsgierig. Ik wil veel van veel weten. Heb een brede interesse – daarom ook dit weblog met allerlei uiteenlopende onderwerpen. En dan zijn het nog maar de eerste keuzes uit veel onderwerpen waar ik nieuwsgierig naar ben.
Nieuwsgierigheid
Jonge kinderen hebben nieuwsgierigheid in overvloed. Nieuwsgierigheid ontstaat als we beseffen dat we iets nog niet weten, maar datgene wel graag willen weten. Als nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd gaan onze hersenen aan het werk en versterken ze de verbindingen in het brein. Er komen allemaal stofjes vrij via het beloningscircuit in het brein, daar worden we blij van!
Nieuwsgierig zijn loont dus.
Hoe werkt nieuwsgierigheid?
Nieuwsgierigheid is eigenlijk een soort reflex van de hersenen. Op basis van eerdere kennis en herkenbare patronen zijn je hersenen de hele dag bezig met informatie te verwerken. Soms wordt hierbij bepaalde informatie aangeboden die voor de hersenen extra interessant is. Het sluit bijvoorbeeld aan bij iets wat je al weet, of staat juist haaks op iets wat je dacht te weten. Hierdoor raak je nieuwsgierig: de hersenen beslissen zelf dat ze meer hierover willen weten en ‘dwingen’ je om het verder uit te zoeken.
Nieuwsgierige kinderen zijn gemotiveerd.
Nieuwsgierige kinderen zijn gemotiveerd, stellen veel vragen, zijn leergierig en zijn betrokken in de klas. Nou kan ik me voorstellen dat dat voor volwassenen ook zo geldt. Nieuwsgierigheid is een van de belangrijkste gereedschappen die de mens heeft om te leren. Wanneer je nieuwsgierig bent wil je oprecht weten wat er speelt. Je wil het snappen, begrijpen, bevatten en dit maakt dat je de dingen die je op dat moment leert ook nog eens beter onthoud. Nieuwsgierigheid is dus in veel gevallen de motor achter het leren van nieuwe dingen.
Nieuwsgierigheid in het onderwijs
Ik liep online tegen een Instagram post aan van Jason Fredrick van Eunen. Hij is de oprichter van het Insta account Creating Curiosity en de website www.nieuwsgierigheidindeklas.nl. Jason maakt zijn (levens)werk van nieuwsgierige kinderen in de klas. Onderzoeken wijzen er op dat kinderen in de loop van de basisschooltijd minder nieuwsgierig worden. Hoe kan dat?
Naarmate kinderen ouder worden stellen kinderen minder én andere soorten vragen. In de onderbouw komen vaak verwondervragen voorbij als “Waarom is de lucht blauw?”, terwijl in de bovenbouw vaker “Moeten we dit ook leren op de toets?” wordt gevraagd. Natuurlijk hebben we de eerste soort vragen veel liever! Nieuwsgierige kinderen gaan namelijk verder dan het onthouden van informatie en zoeken actief naar mogelijkheden om toe te passen en te ontdekken. Een nieuwsgierige mindset helpt zelfs om informatie te leren waar we niet direct geïnteresseerd in zijn, hoe handig! Hoge nieuwsgierigheid zorgt er zo voor dat kinderen ook hoger scoren op schoolprestaties als taal en rekenen.
Meer weten over nieuwsgierigheid in het onderwijs?
- Kijk eens rond op de website van Creating Curiosity. Info van die site vormde ook een bron voor deze blogpost. Je vindt Jason dus ook op Insta.
- Tweede bron voor deze post vormde vernieuwenderwijs.nl, die een blog over nieuwsgierigheid als de motor achter leren schreef.
- Wetenschapindeklas heeft diverse praktische hulpmiddelen om nieuwsgierigheid bij leerlingen aan te wakkeren. Lees er meer over.
- Marieke Peeters, werkzaam bij redactielid van JSW, programmaleider onderwijs en onderzoek bij de HAN PABO en projectmanager van het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit, schreef een interessant artikel over een nieuwsgierige houding bij leerlingen:

Download het volledige artikel hier:
Hoe nieuwsgierig ben jij?
Ben jij (nog) nieuwsgierig? En zo ja, hoe uit zich dat? Laat het me weten (want ik ben nieuwsgierig) via de reacties hieronder.
Wat leuk om te lezen dit! Gaaf dat je ook zo enthousiast bent over de kracht van nieuwsgierigheid! Mooi artikel. 😁
De school van mijn kinderen werkt met een Trajectklas. Dat triggert de kinderen om nieuwsgierig te zijn en te werken vanuit hun nieuwsgierigheid bij het oplossen van een ‘case’, een opdracht. Het stimuleert tegelijkertijd ook leren plannen, organiseren, timemanagement, maar ook het reguleren van emoties, het starten met een taak, doorzetten. Dat is natuurlijk mooi, maar tegelijkertijd ‘slechts’ toegankelijk voor een uitgekozen groep(je) leerlingen, die periodiek wisselt.
Ongetwijfeld gebeurt er op de Spoorzoeker in Breda daarnaast ook al veel m.b.t. het triggeren van nieuwsgierigheid, in álle lessen die worden aangeboden. Toch zie ik het nog niet als expliciet thema worden benoemd. En als ik jouw site bekijk Jason, valt er altijd nog veel te winnen!
Leuk blog ook: https://www.creatingcuriosity.co/hoe-prikkel-je-nieuwsgierigheid-bij-kinderen-in-de-les.