Geschatte leestijd: 5 minuten.
Ik ben een ‘cultural creative’. Tenminste, dat denk ik na het lezen van een artikel in een oudere GezondNU, die toevallig in onze badkamer slingerde. Hoe oud? Dat lees je straks.
Een cultural creative?
Ja. Ik heb het ook niet verzonnen.
Criteria om een cultural creative te kunnen zijn
Je raapt soms zwerfafval op. | Check |
Je helpt regelmatig iemand die hulp nodig heeft. | Check |
Je maakt je wel eens boos over onrecht. | Check |
Je laat je niet van alles aansmeren. | Check |
Je hebt aandacht voor anderen. | Check |
Je koestert idealen. | Check (wel steeds minder) |
Als ik bovenstaande herken, dan zou het volgens het artikel ‘best wel eens zo kunnen zijn’ dat je een cultural creative bent. Maar wees getroost, er zijn er wereldwijd nog zo’n 50 miljoen. Ik ben zéker niet uniek.
Socioloog Gijs van Beek, secretaris van de Stichting Cultural Creatives Nederland (echt…?!) voegt nog een paar kenmerken toe. Je doet zo af en toe eens vrijwilligerswerk (Check), je bent ‘gewoon’ lid van een vereniging (Check) en je eet biologisch (Eh, nee). In Amerika behoort naar schatting 26% van de bevolking tot ‘de club’ en in Nederland is onderzoek gedaan waaruit bleek dat 1,6 miljoen Nederlanders cultural creative zijn. Naar verwachting groeiend naar zo’n 30%.
Ah, je bedoelt geitenwollen sokkerig?
Zéker niet. Cultural creatives zijn juist hartstikke hip en trendy. Ze hebben toevallig gewoon een duurzame levensstijl, staan stevig in de moderne wereld en leven bewust. Niet omdat dat moet volgens een of andere stroming of goeroe, maar omdat ze zich er goed bij voelen. Jouw bijdrage leveren aan het grotere geheel.
Nog wat criteria dan.
Graag reizen | Check! |
Op zoek naar evenwicht | Al een tijdje, check |
Lezen graag boeken | Check |
Stellen kwaliteit boven kwantiteit | Check |
Hou maar op. Ik geloof het wel, ik behoor tot die groep. Ik blog actief, zowel hier als op WorldSupporter. Alleen die naam al… Ik heb een categorie Wereldburgerschap op deze blogsite. Interesse in internationale samenwerking en ontwikkelingssamenwerking. Was vroeger al bezig met mensenrechten, ging op stage naar Guatemala, ben altijd bezig met zelfontplooiing en talentontwikkeling. Volgens mij ben ik Mr. Cultural Creative himself. 😉
Of ik nu echt ‘cultuurcreatief’ ben…tja, dat weet ik niet zo goed. Jawel, ik schrijf en ik maak muziek, zeker. Ik ga graag naar concerten en theater. Maakt je dat al cultuurcreatief? Ik heb toch meer dat beeld van de stereotype kunstenaar voor me. Die wonen er ook flink wat in de wijk Belcrum, waar ik woon. Maar daar lijk ik dan weer niet op. En…ik hou van gadgets. Van materiële tech-zaken dus.

Is het nieuw om cultural creative te zijn?
Nee. Socioloog René Bekkers geeft aan dat de verschuiving van materieel naar non-materieel al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw (dus ook zo’n 60 jaar geleden nu) bezig is. Postmaterialisten richten zich al decennia op kwaliteit van leven boven bezittingen. Groot verschil tussen de cultural creatives en de postmaterialisten is dat de eerste groep niet alleen maar geeft aan het goede doel, maar ook zélf actief wil worden, vrijwilligerswerk wil doen, graag zélf die ander wil helpen.
Ah, dat herken ik dan wel weer. En met 10 projectjaren bij JoHo achter de rug (2005-2015) waarin we jongeren met subsidie stimuleerden internationale ervaring op te doen (JoHo Xplore, MillenniumDoen!) herken ik dat ook bij heel veel tieners, twintigers en dertigers van nu. Niet meer geld storten aan de grote ontwikkelingsorganisatie, maar zelf ook een bijdrage leveren, op pad naar een project ergens op de wereld. Het platform WorldSupporter ontstond uit die projectsubsidies en draait nog altijd.

Hokje(s)
Vinden cultural creatives het -net als ik- niet oervervelend om in een hokje te worden gestopt? Volgens het artikel niet. Ook al denken deze mensen niet vanuit een bepaalde stroming of filosofie, men vindt het wel prettig en praktisch om zich te (kunnen) verenigen. Om gezamenlijk projecten op te starten, platforms te benutten. Ergens bij willen horen is iets menselijks en het helpt je om persoonlijke doelen te realiseren. Mensen met dezelfde kernwaarden kunnen elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen, ervaringen delen. Zo’n hokje is dus wel prima, mits het iets oplevert.
Daar denk ik nog even over na.

Oeps.
Het tijdschrift GezondNU bleek niet meer zo van NU te zijn, maar van juni 2009. Dat is 11 jaar geleden. Dacht ik eindelijk eens ergens bij te horen, is die stroming ongetwijfeld al weer ‘uit’. Kent niemand de term cultural creative meer.
Of niet. Cultural creative zijn heeft volgens mij alles te maken met bepaalde kernwaarden. Respect voor een ander, de wil om elkaar te helpen, ontdekken, ontwikkelen…het zijn waarden die al honderden, zo niet duizenden, jaren meegaan. En in ieder geval dus al sinds de jaren zestig van de 20e eeuw weer aan een revival bezig zijn.
Ik blijf nog lekker even cultural creative, als je het niet erg vindt.
Ps
Toch nog even kijken of de initiatieven die in het artikel genoemd worden nu ook nog bestaan.
Stichting Cultural Creatives Nederland | Mwah. Nee geloof ik. Wel wat Google hits op die term, vooral rond 2008/2009 inderdaad, tot ongeveer 2011. Ik zie ook wat marketingbureautjes voorbij komen die de term hanteren. |
Stoerevrouwen.nl | Nee. Domein is gereserveerd, maar niet actief. Ging destijds over eerlijke productie van producten die vrouwen aanspreken. |
ClubRVU | Een ideële marktplaats, interactief platform om te geven en ontvangen. Site is niet bereikbaar. |
Internationale niet-winkeldag. | Internationale protestdag tegen de Westerse consumptiecultuur. Gestart in 1992 vanuit Canada. In Nederland op de laatste zaterdag van november. Ook in 2019 gewoon georganiseerd! |
Noppes | Soort ruilhandelsysteem waarbij mensen hun talenten inzetten voor een ander (van ramen zemen tot gitaarles). Betaling verloopt via ‘noppen’. Volop actief zo te zien, in 2018 werd het 25-jarig jubileum gevierd! |
FairConnect | Organisatie die biologische en fairtrade producten op de markt brengt. Consumenten kunnen actief meedenken en er is veel aandacht voor boeren en boerinnen uit ontwikkelingslanden. FairConnect geeft vooral hits rond 2008/2009. Directeur Maarten Rijninks zie ik wel weer terugkomen bij Fairvent, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en zeker ook nu nog actief. |
Oftewel, een gelijke stand: 3-3. Drie initiatieven van toen ‘leven’ ook nu nog, in min of meer dezelfde duurzame vorm. Geen slechte score vind ik, na elf jaar.
Ik zet heel cultureel creatief mijn blogwerk bij WorldSupporter, werk bij JoHo, vrijwilligerswerk bij Muziekids en muzikale bijdragen bij OnCue en Tak&Band nog wel even voort.
Benieuwd wie van jullie ook gezellig in mijn hokje blijken te zitten.
Deel je ervaringen
- Ben jij een cultural creative?
- Kan je iets met dit soort sociologische groepstermen? Of vind je het allemaal maar marketinggeroep?
- In hoeverre ben jij duurzaam actief, voel je je wereldburger of draag je maatschappelijk bij?
- En…hoe noemen we de cultural creatives tegenwoordig dan?
Deel je gedachten via de reacties hieronder. Ik lees ze met respect 😉
Meer lezen
- Nieuwsgierig naar mijn wereld van wereldburgerschap? Duik in mijn Blogmagazine Wereldburgerschap en/of bezoek mijn profiel op WorldSupporter.
- Ben je geïnteresseerd in maatschappelijk verantwoord ondernemen? Start (of vervolg) je ontdekkingsreis bijvoorbeeld bij MVO Nederland.
- Zelf een project starten ergens op de wereld? JoHo zorgt ervoor dat je niet alle wielen opnieuw hoeft uit te vinden.
- Ook leuk om te lezen: Cultural Creatives willen alles weten.
- Meer lezen over de competenties achter wereldburgerschap? Download het volgende artikel:
Het begrip wereldburgerschap fungeert niet zelden als een koepelbegrip dat competenties omvat uit actief burgerschap, mondiale vorming, maatschappijleer, educatie voor duurzame ontwikkeling, cultuureducatie, milieueducatie, mensenrechteneducatie, noord-zuid educatie, etc.
Uit: “Wat is Wereldburgerschap”
Ik zit gezellig bij je in het hokje ‘Cultural Creatives’. Ik kwam de term pas twee dagen geleden tegen en het voelt als volledig thuiskomen. 100% herkenning. Checking all the boxes, behalve dat ik mij tot nu toe niet echt een verenigingsmens voel (behalve lang geleden op de studenten soos) Maar dals er één zou zijn voor Cultureel Creatieven dan zou ik onmiddelijk lid worden denk ik 😁 Heb je meer reacties gekregen op je blogpost?
Hartelijke groeten,
Pauline van Rijckevorsel
Wat leuk Pauline, een ‘metgezel’! 🙂 Welkom thuis!
Maar als ik het artikel goed begreep, zijn er naast ons duo nog heel wat meer cultural creatives. Hoe dan ook, altijd leuk om gelijkgestemden (online) te ontmoeten!
En ook al lijkt er niet direct een ‘Vereniging’ te bestaan, dat zegt niet dat cultural creatives zich niet op allerlei platforms en in allerlei netwerken verenigen. Soms zonder dat je het door hebt.
Heel benieuwd Pauline op wat voor manieren jij zoal maatschappelijk bijdraagt. Wil je daar iets over delen?
Fijne dag en groet,
Koert