Geschatte leestijd: 6 minuten.
‘Koffie is ons leven’. De slogan van het koffiemerk Café Intención. Oké, wellicht niet een enorm creatieve slogan, maar wel eentje die de lading meer dan dekt. En…koffie is ook míjn leven. Een dag is niet goed begonnen als ik geen koffie heb gedronken. En ik experimenteer regelmatig met koffiesoorten. Pasgeleden deed ik mee aan een winactie van het magazine KoffieTCacao. Raad eens wie er won… 🙂 Een blog over eerlijk winnen en faire koffiebonen.

Winactie KoffieTCacao
Ik dus!
Ik heb in mijn leven eigenlijk nog niet zo vaak wat gewonnen. Ik deed wel vaker mee aan dat soort winacties, maar iemand anders was altijd de gelukkige. Alleen…het laatste jaar zijn de goden mij -als humanist- gunstig gezind. Want ik won al een paar keer ‘iets’. Van een Springsteen winactie tot theeglazen met eigen spreuk en van een thermoskan tot nu dus…koffiebonen. Van het merk Café Intención.
KoffieTCacao Magazine
De winactie was van het magazine KoffieTCacao. Ik had daar al eens, enige tijd terug, een duurzaam geproduceerde thermoskan gewonnen. Nu was ik weer één van de gelukkigen, want ze hadden meerdere prijzen te vergeven.
En ja, dat mes van dit soort winacties snijdt natuurlijk aan twee kanten. Want menigeen die een prijs(je) wint zal daar aandacht aan besteden in zijn of haar socials. Het is leuk positief nieuws om te delen en als prijs-weggever kom je zo ook positief onder de aandacht. Win-win dus.
Maar ik moet zeggen -zonder welke opgelegde druk van buitenaf dan ook- 😉 dat dat magazine ook écht leuk is voor wie van koffie, thee of cacao houdt. Een mooi geïllustreerd tijdschrift met een goede combi tussen productnieuwtjes en achtergrondverhalen over de oorsprong van de koffiebonen, theeblaadjes of cacao; vaak met een fairtrade insteek. Het blad, 100 pagina’s, verschijnt 4x per jaar.

Café Intención koffie
Het koffiemerk Café Intención wordt in Nederland op de markt gebracht door het Duitse bedrijf J.J. Darboven.
De Café Intención koffiebonen komen van hoogwaardige plantages van koffieboeren die verenigd zijn in een coöperatie, bijvoorbeeld COMSA in Honduras. Doordat de boeren verenigd zijn ontvangen ze een eerlijke prijs voor hun koffie. Dit is een vaststaand minimumloon, voorfinanciering en een niet onderhandelbare premie. Zo kunnen de boeren niet alleen in hun levensonderhoud voorzien, maar ook hun productieproces innoveren.
Bovenstaand tekstje lees ik op de ansichtkaart die mijn winpakketje begeleidt. Achterop de verpakking van de bonen lees ik ook dat de koffie niet alleen zorgt voor ‘faire’ arbeidsomstandigheden, maar ook onder natuurlijke omstandigheden zonder toevoeging van niet-natuurlijke meststoffen wordt geteeld.
Meteen even een nuance. Teun van de Keuken heeft met zijn Keuringsdienst van Waarde programma laten zien dat je dergelijke fair claims niet altijd direct té serieus moet nemen, want wat is nu de werkelijke waarde van deze marketing en de diverse keurmerken die op de verpakking staan. Maar het maakt me wel nieuwsgierig naar het verhaal achter dit koffiemerk. Ik duik de website in.

Faire arbeidsomstandigheden
‘Fair’ betekent in het geval van Café Intención: fatsoenlijke lonen, goede handelsvoorwaarden, scholing en groeimogelijkheden. De premies die de boerencoöperaties krijgen via de Fairtrade organisatie worden ingezet voor scholing van de koffieboeren, onderwijs, zorg en materialen ter ondersteuning van logistiek en productie.
Voorbeeld: Project H.E.L.P.
In 2016 is, als gevolg van het 150 jarig jubileum van het bovenliggende Duitse bedrijf J.J. Darboven, een langdurig project opgestart in Honduras: H.E.L.P. (Honduras Education Life Project).
Het directe doel van H.E.L.P. in Honduras? Koffieboeren in de regio Santa Bárbara voorzien van betere werk- en leefomstandigheden.
website Café Intención
Met de ondersteuning die koffieboeren krijgen vanuit de fairtrade corporaties, kunnen zij hun bedrijf en families onderhouden. Café Intención vindt het daarnaast belangrijk dat de boeren kansen krijgen op de koffie- en arbeidsmarkt en kunnen groeien, óók hun gezinsleden.
H.E.L.P. steunt boeren op ruim driehonderd plantages op allerlei manieren. Met bedrijfskennis bijvoorbeeld, maar ook met ondersteuning van scholen in de regio. Op deze scholen wordt lesgegeven over ‘gezonde voeding’ en wordt er gezond eten in de kantine aangeboden. Er is daarnaast een laboratorium bij een gezondheidskliniek opgezet, waardoor iedereen bij die kliniek sneller gediagnosticeerd kan worden.

Natuurlijke omstandigheden
Wat betekent dat nu, dat er ‘onder natuurlijke omstandigheden wordt geteeld’?
Bescherming van de natuurlijke, vruchtbare omgeving speelt een belangrijke rol bij de koffieteelt. Van kleine koffieplantjes tot grote struiken met -uiteindelijk- bessen die rood/paars van kleur zijn: dan zijn ze rijp. De rijpen bessen worden met de hand geplukt. De oogst gaat naar de betrokken boerencoöperaties.
‘Natuurlijk’ betekent in het geval van Café Intención:
- een biologische teelt
- alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen
- stimulering van de biodiversiteit en
- het tegengaan van bodemerosie.
Op de hoogvlaktes van de landen rond de evenaar zijn de groeiomstandigheden voor deze koffieboon perfect. Het natte klimaat, de constante temperatuur en de hoogtes van de koffieplantages vormen de ideale leefomgeving voor koffieplanten.
Waar komt de Café Intención koffie vandaan?
Café Intención is een melange van koffiebonen van verschillende plantages uit verschillende landen. Café Intención koffie wordt voornamelijk geteeld in Honduras en Peru.
Hoe zat het ook alweer met dat verschil tussen Arabica en Robusta bonen?
- De Café Crème en koffiebonen mild zijn Arabica melanges en de Cafe Intención espressobonen is een melange van Arabica en Robusta bonen.
- De Arabica bonen komen van hooggelegen plantages van kleine koffieboeren uit Midden- en Zuid-Amerika, waaronder fairtrade plantages in Peru en Honduras.
- De Robusta bonen in de espressomelange komen uit Afrika en Indonesië en zorgen voor een krachtige smaak. Deze bonen groeien in het middelgebergte en zijn makkelijker machinaal te oogsten, waardoor goedkoper.
- Arabicabonen bevatten minder cafeïne dan Robusta bonen. Robusta is erg sterk, oftewel een bittere smaak met vaak houtachtige tonen en hierdoor wordt deze veel gebruikt in blends voor extra power.
Koffie coöperatie: COMSA
Een voorbeeld van een betrokken koffiecoöperatie in Honduras is COMSA. COMSA (Cafe Organico Marcala S.A.) is een coöperatie die opgericht is in 2001 door een groep van 60 koffieproducenten; 12 dames en 48 mannen. 1200 kleine boeren sloten zich sinds de oprichting aan bij de groep.
Het doel achter de coöperatie is het produceren van hoogwaardige biologische koffie waarin harmonie met de natuur centraal staat. COMSA heeft gendergelijkheid hoog op de agenda staan en verzekert vrouwelijke koffieproducenten van een gelijke behandeling.
Extra gift: twee Peruaanse koffiemokken
In het winpakketje vind ik naast de Café Intención bonen ook twee koffiemokken. De bijzondere print op de mokken is te vinden op traditionele Peruaanse klederdracht. Daarnaast zijn de mokken gemaakt van het biologisch afbreekbare materiaal tarwestro. Tarwestro is de stengel van het graan tarwe die na het dorsen van de korrel uit het graan overblijft en door de combine weer op het veld teruggelegd wordt.

Ik ben een WorldSupporter
O leuk, een nieuw en gratis voorraadje koffiebonen!
Klopt, maar voor mij is het méér dan dat. Ik wordt getriggerd door het verhaal van Café Intención. Nee, ik ben geen Teun van de Keuken, dus voor mij blijft het lastig in te schatten in hoeverre het ‘faire karakter’ nu ook écht fair is voor de mensen ter plaatse. Of…vooral goed is in de marketing.
Maar het winnen van deze actie zet mij wel aan tot lezen over het verhaal van Café Intención. Ik zou dolgraag eens ter plaatse willen gaan kijken, in Peru of Honduras; die reiskriebels blijven er altijd. Praten met de mensen en van hén horen hoe hun leefomstandigheden nu echt zijn. Natuurlijk, volledig anders dan die van ons, maar dan nog kan het binnen die andere omstandigheden meer of minder goed zijn. In hoeverre profiteren ze nu écht van dit faire karakter? Welke problemen spelen er ter plaatse en hoe worden die, samen met J.J. Darboven en andere koffiespelers, aangepakt?
Ik ben van plan het merk te blijven volgen. Regelmatig een nieuw pakketje te bestellen, om daarmee mijn (kleine) bijdrage te leveren aan het voortbestaan van dit soort coöperaties.
En ik ben niet voor niets WorldSupporter, dus ga er ook aandacht aan besteden in mijn WorldSupporter profiel.
Dank, KoffieTCacao, voor deze smaakvolle koffiebonen en faire mokken, maar vooral voor het mooie verhaal uit deze voor mij favoriete regio van de wereld!
Meer lezen over Café Intención koffie
- Lees meer over het H.E.L.P. project van J.J. Darboven, producent van o.a. Café Intención
- Lees meer over de koffiecoöperatie COMSA in Honduras (gebruik de ‘translate’ button op de website als je geen Spaans spreekt)
- Op de website van Café Intención vind je meer achtergrondinfo over deze koffiesoort in het blog. Daarnaast worden er ook regelmatig inspirerende recepten geplaatst.
- Kijk eens rond op de website van het KoffieTCacao magazine of neem voordelig een (proef)abonnement
Geïnteresseerd in wereldburgerschap? Lees meer blogs in mijn Wereldburgerschap blogmagazine.
PS wist je trouwens dat koffie en chocolade heel goed samengaan? Vast wel. Lees ook eens mijn blog over To’ak chocolade uit Ecuador.
