Geschatte leestijd: 7 minuten.

De kracht van muziek? Nou, dat je het zelf kunt maken natuurlijk! En dat dat maakproces al zó leuk is, dat je, corona of niet, áltijd wat te doen hebt. Van teksten schrijven tot akkoorden puzzelen, van tracks opnemen tot de mastering van het eindproduct.

Geen virus houdt een muzikant tegen.

Zo ook niet de muzikanten van Tak&Band. Muziek maken is een essentie, iets wat je graag dagelijks doet. Dat is de kracht van muziek, die zit in ons bloed.

Repeteren in coronatijd

We waren bij Tak&Band gewend om tweewekelijks bij elkaar te komen. En dat zijn we in corona-tijd blijven doen. Wel in klein(er) comité; in een groep wisselend van samenstelling, zo groot als toegestaan door “Rutte en De Jonge”. En natuurlijk rekening houdend met eventuele klachten, verkoudheden en andere fysieke belemmeringen van individuele bandleden. Corona trof ons -tot nu toe- gelukkig niet direct.

Het virus biedt ons tevens de ruimte en tijd te nemen om onze nieuwe drummer Hein Stinesen goed in te werken. Welkom, Hein!

Nieuw werk Tak&Band

Naast het inwerken van een nieuwe drummer zijn we natuurlijk ook gaan schaven aan bestaand materiaal én nieuwe songs gaan verkennen. Met Pieter Tak als productieve song-smid is er, haast “vanzelfsprekend”, ook veel nieuw repertoire bij gekomen.

Nóg vaker dan voorheen verschijnen proefopnames als demo-mp3 op de mail van de individuele bandleden. Ieder voor zich zoekt akkoorden en partijen uit en nog steeds komen we eens per twee weken samen om er een muzikaal geheel van te maken. We hebben gelukkig een grotere repetitieruimte beschikbaar, passend binnen de 1,5 meter-afspraken.

Daarnaast hebben we veel tijd gestoken in opnames (in eigen beheer) van die nieuwe songs. Individueel, onder liefdevolle regie van Pieter, spelen we de partijen in. Van bas tot leadzang, van gitaren tot accordeon, van drums tot piano&hammond en van sax tot achtergrondzang: alles wordt digitaal vastgelegd. Meer dan ooit streamen we het eindresultaat via de bekende muziekplatforms. En ook de komende maanden zullen er de nodige songs ‘gepost’ worden.

Hoog tijd om dit nieuwe werk ook eens in deze omgeving te laten zien.

Want: er zit muziek in mijn leven!

Artwork

Vroeger had je platenhoezen.

Daarna kwamen de CD-hoesjes.

Tegenwoordig draait het deels wéér om de platenhoezen. Revival of the album cover.

Maar ook bij het uploaden van songs in de diverse online streamdiensten is beeld nodig. Aan mij de schone taak om song covers te maken bij dit nieuwe materiaal. Vaak brainstormen Pieter en ik even over een bij de tekst passend beeld en maak ik een paar varianten voorafgaand aan de definitieve keuze. Ik ben geen Photoshop kenner, maar lang leve de gratis tool Canva waarmee je ook een eind komt.

Leuk om te doen!

New songs

Luister achtereenvolgens naar:

En laat ook de tekst eens op je inwerken!

TIP: KOM REGELMATIG TERUG

In de loop der tijd verschijnen nieuwe songs van Tak&Band. Dit blog werk ik dan ook regelmatig bij. Keer periodiek terug en blijf zo op de hoogte van nieuw materiaal.

Of abonneer je op het kanaal van Pieter Tak&Band bij de diverse streamingdiensten.

Today

Een brand new song gebaseerd op een oud gedicht van Nixon Waterman (1906). Ook al is de tekst dan al ruim een eeuw oud, de boodschap is tijdloos. Centrale vraag: “What have we done today?

Accordeon: Kees Schoone.

(en ja, daar ben ik jaloers op!)

Wanna Hold You

En alweer is accordeonist Kees Schoone van de -heerlijk swingende- partij!

Silence In The City

Stilte in de stad. Niemand In De Stad, zou De Dijk zeggen. Een stilte op plekken waar je het niet meer zou verwachten, waar altijd de drukte overheerst en het geluid je gedachten bijna blokkeert.

De sfeervolle saxofoonklanken in deze song zijn van Peter den Otter.

Water Sweet Water

Begin jaren 70 bracht Pieters broer een sitar voor hem mee uit het verre India. Het was altijd Pieters wens die rinkelende klanken nog eens bij een lied te kunnen gebruiken. Bij ‘Water Sweet Water’ voegde het zich harmonisch samen met onder meer de warme backing vocals van Mirjam.

Een heerlijk dromerige song.

Geen virus houdt een muzikant tegen

Echt niet. Ook in de coronaperiode zijn we volop muzikaal actief. Maar man, wat kriebelt het om weer eens op een podium te staan.

We gokken op medio 2021 als muzikale uitbraak. Heerlijk om het publiek, bij welk luisterpodium dan ook, straks weer mee te laten genieten van oud & nieuw werk van Tak&Band.

Podiumsuggesties blijven altijd welkom, dan kijken we alvast samen vooruit!

Deel je ervaringen

Het krijgen van feedback is ook erg leuk; zo kreeg de vorige CD ‘Everything’ (2019) reacties van dichtbij én ver weg, vanuit de hele wereld. Bijzonder leuk om te lezen én het geeft ‘n connectie die er nu live even niet is.

  • Wil jij een reactie achterlaten over de muziek van Tak&Band? Deel je mening via de reactiemogelijkheid hieronder!

Meer lezen

  • Tak&Band is: Pieter Tak, Mirjam Tak, Kees van Proosdij, Hein Stinesen, Koert Hommel, Peter den Otter.
  • Regelmatige ‘gast’bijdragen van o.a.: Kees Schoone, Renée Ladestein.
  • Lees Pieters biografie voor muzikale achtergronden.
  • De CD Everything is uiteraard bestelbaar!

Tak&Band uitnodigen? We spelen graag! Het werk van Pieter en Tak&Band verdient écht een luisterpubliek, op locaties waar muziek centraal staat en ruimte is voor singer-songwriters met een boodschap. Neem contact op met Koert of Pieter.

Nieuw werk van Tak&Band: Artwork

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.