Geschatte leestijd: 5 minuten.

De droom van iedere muzikant. Nou ja, in ieder geval…iets waar ík altijd erg blij van word.

De variant van Bax uit Goes ziet er zo uit:

De grootte kan uiteraard variëren, van klein tot enorm. De grootte zegt ook niet per definitie iets over de inhoud…want soms zitten er doosjes in doosjes in doosjes…

Anyway, ik heb het natuurlijk over de nieuwste zending van de online muziek(instrumenten)winkel.

Van lokale muziekspecialist naar online muziekshop

Ook ik ontkom er vaak niet meer aan. Waren er (heel) vroeger in Bergen op Zoom en sinds de laatste +/- 30 jaar in Breda nog genoeg goede lokale muziekwinkels te vinden, tegenwoordig is ook de muziekwinkel in je stad een uitstervende soort. Ho wacht, er zijn er nog wel hoor, en ook héle goede, maar in Breda valt het erg tegen. Oké, Dijkmans muziek is een fraaie maar erg gespecialiseerd in alles wat met gitaren te maken heeft. En gitaren zijn voor mij…uiteindelijk toch een andere wereld. Mijn wereld is die van Hammonds, Electrische piano’s, Rhodes en de good old synthesizer.

“Gitaren zijn emotioneler dan keyboards. Mensen kopen een gitaar liever niet via internet. Ze willen zo’n instrument vasthouden en horen voor ze tot koop overgaan.”

Jan-Willem Van Zanten, eigenaar Dijkmans muziek Breda

Online bestellen

Mede omdat de muziekhandels steeds meer uit het straatbeeld verdwenen, ben ook ik overgestapt naar online bestellen. En toegegeven, ook “prijs” is een factor die meespeelt. Voor een muzikant is toch ieder tientje meegenomen. Hoewel ik altijd gevoelig ben gebleven voor de factor ‘service’: uitleg van een mede-muzikant die het je ín de winkel even rustig uitlegt of laat zien. Dat leverde tot een paar jaar terug toch regelmatig ritjes naar Bax in Goes of Feedback in Rotterdam op.

Maar uiteindelijk ging ik ook over naar online bestellen. Ik ben het wel met Jan-Willem eens: voor gitaristen werkt zoiets anders dan voor (de meeste) toetsenisten. Nog niet zo lang geleden bestelde ik een Nord piano (3) via internet. Want of je nou een Nord koopt in Groningen, Venlo of Dordrecht; hij klinkt -als het goed is- overal hetzelfde. Nieuwe sounds haal je binnen via internet-updates, en hoogstens de versterker kleurt het geluid nog iets. Zo kocht ik die Nord bij Laenen Music in Oosterhout, toevallig vlakbij Breda. Ik kende die winkel niet, maar er stond een vorig-model-Nord tegen een goede aanbieding. Woensdag besteld, vrijdag in huis.

Terug naar de verpakking

Ik wijk af. Ik begon dit bericht met die droom van iedere muzikant. De doos die door DHL, PostNL of welke bezorger dan ook keurig voor de deur wordt gezet en schreeuwt om uitgepakt te worden. Of het aan de corona lag of aan de geringe hoogte van het bestelde bedrag weet ik niet, maar ik hoefde geeneens te tekenen voor ontvangst.

In dit geval een zending van Bax, uit Goes. Ik vermoed dat het dit keer wel aan corona-invloed onderhevig was, maar hij had er zo’n vijf dagen over gedaan tussen bestelling en levering. En dat vinden we dan tegenwoordig héél lang, ja, ook ik. Minder bezetting bij Bax (?), minder bezetting bij PostNL (?), meer bestellingen te verwerken omdat iedereen thuis zit en meer tijd heeft voor hobby’s (?), ik weet het niet. Doet er ook niet zoveel toe eigenlijk, want ik had geen haast met deze bestelling.

Maar wat zit er nou ín???

Een König & Meyer keyboard stand Spider Pro! Een wát? Nou, dit. Beetje denigrerend wel trouwens, dat “keyboard”. Er komen wel even die Nord piano 3 en een Hammond XK-2 op te staan hoor ;-), hoewel die laatste natuurlijk ook alweer ruim twintig jaar meegaat (1999).

The new Hammond XK-2 provides for the idiosyncrasies of the electro-mechanical Tonewheel Generator which formed the basis for the classic Hammond sound. The XK-2 offers the closest digital reproduction of the classic sound while offering many features not found in any other keyboard or portable organ.

Door: Hammond Orgel Club Holland. Ja ja, die bestaat écht. En nee, tegenwoordig is de XK-2 niet meer “the new choice”, want al weer lang ingehaald door nieuwere modellen.

Maar een “keyboard” heeft voor mij dus toch nog altijd een beetje een denigrerende ondertoon. Zo’n apparaat dat je voor je allereerste muziekles gebruikt om te kijken of je het leuk vindt. Met twee van die boxjes links en rechts waar het geluid uit komt. Kan puur mijn eigen ‘frame’ zijn, uiteraard.

Uitpakken maar!

Dit keer was het ook weer zo’n doosjes-in-doos geval, omdat ik er ook een opzetstuk bij had besteld zodat ik mijn iPad er bovenop kan zetten. Heel handig, denk ik. En zo…

…ziet dat er dus nog “kaal” uit. Positie van de ‘armen’ kan uiteraard in hoogte worden versteld en de armen kunnen ook worden ‘uitgetrokken’ voor de diepere modellen. Statief lijkt door de spider-poten inderdaad heel stabiel, al moet ik ‘m nog uittesten met gewicht er op. De armen kunnen 35kg per armpaar dragen, en je kunt er tot maar liefst 3 armparen op monteren. Ben wel benieuwd hoe bespeelbaar e.e.a. dan nog blijft, maar er zou wellicht wel een derde kleiner keyboardje op kunnen staan.

Ik heb ook al drie minpuntjes ontdekt…

Ieder voordeel hep…ja precies. Hier de paar nadelen die ik heb kunnen ontdekken:

  • volgens de Bax verkooptekst zouden de armsteunen ook in een hoek van 15 graden (hoger/lager dan middelpunt) verstelbaar moeten zijn. Ik heb alleen nog niet kunnen ontdekken hoe je die hoek dan vastzet.
  • de steun is vrij zwaar (+/- 11.5 kilo). Dat maakt de meesten misschien niet zoveel uit, maar als je net als ik worstelt met chronische pijn dan weegt alles dat je moet tillen al snel veel.
  • er zit geen handvat aan de steun, om hem makkelijk op te tillen. Mijn vorige exemplaar, nu nog in gebruik bij OnCue, heeft dat wel en dat is erg praktisch.

En eigenlijk nog een vierde…er moest gesleuteld worden om het opzetstuk voor de iPad houder te monteren. Zal voor de meesten niet zo’n issue zijn, maar met mijn twee linkerhanden ga ik het liefst álles dat met sleutelen en klussen te maken heeft uit de weg :-)… Ook moet je het opzetstuk er wel iedere keer na gebruik bij een optreden afschroeven, want anders gaat ‘ie geheid stuk tijdens vervoer. Maar toch, dat nadeeltje weegt niet op tegen het voordeel dat ik een extra iPad kan gaan gebruiken, bovenop de pianostandaard, voor de bediening van mijn Integra7.

Wat dát nu weer is? Dat lieve kijkbuiskinderen…is voor een volgende keer…

Ps

Is je de slogan opgevallen, op die Bax doos?

Without music, life would be a mistake

Friedrich Nietzsche

Couldn’t agree more…

Heb jij ook zo’n…

…”ding” waarbij je hart sneller gaat kloppen als het (binnenkort) wordt bezorgd? Iets waar je naar uitkijkt en waarbij je ieder uur de app op je smartphone raadpleegt waar die bezorger nu uithangt? Waarbij je teleurgesteld bent als je de zending hebt gemist of de bestelling om onverklaarbare reden -en altijd vlak voor sluitingstijd- direct in het bezorgdepot is beland?

Laat het me weten, via de reacties hieronder.

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.