Geschatte leestijd: 6 minuten.

Is het nu een goede tijd om reisplannen te maken? Nee, als je daarmee bedoelt om nu op reis te gaan. “Blijf thuis” is het devies van de meeste deskundigen. Niet onnodig op pad gaan dus. Wel, als je daarmee bedoelt “het maken van nieuwe reisplannen”. Met een teruglopende economie, volop tijd thuis en minder afleiding (althans, voor velen van ons) is er eindelijk eens tijd om die uitgebreide reis, rondreis, backpack trip of zelfs ‘wereld’reis samen te stellen. En: toerisme is wereldwijd als industrie, bron van inkomsten en werkgelegenheid, ontzéttend belangrijk. Jouw reis post-coronatijd draagt straks bij aan een wereldwijd herstel van de economie.

Nu op vakantie of op reis?

“Nee”, stelt Lonely Planet. Wereldwijd staan landen in ‘lockdown’, het aantal vluchten is gigantisch gereduceerd, er gelden allerlei restricties aan grenzen: er is een extreem bijzondere situatie gaande die voor het eerst in lange tijden reizen zó belemmert.

“Nee”, stelt de Nederlandse overheid. Landen wereldwijd hebben reisrestricties opgelegd, alleen vrachtvervoer en overig professioneel transport geldt nadrukkelijk als ‘noodzakelijk verkeer’, maar ‘reizen’ en ‘vakanties’ zeker niet. Overal zijn nog terughaal-acties bezig, om gestrande Nederlanders terug naar Nederland te halen. Nu vertrekken is dus verre van slim, óók voor zakenreizigers. Probeer alternatieven te vinden om met collega’s in het buitenland te overleggen.

“Nee”, zegt ons gezonde verstand (als het goed is). De tijd van vakantie vieren of op reis gaan gaat ongetwijfeld weer komen, maar het is nu reistechnisch gezien haast onmogelijk, laat staan wenselijk. Ook (reis)verzekeringstechnisch niet.

Corona en onze vakantieplannen voor voorjaar en zomer

Met ons gezin boek ik altijd vakanties ruim vooruit. We vinden het leuk om tijdens een vakantie plannen te maken voor de volgende vakantie. Wat langer een leuk vooruitzicht te hebben van ‘iets dat al gepland staat’. Mijn situatie met chronische pijn maakt reizen enerzijds lastiger en fysiek pittiger, anderzijds is het mentaal des te belangrijk goede vooruitzichten te hebben. Zo stond er dus al vanuit de tijd vóór corona een paasvakantie in Nederland, een stedentrip Madrid plus een zomervakantie in Griekenland gepland. Losse vliegtickets staan al geboekt voor beide trips en ook de hotels hadden we vlak voor het écht uitbreken van de corona pandemie vastgelegd. Zelfs een bootpas in Griekenland was al aangeschaft…island hopping dus. Met drie relatief nog jonge kinderen hadden we geen zin in last-minute geregel, of moeten blijven zoeken naar accommodatie omdat er iets vol was of niet naar eenieders zin. Voor de paasvakantie hebben we al een tegoed ontvangen; het wordt erg spannend of de andere vakanties door kunnen gaan. En zo nee, wat de regelingen gaan worden m.b.t. teruggave van reeds betaald geld. Persoonlijk vind ik het niet erg om boekingen uit te stellen of een reisvoucher te ontvangen voor een later moment, i.p.v. restitutie van geld. Ik snap maar al te goed dat in principe financieel gezonde reisbedrijven toch kunnen omvallen als teveel klanten tegelijkertijd hun geld terug willen. Met alle gevolgen van dien. We gaan het binnenkort zien.

Nu reisplannen maken?

Waarom niet? Niet iedereen, maar velen van ons zijn nu meer tijd en hébben ook wat meer tijd om in reissites, reisboeken en gidsen te duiken. Juist nu is een goed moment om je (al dan niet samen) te buigen over die reis ‘die je altijd nog een keer wilde maken’, of de volgende bestemming op je bulletlist. Het góed plannen van een verre, lange of zelfs wereldreis kost minimaal enkele weken tot meestal meerdere maanden.

Bijvoorbeeld JoHo heeft uitgebreide informatie voor het bepalen van je volgende reisbestemming, het bepalen van je reistijd en reisperiode, het plannen van een uitgebreide verre reis of wellicht zelfs wereldreis. Ook vind je er een uitgebreid landenoverzicht, met naast alle basisinformatie ook veel praktische tips voor iedereen die wat zelfstandiger een land of regio wil ontdekken.

Extra aandacht zou je kunnen besteden aan de vraag op welke manier(en) je met jouw volgende reis maximaal kunt bijdragen aan lokale inkomsten, het ten goede laten komen van jouw reisbudget aan de mensen die het het hardst nodig hebben. Denk aan het overnachten bij kleinere guesthouses of hostels gerund door een familie, eten bij een kleinschaliger restaurant, het boeken van lokale tours waarbij de community zelf profiteert, het geven van een extra fooi, etcetera. Maar het hoeft niet altijd kleinschalig en duurzaam: óók je vakantie in een grootschaliger hotel of resort zorgt straks weer voor inkomsten en werkgelegenheid. Ik schreef er al eens eerder een blog over: Duurzaam reizen: hoe doe je dat?

Hoe wrang ook, maar het feit dat je in je baan wellicht aanloopt tegen een periode met minder of geen salaris, of waarbij je zelfs ongewild ontslagen wordt, biedt ook ruimte voor nieuwe keuzes. Voor veel mensen triggert deze onzekere periode het verlangen om nu écht invulling te gaan geven aan de zaken die er toe doen, die je altijd al hebt gewild maar ook altijd uitstelde vanwege studie, baan, huis, familie, of andere ‘vastigheden’. Misschien is het juist nú tijd om na te gaan denken over die sabbatical, om een uitgebreide reis te gaan maken, om ergens op de wereld als vrijwilliger aan de slag te gaan. Er zijn volop projecten waar men straks -en dan al helemáál- jouw hulp en expertise kan gebruiken. Op alle niveaus, voor mensen met alle achtergronden en werkervaringen, zijn projecten te vinden. Gebruik JoHo als startpunt van je oriëntatie.

Een paar aanvullende tips:

  • wees nog flexibel in de periode waarin uiteindelijk je gaat reizen. De ontwikkelingen rondom corona zijn door niemand nog in te schatten, dus ook niet het moment waarop er weer gereisd kan worden.
  • de verwachting is dat veel airlines en reisorganisatoren met speciale aanbiedingen zullen komen, zodra er weer gereisd kan worden. Iedere betalende passagier “aan boord” is in de beginfase winst (of in ieder geval minder verlies). Bedenk wel of je voor jezelf het risico wilt nemen om ‘een van de eersten’ te zijn, als nog niet alles en iedereen op bestemming weer geheractiveerd zal zijn.
  • als je van plan bent om weer te gaan boeken, verdiep je dan voordat je de boeking definitief maakt eerst in wijzigings- en annuleringsvoorwaarden (incl. eventueel aanvullend covid-beleid) en relevante bronnen als het Ministerie van Buitenlandse Zaken, SGR, ANVR en IATA.
  • sluit een goede reis- en annuleringsverzekering af. Als iets ons leert van deze corona-situatie, dan is het wel dat situaties bizar snel kunnen veranderen én dat de kans dat je in het buitenland goed en effectief wordt geholpen groter wordt met een goede alarmcentrale backup. Doe je dat via JoHo, dan ben je flexibel in je keuzes en draag je alleen al met je verzekering bij aan talentontwikkeling en internationale samenwerking.
  • wellicht kun je elementen inbouwen in je reis waarbij je tijdens je reis voor een dag, week, maand of zelfs langer bijdraagt aan kleinschalige projecten ter plaatse, als meewerkend vrijwilliger, met extra fundraising of door je skills en vaardigheden op een andere manier in te zetten.

Kan je eigenlijk nog reisreserveringen of ticketboekingen maken?

Ja. Er zijn volop mogelijkheden om voor later dit jaar reserveringen te maken. Niemand weet op dit moment hoe lang de corona situatie (nog) gaat duren, en of vakanties in de zomermaanden weer mogelijk zullen zijn. Belangrijk bij het maken van nieuwe boekingen is dat je let op de annulerings- en wijzigingsvoorwaarden. Kan je onder de boeking uit, en zo ja in welke gevallen? Een aantal reisorganisaties communiceert helder bij boeking, bijvoorbeeld met ‘boek nu, beslis later’ acties. Er zijn dan bijvoorbeeld geen annulerings kosten, je kunt gratis wijzigen en hoeft pas later te betalen. Ofwel je blijft flexibel.

De reisbranche krijgt momenteel, net als andere sectoren, een enorme deuk door corona. Enerzijds probeert men boekingen te stimuleren, zodat er weer omzet in beeld komt en geld (deels) al binnenkomt. Er zijn veel speciale aanbiedingen en supervoordelige vliegtarieven beschikbaar. Speciaal voor deze situatie is een “corona voucher” in het leven geroepen, die jou als reisboeker zekerheid moet geven voor de situatie dat je vakantie of reis door de organisator alsnog geannuleerd moet worden. Anderzijds is het spannend welke reisbureaus en touroperators deze situatie kunnen overleven.

Hoe werkt boeken, wijzigen en annuleren momenteel?

Lees de regelingen goed door van SGR en de communicatie van ANVR over boekingen die je maakt bij reisorganisaties die aangesloten zijn bij SGR en lid zijn van ANVR. SGR heeft te maken met garantieregelingen bij failliet gaan van je reisbureau of reisorganisator, ANVR is een kwaliteitsstandaard waarbij deelnemers zich committeren aan bepaalde afspraken en ‘code of conduct’.

Is je reisbureau, ticketsite of hotelboekingssite niet aangesloten bij SGR en ANVR, dan geldt het beleid van de organisatie zelf: de reguliere wijzigings- en annuleringsregels en eventueel aanvullend beleid rondom corona. Check dat goed voordat je nieuwe reserveringen maakt.

Let wel; bij het reserveren van losse vliegtickets (lijndiensten en charters) en losse hotelboekingen maak je, óók met hulp van je SGR/ANVR boekingskantoor, een directe boeking bij de airline of hotelketen. Je sluit dus met airline of hotel een contract af. SGR coronavouchers e.d. gelden niet voor dit soort boekingen.

Deel je ervaringen

  • Benut jij deze tijd-in-huis voor het maken van nieuwe reisplannen? Wat staat er op jouw of jullie wishlist? Welke reis heb je altijd al eens willen maken?
  • Zijn er bij jou omstandigheden waardoor je extra aan het nadenken bent over invulling van de tijd na corona?
  • Hoe kijk jij naar de situatie in de reisbranche op dit moment? Vind je dat je gewoon je geld moet kunnen terugkrijgen als je niet kunt vertrekken, of neem je ook genoegen met een reistegoed of voucher?
  • Op welke manier(en) denk je straks met een nieuwe vakantie of reis extra bij te kunnen dragen aan de wederopbouw, wereldwijd?

Deel je gedachten en ervaringen via de reacties hieronder!

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.