EEN CHRONISCH ZIEKE IN JE GEZIN

niet alleen ziek

50% NEDERLANDERS IS ZIEK

De helft (!) van de Nederlanders is chronisch ziek. Een deel daarvan is óók vader, of moeder. De dagelijkse impact is er natuurlijk allereerst op de zieke zelf, maar óók op de relatie, op het gezin. En dus op het ouderschap.  Daar wordt alleen nog weinig over gesproken. Welke impact heeft chronisch ziek zijn op het ouderschap en gezinsleven?

ONTDEK DE VIER KERNISSUES

IK ZIE HET ALS PERSOONLIJK FALEN.”

– Chronisch zieke moeder

"Ik had me mijn gezin totaal anders voorgesteld. Dat ik ook zo’n moeder zou zijn die 100.000 dingen tegelijk kan doen. Maar dat is niet zo"

Schuldgevoel

#1

De impact van een ziekte op je partner en kinderen is groot. Ze zijn bezorgd over jou.  Je partner krijgt het extra druk. Jouw energie is laag. Álles wordt anders en de buitenwereld ziet het vaak niet.  Dat alles kan zorgen voor een behoorlijk schuldgevoel bij jou als zieke.

AANVAARDEN

Kinderen, groot of klein, gaan vaak heel normaal om met beperkingen van jou als zieke ouder. Voor jou zelf, en ook voor je partner, is het vaak een veel groter issue.  Het stapsgewijs leren omgaan met je ziekte helpt je bij het aanvaarden. Maar let wel, 'aanvaarden' is en blijft een werkwoord. Het doorlopend zoeken van lichtpuntjes en positieve ervaringen kan helpen bij het leren berusten in je ziekte.

# 2

Communiceren

#3

Altijd open en eerlijk zijn naar je partner en kinderen over je ziekte is een mooi streven. Maar niet altijd haalbaar. Blijven praten en hulp vragen aan mensen in je omgeving is essentieel. Blijf binnen -en buiten- het gezin dus in gesprek over je ziekte. Check regelmatig wat er in de hoofden omgaat.

DE TOEKOMST

Gezinnen met een chronisch zieke in hun midden kúnnen heel krachtig zijn. De ziekte een plek geven binnen het gezin, aangepaste dromen blijven dromen en júist ondanks de ziekte het met elkaar rooien, kan ook veel energie geven.  Voortdurend de verbinding zoeken is daarbij de uitdaging. Ook voor je kinderen is het belangrijk te zien dat jij je leven leuk maakt, mét je ziekte.

# 4

“VAAK WORD JE IN DE LOOP DER TIJD OOK EERLIJKER NAAR JE KINDEREN.”

CHRONISCH ZIEKE MOEDER