Geschatte leestijd: 4 minuten.

Ik heb een voorliefde voor de muziek van Bruce Springsteen; dat moge duidelijk zijn. Ik schreef er al eens over op de introductiepagina van ErzitMuziekinmijnleven. Springsteen zit diep verweven in mijn familie; ooms, nichtjes, broers, ouders…iedereen is Springsteen ‘fan’. Zonder dat we dat overigens als zodanig benoemen, ik vind het woord ‘fan’ altijd licht hysterisch. Maar toch…je kan mij op een zeldzaam moment van stress betrappen met name als het gaat om het bemachtigen van een van de schaarse Springsteen tickets, voor zijn volgende concert in Nederland. Alle hotlines staan dan open, tablets, iPads, smartphones…ze doen allemaal mee om een plek in de ticket queue te bemachtigen.

Springsteen dus.

Hij is zóveel meer dan zijn bij het grote publiek meest bekende songs als Born in the USA, Dancing in the Dark etc. Ik las dit weekend weer een post in Telegraaf die had opgepikt dat Springsteen zelf lange tijd heeft getwijfeld over het op de plaat zetten van dit nummer. Zijn vriend en trouwe bandgenoot Steve van Zandt haalde hem destijds blijkbaar over het nummer toch te gebruiken, zo vertelt het artikel. Ook ik heb het nooit tot zijn betere songs gevonden, te bombastisch, te verkeerd begrepen qua boodschap. Het was ook helemaal geen “Lang leve de USA” nummer, zoals politici het nummer probeerden te misbruiken, het was eerder een protest tegen die USA. En toch…als hij Born in the USA live speelde, in een wat ander arrangement dan op de plaat, dan kwam het nummer áltijd weer aan. Ook de uitvoering tijdens zijn Broadway theatertour is zó intens…het zet dit nummer in een heel ander daglicht. Mijn Springsteen favorieten? Dat zijn er velen. “Racing in the Street” vind ik prachtig (het nummerde triggerde mijn emoties tijdens het concert @Malieveld Den Haag in 2016 enorm), “Rosalita”, haast alles van de Seeger Sessions, “Cadillac Ranch”, “Kitty’s Back”, “Factory”, “Candy’s Room”, “Jack Of All Trades” en het recente “Tucson Train”.
Muziektijdschrift Oor schreef een mooi artikel over Springsteens 50 beste songs, naar aanleiding van zijn 70e verjaardag. Het blijkt een herpublicatie te zijn van de 50 favorieten van Tom Engelshoven, OOR’s Springsteen watcher sinds jaar en dag, die het overzicht zo’n tien jaar terug maakte:

Covered by Springsteen

Zo af en toe kom je van die pareltjes van websites tegen, waarvan je het bestaan niet wist (ik althans niet). In dit geval de website Covered by Springsteen van ene Linda. Linda heeft, als een soort doorlopend levenswerk, ‘alle’ (op z’n minst zoveel mogelijk) songs in kaart gebracht die Springsteen zelf ooit heeft gecoverd. Artiesten, of de songs zelf, die hem op een of andere manier inspireerden. De website geeft niet alleen een alfabetisch overzicht, maar ook achtergrondinfo over waar en wanneer het lied werd gecovered door Bruce, een eventuele reactie van de originele artiest, de songtekst en achtergrondinfo over de originele song en/of artiest. Alom bekend is dat drie artiesten Springsteen het meest inspireerden: Elvis Presley, Pete Seeger en Woody Guthrie. Maar wist je dat hij tijdens een van zijn vele, vele (en lange!) concerten ook bijvoorbeeld Highway to Hell (AC/DC), Come Together (Beatles), River Deep, Mountain High (Ike en Tina Turner), Voodoo Child (Jimi Hendrix), Bridge Over Troubled Water (Simon and Garfunkel) en The House is Rockin’ (Stevie Ray Vaughan) coverde? De laatste jaren opende Springsteen zijn concerten vaak met een cover van een ‘lokale’ band of artiest. Een vaak wereldberoemde act uit het land waar hij op dat moment optrad. Een héle fraaie uitvoering vind ik zelf Stayin’ Alive van de Bee Gees, dat hij tijdens zijn Brisbane concert in 2014 speelde.

Bruce websites

Natuurlijk zijn er in de loop der jaren vele Springsteen websites gemaakt. Van hemzelf (Brucespringsteen.net), van fanclubs (o.a. Betrue in Nederland, Badlands in Engeland, Springsteen.net in Noorwegen, Point Blank in Spanje) en van coverbands (Bruceband.nl, de naar eigen zeggen nr. 1 Springsteen coverband van Europa). Zo is er ook een initiatief van Nederlandse fans, Bosstime. Een interactieve website die alle statistieken rondom concerten wereldwijd (setlists, lengte van concerten, stadions, etc.) en albums bijhoudt. Internationaal is er ook een aantal zeer goede Springsteen websites; denk aan:
  • Brucebase: zeer uitgebreide website met concert-overzichten, foto’s, video’s, maar bijvoorbeeld ook een opsomming van Bruce gebeurtenissen op een specifieke datum, een studio guide over alle opnamesessies of een uitwerking van alle “introducties” die Bruce tijdens concerten aan nummers gaf
  • Springsteenlyrics: bizar uitgebreide site met alle songteksten, maar ook alle bootleg opnames die zijn uitgebracht, radioshows, boeken, enz. enz.
  • E Street Shuffle: uitgebreide blog website over albums, songs, concerten, zeldzame opnames, media-aandacht, covers, gastbijdragen in concerten, etc.
  • Backstreets.com: de grootste Springsteen community website, met veel nieuws, concert verslagen en ook aandacht voor andere artiesten van de Jersey shore. Al sinds 1980 actief!

Springsteen 2020…en verder

Western Stars gaf weer een mooie Springsteen opleving in 2019. Deze volgende en verrassende twist aan zijn muzikale carrière was ook weer raak, vond ik. Een bijzondere cd met strijkers op de voorgrond. Ik moest hem even een paar keer luisteren voordat de nummers op zijn plek vielen, maar dat vielen ze uiteindelijk zeker. En daarop volgde de prachtige bioscoopweergave van de Western Stars performance in Bruce’s eigen ‘achtertuin’. Geen wereldtournee, maar toch dichtbij.
Bruce is inmiddels de 70 gepasseerd. Natuurlijk hoopt iedereen, inclusief mijzelf, nog op (minstens) een nieuwe world tour. En natuurlijk moet hij dan Nederland aandoen. Maar, mocht dat niet het geval zijn, dan vliegen we wel ergens heen in Europa. De kans om hem nog eenmaal live te zien is me heel wat geld, moeite en energie waard. Desnoods weer in rolstoel, zoals in 2016 (vandaar ook die emoties). Al een tijdlang wordt er gesproken over nieuwe studio-opnames van Springsteen en The E Street Band. Ook door Bruce zelf bevestigd tijdens een gesprek met regisseur Martin Scorsese, toen ze promotie deden voor de Netflix-film “Springsteen on Broadway“. Volgens de pre-corona planning zou de cd ‘ergens in 2020’ uitkomen en een wereldtournee volgen. Ongetwijfeld heeft het coronavirus invloed op die planning gehad. Maar zolang hij fysiek en mentaal sterk blijft zal Bruce het wereldpodium opnieuw op gaan zoeken. Dus, kom maar op met die ticketstress! Ik zit er klaar voor 😉
When I look out from my stage these days, I look into the eyes of three generations of people, and still popular music continues to provide its primary function as youth music. Bruce Springsteen tijdens zijn keynote speech @ South By Southwest Music Festival. Overigens stak hij zelf als eerste de draak met het ‘moeten’ geven van een keynote speech en beklemtoonde hij direct dat zijn ‘bescheiden mening’ maar een van de vele, vele meningen was.

3 gedachten over “Covered by Springsteen

  1. Ik mis Backstreets.com in de opsomming van websites. Na elke show is daar een verslag met foto’s te zien en alle laatste nieuwtjes

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.